召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

cheer up呀咁多位巴絲!

絲打 講得好啱 我之前又係睇醫生 醫生一味就係識開藥 食藥 開藥食藥 最後我同個醫生要求 叫佢轉介去睇臨床心理學家 見左兩次 唔知係唔係因為身邊冇人可以傾訴 每次同心理學家傾完都好似好好多咁 即刻咩事都冇曬(我有恐嚇同焦慮症)依個係我既經驗 醫生從生理上去解決問題 而心理學家係從心理上嘗試去幫你解決心結 而往往情緒病治療既人都會係生理上居多 從而忽略左心理 所以先一直好唔到

係每次傾完都會即刻覺得好好多? 我同輔導傾會有呢個感覺 但CP就無 永遠都落唔到去最底嘅情緒 反而係傾完覺得唔舒服嘅多 係咪因為唔夾
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

通常個心理學家會點幫你? 我同個cp好似夾唔黎 唉 未試過有傾完 超舒服嘅感覺
想問下公立有冇得提早覆診?
我個人好似又差返
想問下公立有冇得提早覆診?
我個人好似又差返

有,你可以打覆診紙上面既電話
因為情緒病無左咁多年
好想好好過埋下半生
唔想淨係返工同供養港女

我真係諗唔到自己將來
因為情緒病無左咁多年
好想好好過埋下半生
唔想淨係返工同供養港女

我真係諗唔到自己將來

唔想諗將來
因為情緒病無左咁多年
好想好好過埋下半生
唔想淨係返工同供養港女

我真係諗唔到自己將來

唔想諗將來

目光放近d會好d
諗得太遠抑鬱即刻上身
因為情緒病無左咁多年
好想好好過埋下半生
唔想淨係返工同供養港女

我真係諗唔到自己將來

唔想諗將來

目光放近d會好d
諗得太遠抑鬱即刻上身

cp 都話諗過去同太遠都唔好, 其實諗太多都唔會改變到發生緊既事, 唔好太執著就最好
好開心呀
雖然無左個獎學金
但係double degree 申請成功!
好彩無比個病搞到一無所有
留名

絲打 講得好啱 我之前又係睇醫生 醫生一味就係識開藥 食藥 開藥食藥 最後我同個醫生要求 叫佢轉介去睇臨床心理學家 見左兩次 唔知係唔係因為身邊冇人可以傾訴 每次同心理學家傾完都好似好好多咁 即刻咩事都冇曬(我有恐嚇同焦慮症)依個係我既經驗 醫生從生理上去解決問題 而心理學家係從心理上嘗試去幫你解決心結 而往往情緒病治療既人都會係生理上居多 從而忽略左心理 所以先一直好唔到

係每次傾完都會即刻覺得好好多? 我同輔導傾會有呢個感覺 但CP就無 永遠都落唔到去最底嘅情緒 反而係傾完覺得唔舒服嘅多 係咪因為唔夾

係 至少我同個朋友都係 所以可以試下
留名
食左大半年藥 但屋企人話我食到個人鈍鈍地
自己覺得情緒係平定左少少
但間唔中都會好重負能量
唔敢同男朋友講自己有抑鬱 唔知佢點諗

利申: 絲

加油呀 絲打 祝你早日康復 主要係食咩藥

多謝你
一開始果時都食好多 又安眠又鎮靜 血清素 情緒藥
一日要食6 7 粒
而家慢慢減藥 變左食4分1粒血清素 同半粒抗抑鬱藥
但副作用係個人真係鈍鈍地 講野諗野都會慢半拍

咁姐依家開始減緊藥啦 唔洗好耐就會好 唔好擔心太多 主動同醫生商量下啦

希望! 我都唔想依賴左啲藥 加上啲藥真係好貴 我係學生好大負擔 我都唔想再去睇
同cp 傾完係一刻好好多, 維持到幾星期, 之後又打回原型

要不停咁練佢教既野

你地有無試過催眠?
各位呢排點
好頭痛

要不停咁練佢教既野

你地有無試過催眠?

我睇個個係催眠黎

要不停咁練佢教既野

你地有無試過催眠?

冇試過 有咩用

其實唔係會訓著, 怕劇個d 假架
各位呢排點
好頭痛

唔想返工, 想快d 去旅行, 快d 覆診同醫生講隻藥好眼訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞