召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
食左安眠藥都失眠係咩玩法🤦🏻‍♀

我最初就係好似你咁, 焦慮症一種黎, 將件事無限放大, 只會諗最差個方面

我feel到既病痛唔理三七廿一 即刻諗會唔會係咩癌症不治之症咁

同我一樣, 即刻沖去上網打咩咩癌, 之後就會FF 自己係個個病

我完全同係一樣 都係沖上網搵咩咩病咁 之後瘋狂ff 跟住就驚到痴線 諗自己會唔會死

yup
嚴重會有panic attack 添
我醫生既建議係
咩事都好唔好去google

我控制唔到一定去GOOGLE

忍唔住check 見到類似病徵就驚

但其實病徵隻隻都好類似, 佢又例十幾樣出黎, 要懷疑真係好易

我就係一開始訓唔到 頭痛 panic attack 以為有腦癌 入院
成日覺得就死 之後照過腦 >診斷思覺失調(2010-2017) 14-22歲now
有冇人廢青緊 覺得自己好廢唔死都冇用
同埋我發覺人地講幾句野我都好似好敏感
對人既感覺好奇怪 人地做少少野我都好不安
覺得人地講野好易好難聽好不安

咁咪分囉,邊有得唔肯?
唔好令佢拖累你

絲打我同你一樣 成日趕男朋友走 我成日過負面情緒比佢搞到佢開始都有抑鬱 我好愛佢佢好愛我 我都唔想情緒失控 覺得好對佢唔住

好易妒忌人,明知冇必要,將自己擺係低位沉倫走唔出黎

其實點解會咁 病態黎? 我咁樣搞到身邊人好難同我相處
食左藥既接受能力高左 唔食藥就打回原形

雙眼經常無神無希望咁 好空虛 一唔開心就諗死死死
啱,盡量唔食,靠自己。食完真係會呆,同轉得慢。不過真係頂唔順,就食啦。
我硬頂中

[/quote]

好在意人地講咩

[quote]平凡巴係咪唔鐘意我

唔想再食藥

你再唔使食藥就要乖乖地食藥呀
你要上黎報到有冇食藥/亂食藥
你會好架 信我

你要日日上黎講兩句 唔準再亂食藥走左去 聽話啦 要聽話先會好架 唔聽話會越搞越衰 我明有時連救自己既力都冇 好d嗰排又會覺得自己冇事唔想食藥 但你keep住食 唔好亂食藥 可以既去睇下輔導?你都算早睇 會好架

我覺得自己好返,因為已經無再無啦啦喊
可能放假無野做個人放鬆好多
我係亂食藥先搞到好似又有病咁
所以其實我可能無病

你自己睇返之前個PO, 你講過好多次你覺得自己好返, 現實係你跟本不停覆發
突然好多新人入左黎, 唔認得邊個打邊個

我最初就係好似你咁, 焦慮症一種黎, 將件事無限放大, 只會諗最差個方面

我feel到既病痛唔理三七廿一 即刻諗會唔會係咩癌症不治之症咁

同我一樣, 即刻沖去上網打咩咩癌, 之後就會FF 自己係個個病

我完全同係一樣 都係沖上網搵咩咩病咁 之後瘋狂ff 跟住就驚到痴線 諗自己會唔會死

yup
我醫生既建議係

但其實病徵隻隻都好類似, 佢又例十幾樣出黎, 要懷疑真係好易

我就係一開始訓唔到 頭痛 panic attack 以為有腦癌 入院
成日覺得就死 之後照過腦 >診斷思覺失調(2010-2017) 14-22歲now

我第一次入院都係狂嘔, 嘔唔停, 講緊係打曬針都嘔, 以為自己有咩病就死先狂嘔, 最後一粒鎮仔止左我嘔, 個一刻就知自己係咩事

yup
我醫生既建議係

我第一次入院都係狂嘔, 嘔唔停, 講緊係打曬針都嘔, 以為自己有咩病就死先狂嘔, 最後一粒鎮仔止左我嘔, 個一刻就知自己係咩事

巴打係咪恐慌症?

yup
我醫生既建議係

巴打係咪恐慌症?

我真絲黎, 未去到恐慌症, 焦慮症

唔想再食藥

你會好架 信我

你要日日上黎講兩句 唔準再亂食藥走左去 聽話啦 要聽話先會好架 唔聽話會越搞越衰 我明有時連救自己既力都冇 好d嗰排又會覺得自己冇事唔想食藥 但你keep住食 唔好亂食藥 可以既去睇下輔導?你都算早睇 會好架

所以其實我可能無病

你自己睇返之前個PO, 你講過好多次你覺得自己好返, 現實係你跟本不停覆發

我係亂食藥先出事
追完post覺得自己太幸福唔應該隨便喺度呻

唔想再食藥

你會好架 信我

所以其實我可能無病

我係亂食藥先出事

對你好失望

唔怕架, 呢度比人放下負

我都係,本來想呻,但發現自己原來算輕微,反而想鼓勵下其他巴絲撐住
唔知大家聽個GID/ GD(gender dysphoria)未呢?
小弟其實好想去精神科做個簡單嘅測試,確認下自己係咪真係有哩個問題,奈何呢個係我份保險係唔包任何精神病(打過去問佢哋話當做一樣處理)嘅,對哩個嘅療程亦多數算做" cosmetic surgery"咁保險亦都係唔包啦
咁其實睇幾次私家精神科都幾金,公立醫院排期又排到2046,我人又係外國,一年先返嚟幾次,我個究竟可以點做?
唔知大家聽個GID/ GD(gender dysphoria)未呢?
小弟其實好想去精神科做個簡單嘅測試,確認下自己係咪真係有哩個問題,奈何呢個係我份保險係唔包任何精神病(打過去問佢哋話當做一樣處理)嘅,對哩個嘅療程亦多數算做" cosmetic surgery"咁保險亦都係唔包啦
咁其實睇幾次私家精神科都幾金,公立醫院排期又排到2046,我人又係外國,一年先返嚟幾次,我個究竟可以點做?

保險不嬲唔包精神病既野, 正常架

保險不嬲唔包精神病既野, 正常架

我唔係冇錢睇,係唔知要睇幾多次,幾多錢,宜家讀緊大學唔知自己負擔到幾多,同埋係外國睇好定係香港睇呢?
其實哩啲唔重要,最緊要係我究竟會唔會俾人接受呢?哩啲真係掙扎咗好耐,我而家連第一步都未踏得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞