(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區201新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
個啲濕鳩ig page 淨係識repost 人哋柒form
呢啲真係影響其他memeber 使用權利嘅又唔見佢哋屌
想知如果發現食唔夠,臨瞓前隊蛋白粉補充翻蛋白質同卡路里,會唔會消化到,定其實冇咁好?(假設睡眠質素一樣
好似f1換馱咁
極速換餅
Gogogo
星期五、六日操甘啲
1-4搵1-2日練手呢啲輕鬆啲有幾難
簡間收工會經既gym
有時有紅日
好似臨瞓前食野對身體唔好,其實蛋白粉最好做完gym即刻食
蛋白質是刺激新肌肉組織生長的主要營養素,也有助於在減肥期間保護你辛苦掙來的肌肉。然而,蛋白質的力量並不止於此,因為研究顯示在睡前攝取 高蛋白奶昔 ,可以促進新陳代謝,幫助保持飢餓感。 這對減肥來說很重要,因為我們必須達到熱量赤字 (攝取的熱量小於消耗的熱量)。

令人開心的是,睡覺前攝取的蛋白質已經被證明可以在第二天增加新陳代謝,這表示可以額外燃燒大約100卡路里。

此外,與吃碳水化合物相比,蛋白質需要消耗更多的能量來消化、吸收和代謝,這意味著睡前食用蛋白質零食也可以在整個晚上增加新陳代謝。最後,攝取蛋白質也讓我們充滿飽足感,可能有助於緩解對減肥計畫有害的嘴饞情況。(2)

這表示睡覺前的蛋白質攝取可以增加整晚與第二天的熱量消耗,同時避免攝取過多會影響減重目標的罪惡宵夜。

來源:https://www.myprotein.tw/blog/nutrition/protein-shake-before-bed/
咁個卡路里計算仍係計落瞓覺前嗰一日?
我自己的話係計瞓前個日
此終香港人都比較忙 夜晚都常發生
夜晚飲返杯奶咪麵多係120卡左右
好過食杯麵做宵夜
個120卡計返瞓前個日
會返工眼瞓到仆街,跟住經常做錯嘢,再俾人炒魷魚就可以life life balance
講緊我?
左lin右lin不可兼得
我都想玩比賽 好驚
操多啲上身啦
巨腳
分啲俾我
琴晚去咗飲野 琴日冇操野 今日好暈但練腳
又去rap
佢咪又係想你買佢啲酪蛋白
飲返whey/ isolate咪一樣
利申:myprotein係shit嚟 越嚟越貴
分啲身高比你
個人重對踢波唔係會輸蝕啲咩
e.g傷膝,跑慢啲,overtrain?
又貴又難飲
咩心態賣咁貴
五行欠打?
存好心做好事都比你話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞