買電視機 / 換電視機 集中討論區 (138)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
如果成日長時間打機,咪唔好買OLED

QN90B只是LCD黎,唔計OLED佢應該最好,佢已經係LCD中最好

OLED有無限∞對比度, 黑位純黑0漏光, 色域最廣闊, 可視角最好, 任何角度睇都靚, 0殘影, 最快畫面反應, 最強立體感, 沒有光暈問題, 高動態清晰度(比LCD高一倍左右)

OLED電視最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 足球台, 成日長時間連續7小時打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/框框/HP BAR/SP BAR/ 地圖長時間顯示係畫面同一位置到, 講緊日日5個鐘咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
43,50QN90B沒有配備廣視角膜,打斜睇顏色會變淡少少發白,光度下降

QN90B用VA面板,殘影會相對多少少

佢最大優點係光度高
都係諗住一日打兩三個鐘, ching係推薦等今年Samsung(唔知幾時出)定係sony oled定係其他選擇仲好?
想問下如果部電視機 兩隻腳 一邊放高 一邊放低 (可能講緊係幾MM / 1CM) 會唔會好危險 因為本身個電視櫃其實唔夠位 依家想訂一個櫃仔擺隔離 移部電視放出少少 但就算訂 我諗都係會有D誤差
SONY 42/48A90K估計今年繼續賣, 43/50X85K估計今年繼續賣

SAMSUNG新機應該都變化不大, 不過新機價錢會回到上年初出水平, 你有錢比佢割韭菜可以等
一般新款5月-6月就會出, 舊款就會係新款出之前下架, 除非該型號唔出新款
塞膠墊
你幾時需要買?
SONY 48A90K都係一個好選擇, 現在都係$9900
OK, thx ching
新機S90C
S95C S90C你有錢可以等
日本城果d 地方係咪會有
應該有,再唔係五金鋪
Step巴!!想買55吋電視,唔想上oled住,有冇邊部性價比高推介??
一切都係睇budget
有諗過Sony 55x90k....不過諗買得佢點解唔上oled🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
55X90K

55QN85B

55QN95B
我都睇中 Sony 48A90K
平時煲劇多,星期六日睇下英超咁
間唔中有新game 啱玩先打下機
但我接近年尾先搬屋, 係咪可以等下先?
Sony 今年係咪唔會出42-50吋新機?
唔出
48A90K應該今年繼續賣,年尾可能8千中就有了
謝巴打
you are welcome
因為LG第二年冇新panel出,所以其他牌子都未必會renew,除非有其他地方升級

不過就算冇renew,買嘅都有機會會係新產EVO panel,一係2022年產一係2023年產,唔會好似買LG咁會買到2021年產
上個月2萬頭(av生命)
直上65A95K的話,依家大約咩價? 上網見price.com 間間27000 係咪無PS5 送?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞