美劇集中討論區 (10)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
第五集「人類是」(Human Is):
《冰與火之歌:權力遊戲》艾絲戴維斯(Essie Davis)、連恩康寧漢(Liam Cunningham),《偽人》露絲布拉德利(Ruth Bradley)與布萊恩克萊斯頓主演。故事圍繞在一名獨守空閨的人妻,某天她的丈夫突然自戰場返回,但是身心俱疲的丈夫儼然已是另一個陌生人。《怪奇物語》Jessica Mecklenburg 編劇、《偽人》法蘭西斯卡格蕾妮(Francesca Gregorini)執導。

第六集「The Hood Maker」:
理查麥登、荷莉黛葛蘭格與《反腐先鋒》安妮卡羅斯(Anneika Rose)主演,《迴轉幹探》(Life on Mars)主創之一的馬修葛拉漢(Matthew Graham)執導,闡述一個諷刺人類太過依賴科技的警世故事。在一個沒有先進科技的世界裡,心電感應超能力成為人類遠距離溝通的唯一機制,當這項能力被濫用出現問題之際,兩名探員開始展開調查。

第七集「殲滅其他人」(Kill All Others):
薇拉法蜜嘉、《一個人的地球》Mel Rodriguez主演,《藍調天后》Dee Rees編導。在政治家公開鼓勵暴力後,一名慘遭謀殺的男子吊在路燈,經過的路人冷漠以待。正當某位男人挺身而出譴責暴力,反倒成為眾矢之的。

第八集「Autofac」:
《黑暗騎士:黎明昇起》茱諾坦普(Juno Temple)與《關鍵少數》賈奈兒夢內(Janelle Monae)主演,當世界面臨毀滅,人類社會瓦解,由消費主義趨使的製造工廠深信能為人類帶來快樂,然而一群人試圖反叛關掉工廠…《實習醫生》Peter Horton執導、《環太平洋》崔維斯畢奇漢(Travis Beacham)編劇。

第九集「真實生活」(Real Life):
安娜派昆與泰倫斯霍華德主演,《古戰場傳奇》Ronald D Moore 編劇、《冰血暴》傑佛瑞雷納(Jeffrey Reiner)執導。講述未來世界的女警 Sarah,與遊戲設計師 George 共同追查暴力殺人犯的故事。

第十集「安然」(Safe & Sound):
《神奇大隊長》安娜麗絲巴索(Annalise Basso)、《傲骨賢妻》莫拉蒂爾尼(Maura Tierney)主演,講述有社交焦慮症的小鎮女孩與母親搬到未來的大城市,面對開學第一天的恐慌與不適,很快地她找到自己安身立命的地方。《雷神索爾2:黑暗世界》亞倫泰勒(Alan Taylor)執導、《高堡奇人》Kalen Egan 編劇。

美國科幻小說教父菲利普狄克的作品多次被改編成電影,包括《銀翼殺手》、《關鍵報告》、《魔鬼總動員》,都是當代科幻經典,近期 Amazon Prime 製作影集《高堡奇人》也是出自他的著作,對近代科幻影視影響甚鉅。

《菲利普狄克的電子夢》預計今年在英國 Channel 4 與美國 Amazon 首播。

呢套聽落好吸引
今集睇書果度...
偷偷地confirm多次 R+L =J

呢個安排好膠

同埋係咁暗示jon係龍真係好膠
龍母之前係咁強調自己係最後一條龍
今集條龍又肯比jon摸
心諗得啦大佬on9都知佢係龍族唔洗再暗示

今集個writer係dave hill 出哂名
sons of the harpy都係佢寫, olly殺ygritte都係佢提議
原本係assistant黎 但提議左ygritte呢單野升左做writer

今集係有史以黎最垃圾

unbowed unbent unbroken
no one
sons of the harpy
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
就算劇情需要都可以鋪好少少
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線
Robbert私生子條線
套Philip K. Dick's Electric Dreams好似好撚柒正
宜家先睇sense s2
睇到4-5集
今季節奏好快
但略厭太多'共享'scene
多到有d濫左既feel

你係咪想講sense8 S2

係,打漏左個8字
科幻教父原著改編美劇《菲利普狄克的電子夢》首曝劇照,完整劇情與陣容公開

https://www.dramaqueen.com.tw/news/20170814/006.html

國 Channel 4 與美國 Amazon 聯合製作美劇《菲利普狄克的電子夢》(Philip K. Dick's Electric Dreams)幕前幕後陣容超堅強,由《絕命毒師》「老白」布萊恩克萊斯頓(Bryan Cranston)自製自演、與《星際大爭霸》主創羅納德·D·摩爾(Ronald D. Moore)和《火線警探》編劇麥可丁納(Michael Dinner)共同擔綱執行製作。

《菲利普狄克的電子夢》改編美國科幻小說教父菲利普狄克(Philip K. Dick)同名原著未演先轟動,日前釋出首波劇照,讓觀眾一窺這部科幻巨作的面貌。

《菲利普狄克的電子夢》共十集每集都是不同的獨立故事,企圖透過菲利普狄克的精湛故事打造成另一部類似《黑鏡》的現代科幻作品。已公佈的演員有《貝茨旅館》薇拉法蜜嘉(Vera Farmiga)、《冰與火之歌:權力遊戲》理查麥登(Richard Madden)、《噬血真愛》安娜派昆(Anna Paquin)、《嘻哈世家》泰倫斯霍華德(Terrence Howard)、《哈利波特》提摩西司伯(Timothy Spall)、《海濱帝國》金球獎視帝史提夫布希米(Steve Buscemi)等實力派演員加盟演出。

《菲利普狄克的電子夢》十集劇情與陣容如下:

第一集「通勤者」(The Commuter):
提摩西司伯飾演一名火車站員工 Ed Jacobson,意外發現每天搭乘火車通勤的人們被載往一個不存在的小鎮。《浴血黑幫》導演湯姆哈波(Tom Harper)執導、《英倫88》編劇傑克索恩(Jack Thorne)執筆劇本。

第二集「不可能的星球」(Impossible Planet):
《奇異博士》班尼迪特王(Benedict Wong)、《底特律》傑克雷諾(Jack Reynor)與潔拉汀卓別林(Geraldine Chaplin)主演,《夜班經理》大衛法爾(David Farr)編劇與執導。兩名太空旅客受雇於一名有錢老太太踏上返回地球的旅程,他們不知道自己即將陷入一場苦樂參半的意外安排。

第三集「瘋狂鑽石」(Crazy Diamond):
《黑帆》馬可曼登 (Marc Munden)執導,講述史提夫布希米飾演的平凡男子 Ed Morris 遇上一名正在進行非法勾當的美麗合成女子。Ed 決定幫助她,卻讓自己的人生從此陷入崩潰。

第四集「父職」(Father Thing):
本劇執行製作人麥可丁納編導、《愛在心裡口難開》葛雷肯尼爾(Greg Kinnear)與《末日之戰》米瑞伊諾斯(Mireille Enos)兩人飾演一對夫妻。在外星人入侵的末日裡,他們的兒子必須要作出生命中最難的決定,保護母親以對抗變成異星怪物的父親。

哇好似好撚正
提摩西司伯飾演一名火車站員工 Ed Jacobson,意外發現每天搭乘火車通勤的人們被載往一個不存在的小鎮。《浴血黑幫》導演湯姆哈波(Tom Harper)執導、《英倫88》編劇傑克索恩(Jack Thorne)執筆劇本。

好有衛斯理feel
今集睇書果度...
偷偷地confirm多次 R+L =J

呢個安排好膠

今集條龍又肯比jon摸

sons of the harpy都係佢寫, olly殺ygritte都係佢提議
原本係assistant黎 但提議左ygritte呢單野升左做writer

今集係有史以黎最垃圾

no one
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線

我都唔鐘意gendry無啦啦咁熱血 突然覺醒得好假
明明路人角色但又搵佢組團打

好有衛斯理feel

有少少似black mirror
套Philip K. Dick's Electric Dreams好似好撚柒正

好似話Channel 4 9月播
睇完劇情簡介好撚想睇
雖然劇本未必有black mirror咁好睇
但D陣容好勁

好有衛斯理feel

好似black mirror
但呢集個簡介一望我覺得好似衛斯理
香港幾時先肯再拍衛斯理 根本出10幾20集不是問題

呢個安排好膠

今集條龍又肯比jon摸

今集係有史以黎最垃圾

no one
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線

突然好崇拜robbert同Ned 仲要對jon snow冇提防心 唔會係一個經歷多災多難既人既態度 成件事超唔合理 好突兀同流於表面 似為左劇情夾硬砌出黎 真係好樣衰

睇完劇情簡介好撚想睇
但D陣容好勁

呢d題材真係
Ronald D Moore重要有份搞
Battlestar galactica

今集條龍又肯比jon摸

今集係有史以黎最垃圾

no one
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線

突然好崇拜robbert同Ned 仲要對jon snow冇提防心 唔會係一個經歷多災多難既人既態度 成件事超唔合理 好突兀同流於表面 似為左劇情夾硬砌出黎 真係好樣衰

開頭以為佢會話唔啦之後洋蔥講一大堆野說服佢
點知佢野都執埋
睇到我眼都凸埋
趕收工都唔係咁掛

好有衛斯理feel

真係好似衛斯理 香港拍衛斯理實搞得好難睇

好有衛斯理feel

真係好似衛斯理 香港拍衛斯理實搞得好難睇

之前好似見到話黃百嗚公司想拍
不過一諗起一定會比內地干預就不了

睇完劇情簡介好撚想睇
但D陣容好勁

呢d題材真係

套野集合左好多唔同劇既班底

呢集Essie Davis同Davos Essie Davis做怨婦諗起babadook
《冰與火之歌:權力遊戲》艾絲戴維斯(Essie Davis)、連恩康寧漢(Liam Cunningham),《偽人》露絲布拉德利(Ruth Bradley)與布萊恩克萊斯頓主演。故事圍繞在一名獨守空閨的人妻,某天她的丈夫突然自戰場返回,但是身心俱疲的丈夫儼然已是另一個陌生人。《怪奇物語》Jessica Mecklenburg 編劇、《偽人》法蘭西斯卡格蕾妮(Francesca Gregorini)執導。

集集聽落都吸引
第10集睇落普通但又好似會發展到好dark咁

睇完劇情簡介好撚想睇
但D陣容好勁

呢d題材真係

呢集Essie Davis同Davos Essie Davis做怨婦諗起babadook

集集聽落都吸引

個班底同陣容好痴線
其實呢d題材拍電影都應該好正
get out呢d幾成功

今集條龍又肯比jon摸

今集係有史以黎最垃圾

no one
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線

點知佢野都執埋
睇到我眼都凸埋
趕收工都唔係咁掛

同意 直頭另一個人咁

睇完劇情簡介好撚想睇
但D陣容好勁

呢d題材真係

集集聽落都吸引

個班底同陣容好痴線

諗起之前妙麗套the circle未上果陣都比人話似black mirror
結果套野好似勁爛

睇完劇情簡介好撚想睇
但D陣容好勁

呢d題材真係

集集聽落都吸引

個班底同陣容好痴線

諗起之前妙麗套the circle未上果陣都比人話似black mirror
結果套野好似勁爛

呢套原本好想睇 又有tom hanks

今集條龍又肯比jon摸

今集係有史以黎最垃圾

no one
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線

點知佢野都執埋
睇到我眼都凸埋
趕收工都唔係咁掛

同意 直頭另一個人咁

我都覺得好突兀 一見Jon Snow就話自己老豆同你老豆好熟 以前一齊打仗 變相我同你又要好熟 Ned都叫做Jon Snow養父 Gendry同Robert零交情 咁快就認做老豆 仲要講到好唔妥啲人殺咗佢老豆咁

no one
講垃圾最有印象係呢幾集
今集都有得揮

衰啲講句點會鋪排成咁
Tyrion條線
Arya條線
龍母條線

點知佢野都執埋
睇到我眼都凸埋
趕收工都唔係咁掛

同意 直頭另一個人咁

我都覺得好突兀 一見Jon Snow就話自己老豆同你老豆好熟 以前一齊打仗 變相我同你又要好熟 Ned都叫做Jon Snow養父 Gendry同Robert零交情 咁快就認做老豆 仲要講到好唔妥啲人殺咗佢老豆咁

編劇個腦裝屎
冇GRRM既劇本幾廢一早就可以見到端倪

第二季Jon 鳩跑同Qarth 既政變

完全唔make sense
got s07e05, reddit 改圖變咗rpg... 有玩開以前 rpg game 應該笑死😂😂😂
got s07e05, reddit 改圖變咗rpg... 有玩開以前 rpg game 應該笑死😂😂😂

lin?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞