召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
啱,盡量唔食,靠自己。食完真係會呆,同轉得慢。不過真係頂唔順,就食啦。
我硬頂中[/quote]

啱,盡量唔食,靠自己。食完真係會呆,同轉得慢。不過真係頂唔順,就食啦。
我硬頂中

[/quote]
[/member][/quote]
[/quote]
我硬頂中

[/quote]
我硬頂中

[/quote]
我硬頂中

[/quote]
同你一模一樣 成日都分唔清個件事係夢境定現實發生過同d朋友吹水成日都以為我痴左線
食唔食都會發惡夢,每次醒都發覺有條淚痕係度,但係我十幾年都冇喊過
巴打你食左幾耐藥?
我硬頂中

同你一模一樣 成日都分唔清個件事係夢境定現實發生過同d朋友吹水成日都以為我痴左線
食唔食都會發惡夢,每次醒都發覺有條淚痕係度,但係我十幾年都冇喊過
巴打你食左幾耐藥?[/quote]
我發完夢會走去問返個fd有無發生過
每次嘅答案都係無
應該三個星期前第一次接觸白瓜子
我食左藥唔係好耐
幾時開始食唔記得左,食左兩個幾月掛
我覺得食完藥記性好差,又諗唔返以前嘅野
巴打絲打你地有冇睇開精神科醫生?我睇左好多年公立,但實在太廢,所以轉左睇私家,貴到仆街

睇得好唔好?
其實我睇公立有d醫生都好有心,為個病人好,佢地會同我講想幫我轉隻新藥;有次轉醫生時,佢唔想tca 同ssri呢d其他antidepressants 互相影響而幫我轉藥;又同我傾平時做咩練習可改變病情;心態上要點樣諗令自己唔好放大件芝麻綠豆事;會聽我講日常遇到既困難,一齊睇下有咩解決到,因為解決/折衷就等於減到壓力。

公立同私家既分別:公立醫生唔會為利益開藥,即係譬如你講左一d adhd symptoms,私家會諗你都講中左symptom,可能就開埋adhd藥畀你;公立醫生就會試真d,確定係嗰種病先會開藥,當然未必個個私家都係咁。公立又可能會因為無藥錢可圖,都係嗰份人工,流水作業。無論公立定私家都會有d得過且過,無存心為病人著想既醫生,當病人廢up,開完藥就踢佢走。

另外講開就講多d,身為病人都要對自己食咩藥有責任,病人就係藥既用家,個醫生只係建議你食咩藥。所以最好就要知道大概隻藥既資料:醫咩病、有咩效果、半衰期、最大劑量,常見副作用...... 我就會search隻藥成份名,或者維基都會有中文條目。全部副作用就係將所有用家/測試所出現既所有副作用列出,通常起碼幾百個,唔使擔心。

轉藥/停食部份藥:你覺得食a藥效果好過b藥;又或者隻藥副作用高/無乜藥效想轉第二隻藥/停藥,要同醫生傾,大家搵出一個共識

停藥:有d病人會想停藥唔食,可以同醫生傾,佢係唔會阻止你 佢會同你講停藥好壞處,例如你而家個情況適唔適宜停藥?好多時病人病情未穩定,但就會因為暫時性副作用就停藥,病情會返返去以前食藥之前咁。另外,醫生教你點續步停藥,每隻藥都唔同,有部分藥上癮,而ssri唔會上癮但唔食都有一兩個禮拜戒斷症狀,等等。

呢個都係我point of view,歡迎巴絲補充改正

絲打你睇邊間公立?我果間個醫生勁差,唔知可唔可以要求轉醫院架呢??但開左file了
巴打絲打你地有冇睇開精神科醫生?我睇左好多年公立,但實在太廢,所以轉左睇私家,貴到仆街

睇得好唔好?
其實我睇公立有d醫生都好有心,為個病人好,佢地會同我講想幫我轉隻新藥;有次轉醫生時,佢唔想tca 同ssri呢d其他antidepressants 互相影響而幫我轉藥;又同我傾平時做咩練習可改變病情;心態上要點樣諗令自己唔好放大件芝麻綠豆事;會聽我講日常遇到既困難,一齊睇下有咩解決到,因為解決/折衷就等於減到壓力。

公立同私家既分別:公立醫生唔會為利益開藥,即係譬如你講左一d adhd symptoms,私家會諗你都講中左symptom,可能就開埋adhd藥畀你;公立醫生就會試真d,確定係嗰種病先會開藥,當然未必個個私家都係咁。公立又可能會因為無藥錢可圖,都係嗰份人工,流水作業。無論公立定私家都會有d得過且過,無存心為病人著想既醫生,當病人廢up,開完藥就踢佢走。

另外講開就講多d,身為病人都要對自己食咩藥有責任,病人就係藥既用家,個醫生只係建議你食咩藥。所以最好就要知道大概隻藥既資料:醫咩病、有咩效果、半衰期、最大劑量,常見副作用...... 我就會search隻藥成份名,或者維基都會有中文條目。全部副作用就係將所有用家/測試所出現既所有副作用列出,通常起碼幾百個,唔使擔心。

轉藥/停食部份藥:你覺得食a藥效果好過b藥;又或者隻藥副作用高/無乜藥效想轉第二隻藥/停藥,要同醫生傾,大家搵出一個共識

停藥:有d病人會想停藥唔食,可以同醫生傾,佢係唔會阻止你 佢會同你講停藥好壞處,例如你而家個情況適唔適宜停藥?好多時病人病情未穩定,但就會因為暫時性副作用就停藥,病情會返返去以前食藥之前咁。另外,醫生教你點續步停藥,每隻藥都唔同,有部分藥上癮,而ssri唔會上癮但唔食都有一兩個禮拜戒斷症狀,等等。

呢個都係我point of view,歡迎巴絲補充改正

長知識了, 我而家都期待3月睇公立, 睇下有咩感覺

勸你唔好咁大期望,上面位人兄係公立醫院遇到好醫生係佢好彩,我遇到個肥佬醫生,我每次開口同佢講我嘅情況嘅時候,佢同我講輔導部份留返同社工傾,佢淨係負責開藥,仲同我講到明佢淨係為打份工 。

咁撚仆街
係,我都唔想比大家一個醫生會熱心助人嘅錯覺

我而家睇緊嗰個公立都好好喎 嘥勁多時間同你傾計 不過我諗我都係好彩 始終聽太多仆街野

邊間呀絲打??我好想轉醫院呀,呢度d醫生勁hea
我硬頂中

巴打你食左幾耐藥?

我發完夢會走去問返個fd有無發生過
每次嘅答案都係無
應該三個星期前第一次接觸白瓜子
我食左藥唔係好耐
幾時開始食唔記得左,食左兩個幾月掛
我覺得食完藥記性好差,又諗唔返以前嘅野[/quote]

我有抑鬱+焦慮,唔算嚴重,所以成日都無食藥,間唔中食下,最近發生左件唔開心既事,先準時每日食返隻血清 fluoxetine 20mg, 希望唔好情緒變差,但長期都發惡夢同怪夢,睡眠質素好差,唉
估唔到呢度咁多同道中人,有時間真係多d黎五互相支持一下先得!
未追晒post, 白瓜子即係邊隻呀?我有勁多隻藥,亂晒龍
我有抑鬱+焦慮,唔算嚴重,所以成日都無食藥,間唔中食下,最近發生左件唔開心既事,先準時每日食返隻血清 fluoxetine 20mg, 希望唔好情緒變差,但長期都發惡夢同怪夢,睡眠質素好差,唉
估唔到呢度咁多同道中人,有時間真係多d黎五互相支持一下先得!

呢到好多人都明你

未追晒post, 白瓜子即係邊隻呀?我有勁多隻藥,亂晒龍

zopiclone
安眠藥

你係攤幾個鐘先訓得著個d?晚安

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞