(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區201新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
尋日推師兄有個師兄留意住,有一下差啲收皮即刻過嚟想幫手
感覺到大家都互相照顧
唔係貪方便真係唔會join
247 就會比人影住你fail, 再擺上ig

247會等你變到咁再影你想,然後再唔救你
你問得呢個問題 就應該係唔合格
nonononono 新手先更加應該要去間好質素嘅gym打底 去247隨時畀人影上網 再唔係就學埋啲西蘭花頭load到重一重下下打樁做寸勁 再唔係就做spine deadlift或者1/2rep都無嘅squat 人哋孟母都三遷 一個好嘅操嘢環境好重要 特別係對新手 我呢啲係真正苦口婆心
由0開始就康文操
公園
小腿好幼 做極提踵都唔粗 係唔係一定要踢波或者跑步
我都唔粗 可以睇我ig 搵我連登個名☝🏻
天生無計,練爆大脾算啦
你jer粗
練緊
咪就係,屌屌下口服Leo 之後離哂題
佢一開始嗰幾單嘢都冇進展唔好話啲觀眾花生友,屌屌吓佢自己都冇癮,來來去去都係嗰幾樣

但佢又發現屌人係咁多人睇,咪耐唔耐都搵啲人屌
點睇Chat gpt俾嘅呢份training program?好似有文有路

星期日:胸肌和三頭肌
- 上斜式槓鈴卧推:5組,每組6-8次
- 平板式啞鈴卧推:4組,每組8-10次
- 滑輪夾上胸:3組,每組10-12次
- 坐姿啞鈴臂屈伸:3組,每組12-15次
- 三頭滑輪下拉:3組,每組12-15次
- 俯身三頭肌伸展:3組,每組12-15次

星期一:背肌和二頭肌
- 引體上升:5組,每組6-8次
- 雙臂啞鈴划船:4組,每組8-10次
- 坐姿划船:3組,每組10-12次
- 坐姿啞鈴彎舉:3組,每組12-15次
- 雙臂彎舉:3組,每組12-15次
- 滑輪彎舉:3組,每組12-15次

星期二:休息

星期三:胸肌和三頭肌
- 槓鈴卧推:5組,每組6-8次
- 上斜式啞鈴卧推:4組,每組8-10次
- 下胸推:3組,每組10-12次
- 坐姿啞鈴臂屈伸:3組,每組12-15次
- 三頭滑輪下拉:3組,每組12-15次
- 俯身三頭肌伸展:3組,每組12-15次

星期四:背肌和二頭肌
- 槓鈴划船:5組,每組6-8次
- 坐姿划船:4組,每組8-10次
- 單臂啞鈴划船:3組,每組10-12次
- 窄距划船:3組,每組12-15次
- 雙臂啞鈴彎舉:3組,每組12-15次
- 滑輪彎舉:3組,每組12-15次

星期五:腿部和肩膀
- 槓鈴深蹲:5組,每組6-8次
- 坐姿腿推:4組,每組8-10次
- 腿後屈:3組,每組10-12次
- 坐姿肩推:4組,每組8-10次
- 啞鈴側平舉:3組,每組12-15次
- 坐姿啞鈴前平舉:3組,每組12-15次

星期六:休息
睇第一個就知
Incline barbell bench 4set 6-8reps 但如果rir10
做完都唔會有用 除非新手/ 厭食pick up返
但99.9%新手推flat/decline bench好過啦

總結 係就係比到你
但岩唔岩你就係另一回事
完全冇健身知識
天氣凍同熱會唔會影響力度?
點睇啲人用liquid chalk
太撚巨
將軍澳開咗af,點睇
俾組數又唔寫intensity
又得一個禮拜 練閪啊
我用powder嘅 仲鐘意整到一地都係
吹啊?
想join 7x24 gym, 係唔係月費<500既都會俾PT騷擾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞