召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有無人考慮會開個WHATSAPP GP等病友傾下....
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

cheer up呀咁多位巴絲!

絲打 講得好啱 我之前又係睇醫生 醫生一味就係識開藥 食藥 開藥食藥 最後我同個醫生要求 叫佢轉介去睇臨床心理學家 見左兩次 唔知係唔係因為身邊冇人可以傾訴 每次同心理學家傾完都好似好好多咁 即刻咩事都冇曬(我有恐嚇同焦慮症)依個係我既經驗 醫生從生理上去解決問題 而心理學家係從心理上嘗試去幫你解決心結 而往往情緒病治療既人都會係生理上居多 從而忽略左心理 所以先一直好唔到

我都想睇cp, 但真係睇精神科巳經貴到hihi

我已經山窮水盡, 問屋企人借錢覆診, 而家排緊政府

我都係 問阿媽借錢咋 我睇私家醫生 一日藥都要成50蚊

我有返緊工都無曬錢睇醫生, 因為個病轉左份人工低d, 但無壓力既工, 其實唔係好夠洗

政府睇醫生貴唔貴?? 我都覺有抑鬱真係會影響工作 承受唔到壓力

真係影響工作
今日又犯左嚴重過失 準備比人炒
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥
我開左兩個月藥都係100蚊

我唔捨得唔食藥, 可能因為太貴
有無人考慮會開個WHATSAPP GP等病友傾下....

呢度無pm, 交換唔到電話
巴絲有冇諗過關於拍拖既問題?
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

我伴侶好體諒

腳毛絲打有男友架
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

我伴侶好體諒

腳毛絲打有男友架

好幸福 真係諗都唔敢諗

係 用健保平好多
絲打都係? 台灣邊到

台北

台北揮個手 一個人響第二到係辛苦d架啦 頂住呀

你仲有幾多年呀?
雖然係台北無人無物,但讀完想留台

兩年 仲考慮緊要唔要留
情緒狀況完全影響呢個問題

btw我又衰嘅 臨走之前覆診同醫生講拎過d藥嚟od 搞到佢都唔開太多藥 叫我有問題記得要響香港睇

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?
我睇慈濟,唔知點解覺得好hea

新光 覺得個醫生開始唔想理我
不過返去應該會排諮商
愈睇愈貴 由開始睇$5xx到走之前比成$7xx
窮人冇資格病

係 用健保平好多
絲打都係? 台灣邊到

台北

你仲有幾多年呀?

兩年 仲考慮緊要唔要留

btw我又衰嘅 臨走之前覆診同醫生講拎過d藥嚟od 搞到佢都唔開太多藥 叫我有問題記得要響香港睇

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?

不過返去應該會排諮商
窮人冇資格病

香港仲慘...貴到一個點

你仲有幾多年呀?

兩年 仲考慮緊要唔要留

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?

不過返去應該會排諮商
窮人冇資格病

排諮商係咩?
我個醫生會真係覺得係醫生同病人嘅感覺
唔似睇家庭醫生咁同我傾計
我睇都係$400-550

你仲有幾多年呀?

兩年 仲考慮緊要唔要留

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?

不過返去應該會排諮商
窮人冇資格病

排諮商係咩?
我個醫生會真係覺得係醫生同病人嘅感覺
唔似睇家庭醫生咁同我傾計
我睇都係ntd$400-550

我成日都會咁

agger

但係都要番工比家用

我就好彩啲 屋企唔洗我畀家用住
不過都要返工賺醫藥費
但係我都想停藥了 因為真係好貴好大負擔

我有返緊工都無曬錢睇醫生, 因為個病轉左份人工低d, 但無壓力既工, 其實唔係好夠洗

政府睇醫生貴唔貴?? 我都覺有抑鬱真係會影響工作 承受唔到壓力

政府幾十蚊咋嘛

幾十蚊係睇一次定點?
我幾十蚊一日
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

我無同男朋友講 真係唔知佢會點諗
所以我有唔開心我唔會同佢講 驚啲負能量傳染左佢

不過都要返工賺醫藥費

政府幾十蚊咋嘛

幾十蚊係睇一次定點?
我幾十蚊一日

八十診金 加你每隻藥15蚊 幾多都係呢個價
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

唔敢再係男友面前發作

不過都要返工賺醫藥費

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

咁平??? 我2個月藥要3600
點樣可以求診?

不過都要返工賺醫藥費

政府幾十蚊咋嘛

幾十蚊係睇一次定點?
我幾十蚊一日

八十診金 加你每隻藥15蚊 幾多都係呢個價

點解我當初咁ON9睇私家醫生
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

唔敢再係男友面前發作

不過其實我好左好多 有工返下 有日文堂上
好少病發了 不過我自己份人不嬲都係收收埋埋果D
有咩都唔係咁中意同人講

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

佢上面嗰個喺台灣睇既

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

但係邊度可以寫轉介信?

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

佢上面嗰個喺台灣睇既

I SEE
我覺得我好弱智 去睇私家
啲錢就係洗曬黎睇佢 我決定睇埋今次唔睇算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞