(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區201新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
tdee= total daily energy expenditure
梗係計,名話埋俾你聽
唔洗過海 藍色線都可以
但唔知點搵好
增重要食多碳
蛋白質唔曬咁多
有1.5就夠
藍色線咪即係過海
唔使一定要中上環咋下話
我都係50幾kg
而家食緊4餐
2個正餐(飯+肉+菜)
2個副餐 ( whey+ 香蕉+莓+乳酪)
得閒食下堅果
3-5個鐘食一次咁

1星期都增到0.5kg ,增幅都唔錯
以為入左跑步po
我都係
平時一問就屌鳩人
一睇啲名,唔係平時喺度嗰啲
辛苦位巴打,打咁大段嘢原來條友淨係想肥少少
所以睇佢
如果近返工lunch time咁我寧願俾貴少少 有時放工好攰
好事黎,好過日日嗌交屌人老母
真心唔明,人地認真問做咩要屌人
唔想答咪唔好答
想肥少少都有錯?人人目標唔同一定要無止境咁練先得
Sorry講緊唔洗搭過去九龍新界 自膠先
其實返工近上環
有望過issac間gym 都要$900堂
再compare其他中上環d gym都差唔多價
所以唔知有冇港島其他地方有平d
Issac個間 有冇師兄有試過/有冇咩評價
目標都係想改善身型同埋執返好動作避免受傷
唔係去比賽
玩hack squat練glutes的確係擺隻腳比較上
同闊少少 重量可以輕返啲 下數多返啲 大約係20-25下嘅重量
幅度就落到底上一半再落 唔好上哂 因為你上哂就會用多左股四頭肌 同埋你要均速咁做 唔係好易用多左股四頭肌力 意念發力係glutes發力

唔知師兄其實係咪想練glutes 咁不如做返 Hip Thrust / Lunges / kettlebell squat

如果嫌Hip Thrust麻煩就Lunges / kettlebell squat
加入你嘅訓練都係一個唔錯選擇
重量揀返做到15下就力竭嘅重量

唔係aim比賽 其實唔一定搵岀名教練
就算你搵 佢地都可能會分比佢啲徒弟教
同埋真係人夾人 最好搵啲可以試堂嘅睇下啱唔啱你先再買堂
冇話你錯
只係覺得你想達到嘅目標唔需要個位巴打打咁多字去解釋,只係需要同你講食多d嘢就夠
唔係啊 都係啲gym room場到操
我都唔係諗住搵issac的 去都係預跟佢d徒弟
只係我唔知仲有咩徒徑搵到其他gym
因為一search就總係出晒出名個幾間
Marvin issac 個d, 一係就d明星操開個d gym
我都覺得冇咁出名反而冇咁忙 會多d心機跟學生既programme
揾啲獨立人士教就得
即係佢租場教你嗰啲
係要ig search定google搵
其實我冇乜經驗係咪ig search到個地方同價錢都岩都約左試堂再算?
試下ig 揾
最好揾啲出過比賽
而你又鍾意佢個condition
佢一定會問你目標係出賽定純粹life style想玩大隻啲
咁你就同佢講自己嘅goal
基本要出到diet比你
一開始執你動作先嘅
所以試堂 你地傾吓 啱唔啱嘴形
Ok就去馬
明白多謝師兄
好嘅教練 會按住你嘅目標
再睇返你副body 程度啊
了解埋你嘅生活方式 習慣
Set program慢慢幫你跟
最緊要佢會同你溝通多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞