美劇集中討論區 (10)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
ozark係咪好好睇?ny周圍都係佢d廣告

冇其他人吹得咁好睇
可以一睇,但唔覺得好好睇,同樣係鄉郊小鎮犯罪劇Justified好睇好多

有啲吹到Breaking bad咁

返香港開黎睇吓先

唔好期望有brba級 會好失望
同時再一次感嘆brba真係寫得好好

係brba standard set得真係太高

Ozark睇咗4集 棄咗 有機會先睇完佢

我通常係如果喺公司食lunch先會開黎睇住送飯 睇睇下差唔多睇完

好撚正最鐘意睇
佢有集講條友擠暗瘡正撚到

短篇同長篇我都勁鐘意!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔知係咪會揀上面幅圖果堆
一講起又想重睇

真係好撚痴線 但又好撚好睇
但做動畫可能冇漫畫咁痴線

動畫都幾難拍得住漫畫個氣氛 次次揭到下一頁突然好痴線既感覺
加埋伊藤潤二D畫風
呢單野提一提我要去買返之前D短篇出左新裝珍藏版 買完富江之後冇左件事

咁正有珍藏版 但擺本咁既野屋企比老母見到會唔會以為我有精神病
宜家佢本人間失格都好正

好似叫咩愛藏版,頭兩本講富江,之後果D集數就收錄返佢D短篇
全新封面 佢以前出短篇果陣已經係好多年前,舊到痴線
新版靚好多

唔會呀 宜家屋企兩本富江擺出黎不知幾靚
好耐冇睇過漫畫,未睇過佢version既人間失格,遲d睇下先

富江好正
人間失格好岩佢畫睇到抑鬱

富江有時幾好笑 同埋見到開頭富江其實畫得唔靚
去到後期越畫越靚
Leftovers 覺得悶真 棄左佢好過
唔啱你睇就係唔啱你睇架啦

但鐘意睇嘅就會鐘意到暈

好似王家衛啲戲咁
黑鏡0302

好有inception feel

call mom

但鐘意睇嘅就會鐘意到暈

不如講下你覺得邊忽好睇?
我都想了解下吸引地方向邊

其實如果呢個世界真係有2%人消失左而有自己屋企人/身邊朋友份
成件事係有幾咁fucked up
S1其實都唔係好"唔知班人做緊乜"架喎
一開始已經講得好清楚個世界好多人好似react到件事已經過左去
但主角圈講緊既野就話緊比你知根本唔係
點解Laurie會突然入GR其實之後有講 (唔知你睇到未)
唔係因為Kevin食煙囉

另外套劇唔會解釋點解班人會消失
同Kevin可以見到死人(佢仲有其他"能力)有直接關係
不過本身套劇好多超自然既野, 亦都係冇解釋過既

點解覺得好睇, 淨係講S1講Nora點樣表面上睇落好堅強
但其實一直都放低唔到到最後崩潰已經好好睇
係覺得基於本身故事設定下d主角既描寫都好真實下(好難形容, 唔知咁講岩唔岩)

其實真係幾難講 因為成套劇最吸引在於令人好emotional
但呢樣野又好主觀,有人比佢觸動到就會覺得好正,相反唔care班角色就會覺得悶,唔知做乜咁,又唔會有咩解謎睇

懶得打咁多字,是但執人地口水尾見到個comment
I like this show because of how it feels. It shows agony and confusion and two-steps-away-from-mind-snapping emotional pain in an exquisite, hauntingly beautiful manner. There are cratered holes where hearts once were, psyches scraped raw by guilt, emotional furnaces powered by rage... All covered by a facade of "we're OK."

There is so much hurt in this show. A percentage of people just disappeared before people's eyes, and there is no explanation. People are not ok. People will never be ok. Something in the world broke when this happened, and everyone is trying to move on even though their minds all collectively scream in horror at coming to grips with never understanding what had occurred. The show makes you feel.
至於GR既存在
佢地一直都係講緊要提醒世人果件事
只係佢地所有行為係以好仆街同極端既途徑去進行

(如果有咩記錯講錯歡迎指正 )

The GR is a group that is disillusioned with life, and view the departure as evidence that life is meaningless. They stick around to provoke people by reminding them of the people who departed, to keep the wound fresh in people's minds. They aim to spread their nihilistic world view. The world died on the day of the departure in their minds, and people would be better off if they abandoned hope. Moving on with your life and rebuilding will only lead to pain and disappointment. The attraction to the group is for people who have given up, or are close to giving up, to draw them into the fold. People who are suffering are easier to convince that life is meaningless, and the pain will diminish when you stop caring.
開咗salvation
IMDb 好低分
但對space related 嘅題材完全冇抵抗能力
lm睇劇
leftovers其中一幕最深刻係GR擺d假人係人地屋企 真係睇到屌出聲,個陣仲要夜晚睇,嚇到我
leftovers其中一幕最深刻係GR擺d假人係人地屋企 真係睇到屌出聲,個陣仲要夜晚睇,嚇到我

nora
有冇睇出面有個英美劇推介post,好好笑

nora

崩潰了

但鐘意睇嘅就會鐘意到暈

好似王家衛啲戲咁

nora

點解冇人驚S1E5 gladys比人掟石死果度
平時唔怕睇血腥戲
,但果幕嚇撚死我,好真
重睇一定會skip呢part

係咪玩野咋 講哂一套劇必有既野
仲點撚樣推介

nora

崩潰了

呢幕真係睇到陪佢一齊心碎
好慘 見到佢比人咁搞法好難過

係咪玩野咋 講哂一套劇必有既野
仲點撚樣推介

本來想講睇新聞, 不過都係唔得

有人死

nora

平時唔怕睇血腥戲
,但果幕嚇撚死我,好真

太多fucked up劇情

nora

平時唔怕睇血腥戲
,但果幕嚇撚死我,好真

太多fucked up劇情

又講leftovers又諗起S2E10呢個scene
第一次睇果陣喊到
https://www.youtube.com/watch?v=dhHuXcvD1EE

nora

平時唔怕睇血腥戲
,但果幕嚇撚死我,好真

比你伊 教有幾野蠻

nora

平時唔怕睇血腥戲
,但果幕嚇撚死我,好真

比你伊 教有幾野蠻

最恐怖係佢自己明明有份plan件事,有咩心理準備
但開始掟之後即刻縮沙嗌唔好

nora

平時唔怕睇血腥戲
,但果幕嚇撚死我,好真

比你伊 教有幾野蠻

最恐怖係佢自己明明有份plan件事,有心理準備
但開始掟之後即刻縮沙嗌唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞