召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
同cp 傾完係一刻好好多, 維持到幾星期, 之後又打回原型

要不停咁練佢教既野

教咗你啲咩?

同cp 傾完係一刻好好多, 維持到幾星期, 之後又打回原型

要不停咁練佢教既野

教咗你啲咩?

個個教既同要做既都會有d 唔同, 但都係要寫低D 野, 比目標自己去做, 同埋個d 呼吸法又係必要
聽日終於放假, 心情即刻好左

我今日放假都冇咩心情
有種好孤單既感覺

有我陪你
放左成個月假心情好好

遲d放假真係要搵d野填補下生活

係咪打算搵下我
想問下公立有冇得提早覆診?
我個人好似又差返

有,想要幾快期都有架,我都試過婆婆過身,情緒跌到谷底,打去改快期
好開心呀
雖然無左個獎學金
但係double degree 申請成功!
好彩無比個病搞到一無所有

恭喜恭喜,其實人生仲有好多我地忽略左既好事發生,盡量唔好將唔開心既野放大,一齊加油
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

cheer up呀咁多位巴絲!

絲打 講得好啱 我之前又係睇醫生 醫生一味就係識開藥 食藥 開藥食藥 最後我同個醫生要求 叫佢轉介去睇臨床心理學家 見左兩次 唔知係唔係因為身邊冇人可以傾訴 每次同心理學家傾完都好似好好多咁 即刻咩事都冇曬(我有恐嚇同焦慮症)依個係我既經驗 醫生從生理上去解決問題 而心理學家係從心理上嘗試去幫你解決心結 而往往情緒病治療既人都會係生理上居多 從而忽略左心理 所以先一直好唔到

係每次傾完都會即刻覺得好好多? 我同輔導傾會有呢個感覺 但CP就無 永遠都落唔到去最底嘅情緒 反而係傾完覺得唔舒服嘅多 係咪因為唔夾

咁應該係唔夾,不過公立好似無得轉人,要私家?
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

cheer up呀咁多位巴絲!

通常個心理學家會點幫你? 我同個cp好似夾唔黎 唉 未試過有傾完 超舒服嘅感覺

會好用心同我傾,教我點樣諗野,教我寫d客觀事實同主觀感受出黎,我果個真係好好,不過我諗應該要搵個夾既先會有咁既效果
因為情緒病無左咁多年
好想好好過埋下半生
唔想淨係返工同供養港女

你指女朋友?

我今日放假都冇咩心情
有種好孤單既感覺

有我陪你
放左成個月假心情好好

我都放左個半月,爽
30日, 又改到名返黎玩

其實唔係會訓著, 怕劇個d 假架

係會點?

其實無咩特別, 熄燈, 淨係開夜燈, 令你唔會覺得問你野既人係唔熟唔好意思, 望住天花板訓係到, 佢引導講d 你想講既野出黎

有咩效果啊

無呀同見CP 一樣, 不過催眠易d 喊到出黎, 我覺得, 次次都好爽, 第一次差d 喊到暈, 有d 野真係回返帶先知原來細個發生既野係影響到我而家, 唔催眠真係唔記得發生過個d 野

求睇催眠既詳情

見到個名諗起小埋

係啊

我今日放假都冇咩心情
有種好孤單既感覺

我鐘意訓覺訓到好晏

我都係 我可以訓到3 4 點先起身

見到佢訓我又想訓

我養左幾隻鼠

好q

最難影係呢張

我見到倉鼠相就諗起我隻倉鼠
佢今年3月過左身
唔知咩原因突然走左
佢仲好細個唔係老死
所以我極之傷心
而家有時諗起我隻鼠都會喊
我試過同身邊嘅人講
佢地話倉鼠十幾廿蚊可以買過隻
冇人明白我嘅心情
我本身冇咩朋友
自從有隻倉鼠陪住我
我每日做人都有返些少目標
點知個天連我唯一嘅寄託都攞走埋
我返到屋企望住空左嘅鼠籠
真係覺得人生冇晒意義

見到佢訓我又想訓

我養左幾隻鼠

好q

最難影係呢張

我見到倉鼠相就諗起我隻倉鼠
佢今年3月過左身
唔知咩原因突然走左
佢仲好細個唔係老死
所以我極之傷心
而家有時諗起我隻鼠都會喊
我試過同身邊嘅人講
佢地話倉鼠十幾廿蚊可以買過隻
冇人明白我嘅心情
我本身冇咩朋友
自從有隻倉鼠陪住我
我每日做人都有返些少目標
點知個天連我唯一嘅寄託都攞走埋
我返到屋企望住空左嘅鼠籠
真係覺得人生冇晒意義

小露寶我都養過, 特別短命架
輕鬱路過
想問香港有冇地方可以唔洗處方買到
lexapro同lorazepam
或者睇私家家庭醫生會唔會拎到
唔想響香港睇醫生同唔想比屋企人知
驚捱唔到返台灣睇
輕鬱路過
驚捱唔到返台灣睇

識睇精神科0既家庭醫生會有呢0的藥, 我頭幾年都係睇家庭醫生, 食開lexapro, 但你要問清楚個醫生係會唔會睇精神科, 唔係個個家庭醫生有讀
輕鬱路過
驚捱唔到返台灣睇

巴打台灣讀書?
台灣睇好平
輕鬱路過
驚捱唔到返台灣睇

識睇精神科0既家庭醫生會有呢0的藥, 我頭幾年都係睇家庭醫生, 食開lexapro, 但你要問清楚個醫生係會唔會睇精神科, 唔係個個家庭醫生有讀

點問?打電話booking直接問?
輕鬱路過
驚捱唔到返台灣睇

巴打台灣讀書?
台灣睇好平

係 用健保平好多
絲打都係? 台灣邊到
輕鬱路過
驚捱唔到返台灣睇

巴打台灣讀書?
台灣睇好平

係 用健保平好多
絲打都係? 台灣邊到

台北
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞