買電視機 / 換電視機 集中討論區 (138)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
釣水魚價
如果需要行貨有以下

1.7米係用55吋剛剛好

Samsung 55BU8000 行貨
$46XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
8. 支援Q-SYMPHONY
50吋有以下行貨

Samsung 50BU8000 行貨
$41XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
8. 支援Q-SYMPHONY
真係急放果啲,4K 機賣$1000 內幾日就賣得出
賤價又唔同

我會選擇個人放果D

鋪頭賣果D 2手就唔考慮,因為多數翻新機
個人放嘅都好多水魚價
carousell好多
電視算消耗品,不建議買2手
早兩年好多朋友移民,都有好多電視可以平收....
嚟緊想喺買Sony機
本身舊電視係掛牆 用緊nb架
個sales話坐枱免費 但掛牆要買原廠掛牆架
想問其實自己裝難唔難?
你原本果個NB架邊個裝

自己識裝就梗係唔難
諗緊65 , 有咩推介
budget?

電視距離坐位幾遠?

平時睇咩野多?用途?
想買咩機? 有D機大鋪會送埋原廠架
有原廠架, 安裝都係免費的
不過舊架都係要自己拆
原本個架係裝修師傅裝 嚟緊換嗰部電視都啱用

因為見其他post話最好等師傅開箱同裝機
所以驚自己開同裝嘅話有咩事係自己食晒
X85K
係X85K or X90K
對,就算你要掛牆,你都要得原廠師傅上門開箱做左座枱安裝試機先,之後先自己搞上牆

自己開箱有問題當人為,等於玩命
上年試過有原廠師傅開箱後外觀冇問題,一著mon就見到原來入面爆左液晶,師傅即時上報公司安排換機

建議冇必要都唔好自己開箱
X85K 55同65都送固定架
X90K就65先送
其實又唔係話為左個架而去選擇電視
但你要果部有送既話都可以考慮下, 原廠架煩少好多
Samsung 隻BU8100同埋LG隻nano76CQA你覺得差過上面果幾款?
X85K>Q61B>BU8100
VA面板黑位比較好,對比度比較高,不過可視角差

X80K=Nano76=LX800H
IPS面板黑位差,對比度低,不過可視角好

睇你需要什麼
唔該晒兩位
我諗都係叫佢上嚟做坐枱 之後先自己慢慢裝上牆
如果部機有跟原廠架咪叫佢上埋牆

巴打原本用緊NB活動架定係固定架?

中階高階Sony電視多數只送原廠固定架,要超旗艦先送原廠活動架
就咁打機睇波睇片睇劇 55-60吋
budget 10-15k
最好嘅選擇有邊幾款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞