買電視機 / 換電視機 集中討論區 (138)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
盛澤服務如何?
第一眼未開機好似好大,開左機好似唔算大
叫左佢自己買
佢一日只可以睇15分鐘YouTube
都幾好,師父好有禮貌

不過得一個人師父,我心諗我唔幫佢抬一抬,咁大部機佢一個點安
不嬲貴 睇下點出法
難搞果d 都4 5千以上
Btw牙齒痛真係好慘 甩4隻有排休息
其實依家未痛, 係之前發現有一隻突左出來
穩陣起見去照一照
依家都唔肯定有幾多隻係必要剝
個牙醫當然想我有幾多剝幾多
兩款完全唔同級別

A95K無限對比度, 黑位純黑0漏光, 色域最廣闊, 可視角最好, 任何角度睇都靚, 0殘影, 最快畫面反應, 最強立體感, 沒有光暈問題, 高動態清晰度(比LCD高一倍左右)

X90K應該唔可以用純黑黎形容,基本除了大範圍黑場景外,基本冇咩可能純黑

A95K算好光了

MIJ完全不是考慮因素,只是組裝地
X90K同OLED比黑位算普通,動態清晰唔夠,望落灰濛濛咁,可視角相比OLED係差好多,對比度也冇得比,又有光暈問題,立體感也比唔上

X90K相比A95K優點係大範圍白畫面比較光,同唔會燒印,其餘係比OLED輾斃
巴打平時睇咩野多?用途?
真係驚燒印就買返Mini LED 背光LCD機穩陣,如果唔介意冇Dolby Vision 的話Samsung QN90B(只有水貨)/ QN95B(行貨)唔錯,LCD 嚟講黑位表現唔差
A80K同A95K價錢差成50%喎
邊有咁多,A95K有PS5同原廠活動架送,計番唔係差好多
12980 vs 15400

both扣贈品
無信仰既話買s95b仲平過A80K
電視台睇咩多
新聞
長期長時間掛機播?
想問下A90K本身既音效同sony既平價soundbar, 例如HT-S200F或HT-S400比, 邊個會好d?
部xbox 用hdmi 2.1 線detect 唔到,但用條2.0 就detect 到,唔個係咪條2.1 唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞