(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區201新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我玩完第二個動作就會酸到要休息勁耐先玩到3rd嘅動作

不過練完都係冇乜酸痛feel
有冇af巴打教我操背
廢柴新仔一個星期操4日全身
胸 二頭

肩 三頭
背 腹
咁樣操其實係咪太少因為其實乜野都唔識都係跟健人蓋伊

同埋另外想問下自己瘦撚想增重 而家得56kg 每日3餐都食雞胸就快食到要老破想問下轉增重奶粉有冇用 如果轉完增重奶粉係咪可以正常飲食
同埋自己都只係期望重多可能7-8kg就夠 因為矮撚
定係飲whey食多兩碗飯好
屌那星 啱先leg press做完最後一set個頭痛到仆街
re-rack完一分鐘眼前一黑 好彩即刻坐低咗 嚇撚死
係咪閉咗氣做? 休克mode on 小心啲
叫瞓覺教你pump lin

Gainer好適合你依家呢個狀況飲,我過來人嚟,未做gym個陣同你一樣體重,都係飲gainer起手。

Gainer好處卡路里大,好容易令你上磅,仲有蛋白質添,你可以話gainer=whey+啲碳水。

壞處就好快食哂,因為個勺都幾大下,要買好多筒嚟食,錢方面就準備多啲去買。

用法,以上圖為例,佢一份=2勺(1250卡),一日飲2勺先,每餐飲1勺,你可以係瞓醒/操後/瞓前飲,因為gainer個勺比較大,一餐飲1勺就足夠,就唔建議1餐飲2勺,驚你太飽。

我個人就推薦你去旺角先達間npc度買gainer

咁我當你每日要食2500卡先,Gainer估1250卡,另外個一半你就食返原型食物,碳水就係飯/意粉,蛋白質就係雞/牛/豬/魚/蝦。

蛋白質你體重56kg,咁你蛋白質就食120g啦,Gainer估50g,另外個70g就食肉類。

卡路里計法,蛋白質(P)/碳水(C)/脂肪(F),1g蛋白質=4卡/1g碳水=4卡/1g脂肪=9卡,咁你就係計左蛋白質幾多g先,以120g蛋白質為例,即係480卡左右,2500卡-480卡=2020卡,呢2020卡分配碳水同脂肪,gianer一份有254g碳水,即係有1016卡,淨低嘅卡路里自己諗,飲食餐單只有自己設計先適合。

最好就自己煮飯食,買「磅」磅啲食物幾重,再google参考返「營養標籤」。 出街食都得,但要記低食過啲乜,google参考返卡路里同蛋白質。

操野真係要操野,唔好玩咁多手機,去多啲,因為齋食唔操係成長唔到。其實最好搵一個適合你嘅pt去指導你嘅動作/飲食/Program,呢啲錢俾左係有用,有得俾好俾,進步真係快好多。

裝備方面,買條腰帶同鴨掌,去迪卡儂買就得,手套隨你喜歡,可能驚手掌痛就買。

以上都係小弟嘅經驗,有咩錯戴一戴頭盔先,屌細力啲,歡迎修正,中意嘅就參考下。
腰帶最好有,定係唔一定?
我都係瘦撚底,gainer真係瘦撚上磅嘅恩物

當年我都係靠gainer上磅
同問同埋要搵應該去邊到搵
想搵個pt執form同埋會比多d diet advice
我會影相report進度而佢都唔會完全唔理淨係上堂先見一面
試過問出名個d gym , 唔係top 個幾個coach都收緊成千蚊堂
但又成日見到ig廣告彈出黎$4000/10堂 $7000/20堂 平得好誇張
依家pt一堂公價應該大約幾錢
P記咁耐都係幾年前騷過我兩三次
你跟到邊個先係問題
玩咩都好 有啱嘅人教實好㗎喎
健身除咗受傷 冇咁多冤枉路可以行嘅
去p記要痴住啲大隻佬fd去
唔係俾pt煩到仆街
https://lih.kg/3331562
入邊又嘈交
花生好食
正常都500-600
會跟工常,不過睇你信唔信個coach

利申:非PT
我覺得一開始就學識有同冇 belt 兩種brace 會長遠安全啲
同揸車戴安全帶一樣 冇唔會揸唔到車
炒車都係有機會死
但係你會唔會買架冇安全帶嘅車

「最好有」同「唔一定」係邏輯上係差唔多
咩係跟工常
推上去個下係閉氣 如果唔係上唔到
太重頂唔緊 下次做8下一set算
唔該哂師兄因為其實我唔係想無止境咁進步 我只係想肥少少就夠 比女朋友好攬啲所以食到咁上下應該就會開始操hiit減番啲體脂
收7點半返到屋企9點 食埋個飯9點8都會落去操野
睇你為減肥改變身形付出幾多
有冇好既教練推介?
我純粹想做啱返啲姿勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞