召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

香港要傾到計既可能得CP, 我最近睇個專科肯聽我講, 第一次傾一個鐘, 第二次都半個鐘, 不過事實係好貴, 我好快又唔會睇佢, 轉返家庭醫生, 之後政府

其實正常每次都睇半個鐘,一定傾到計,每次$1500診金,如果傾夠一個鐘就收$2000,睇精神科醫生一定係去傾計,傾完之後佢再睇下醫生決定需要較藥,如果覺得你一段時間情況好就會同你傾減藥,一般半年穩定就可以減藥
CP就每次傾一個鐘,收$2200
所以其實CP同精神科醫生一樣係傾計,不過一個每次半個鐘,一個每次一個鐘,一個可以開藥,一個唔可以,兩個係唔同問題上會有唔同專長,你覺得需要加藥或者轉藥,再提早返去見精神科醫生,如果淨係傾計就解決到你而家問題,就約CP,精神科醫生一般四個禮拜覆一次診

好貴
我幾乎所有收費都係你一半

都有0的平0的, 私家都有平有貴, 不過出名既真係好似巴打咁個價可以貴成咁

出名同夾唔夾又係兩回事嘅
好睇緣份

唔算貴下話
應該公價黎喎

我見佢話1500 診金, 唔知佢係咪講連藥, 我果個未去到咁貴呀好似

1500話明係診金就梗係唔連藥

好貴
我幾乎所有收費都係你一半

都有0的平0的, 私家都有平有貴, 不過出名既真係好似巴打咁個價可以貴成咁

好睇緣份

唔算貴下話
應該公價黎喎

我見佢話1500 診金, 唔知佢係咪講連藥, 我果個未去到咁貴呀好似

哦 我個度700蚊20分鐘

精神科都計時架咩?我睇果個無講明幾錢, 問個護士佢話主要睇藥唔係講見一次幾錢就耍左我走

其實所有精神科都係按時收費,半個鐘或以下一個收費,一個鐘一個收費,如果係中上環睇,1500半個鐘$3000 1個鐘,係標準收費,我嗰個就係上環,係前葵涌醫院行政總監,$2000一個鐘係收得好平,以上所有收費都係唔包藥,如果唔係中上環,收費就好似你哋嗰啲咁
你當我偏見,個人認為唔係中上環執業就好極有限,你睇個好嘅中環名醫你就會知道1500診金同800診金嘅分別,如果你喺中環睇,連藥2500-3000一個月係好正常嘅事
依度冇人係中環睇精神科?

好睇緣份

唔算貴下話
應該公價黎喎

哦 我個度700蚊20分鐘

精神科都計時架咩?我睇果個無講明幾錢, 問個護士佢話主要睇藥唔係講見一次幾錢就耍左我走

其實所有精神科都係按時收費,半個鐘或以下一個收費,一個鐘一個收費,如果係中上環睇,1500半個鐘$3000 1個鐘,係標準收費,我嗰個就係上環,係前葵涌醫院行政總監,$2000一個鐘係收得好平,以上所有收費都係唔包藥,如果唔係中上環,收費就好似你哋嗰啲咁

長知識了, 因為我係尖沙咀睇, 問過佢無指名幾錢診金, 簡單d 黎講醫生寫你幾錢就收你幾錢
你當我偏見,個人認為唔係中上環執業就好極有限,你睇個好嘅中環名醫你就會知道1500診金同800診金嘅分別,如果你喺中環睇,連藥2500-3000一個月係好正常嘅事

無錢睇, 仲就快轉去政府, 垃圾到上次覆診係借錢覆的
成日都自己LOOP到好想跳樓
但諗起女朋友同呀媽就唔會亂黎
搞到呢種思想好似變成左習慣咁(無限LOOP)

呢排公司裝修, 老闆竟然將幅牆全部上哂藍色
本身自己已經唔識面對壓力, 好驚自己既決定出錯
重要對住冷色去做野真係會去死
如果要我搬入去我真係辭職算

出面有個POST話後生仔已經冇咩動力
先知原來咁多人都係咁

其實我似靠個輔導員去觀察我自己內在既旁觀者性格去睇返自己既行為去判斷對與錯

先知原來咁多人都係咁

其實我似靠個輔導員去觀察我自己內在既旁觀者性格去睇返自己既行為去判斷對與錯

之前隔離舖裝左藍光燈, 懶型迷幻個d, 入到去勁唔舒服好似就窒息咁

先知原來咁多人都係咁

之前隔離舖裝左藍光燈, 懶型迷幻個d, 入到去勁唔舒服好似就窒息咁

好多被證實有抑鬱既畫家都用冷色系 (有錯請改正)
我3號走 呢幾日好難好難先唔傷害自己 仲要頂多兩晚 救命

加油,4號返香港
又訓左差唔多十二個鐘

我連返工都要訓十個鐘都唔想醒

食咩藥訓咁多啊
轉藥好喎

我食安眠藥都無咁訓

我都係三號飛, 我地機場相見

Delay到4號等埋我
又訓左差唔多十二個鐘

我連返工都要訓十個鐘都唔想醒

食咩藥訓咁多啊
轉藥好喎

我想轉呀, 但要去完旅行先, 你知啦轉藥又會煩一輪, 呢段時間唔想搞, 去完旅行返黎會同醫生講, 明明隻藥寫夜晚食會失眠, 我太辛苦自己改左訓前食一樣咁好訓 同埋出汗好嚴重, 講緊係標冷汗, 唔係指熱既正常出汗, 訓完覺次次起身成身濕曬

Delay到4號等埋我

唔好嚇我

加油,4號返香港

男朋友會唔會一齊?

我黃昏機

加油,4號返香港

絲打仲響台灣?
打風落大雨 注意安全呀

我黃昏機

搞錯有無咁夾, 我都係黃昏機, 港龍呀

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥
我開左兩個月藥都係100蚊

咁平??? 我2個月藥要3600
點樣可以求診?

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

但係邊度可以寫轉介信?

你叫私家醫生寫俾你就得 好多人都係睇住私家排公立

等我下次覆診叫醫生開畀我先
thz

我都仲排緊, 我都係3k 兩個月藥, 仲捱緊, 你叫醫生寫信轉介, 佢無得say no, 不過你預寫信又要比多幾舊

3k得一個月
加adhd藥真係好貴

我都係 遅啲我做學生哥 真係好難負擔
唔想下下都問屋企人拎錢

加油,4號返香港

絲打仲響台灣?
打風落大雨 注意安全呀

好似打完啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞