召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

你個問題就係做得太多檢查,做完A冇嘢又懷疑B,變咗一個vicious cycle (惡性循環),唯一辦法就係唔好再做檢查,相信自己係冇嚴重疾病,就算你去睇精神科,醫生都係咁講,我講就咁多,做到幾多就睇你自己,睇下迫唔迫到自己唔再做檢查,我都係過來人

我做埋個磁力共振就去睇精神科 我會嘗試改變下個心態 盡量唔去諗自己係有病

其實真係有唔舒服既,但係係情緒影響
你愈疑愈病,加上病既唔舒服又冇得搞,都係情緒穩定先會慢慢好

咪即係同腸易激一樣, 係唔係都痾, 但其實本身無病, 係點CHECK都唔會有咩結果

正確 我同你一樣 一病發就成日疑病 又呼吸唔到 但每次過一陣就咩事都會冇 要停止自己唔會再loop 先可以根治個病

我試過幾次減唔到藥都係因為一減無耐又瘋狂痾, 係會影響到要請假返唔到工, 所以最後又加返藥, 反反覆覆咁 開始已經唔想諗減藥, 覺得唔會有可能成功咁

CP次次都問我幾時有信心試下減藥, 我已經同佢講, 我好攰, 唔想諗唔想迫自己減藥, 無曬信心, 佢講幾多次我都覺得無用

睇黎你真係好嚴重 有冇試過見臨床心理學家
新朋友留名
無意中見到入黎,其實係好想死
尋晚喺海邊坐左幾個鐘,想跳,但最後俾男朋友捉走左
點先死到?
新朋友留名
點先死到?

有冇咩可以幫到手
新朋友留名
點先死到?

有冇咩可以幫到手

想同人傾 但一要講感受就組織唔到句子
想要一個舒服嘅方法死
新朋友留名
點先死到?

有冇咩可以幫到手

想要一個舒服嘅方法死

嘗試慢慢講出黎,我地陪你傾下丫 利申真絲
新朋友留名
點先死到?

有冇咩可以幫到手

想要一個舒服嘅方法死

嘗試慢慢講出黎,我地陪你傾下丫 利申真絲

唔介意講黎聽下 我地陪你
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

cheer up呀咁多位巴絲!
太多post我追唔切,講下我自己既情況同少少分享先,希望幫到大家。

我係有抑鬱+焦慮的真絲,係新界某政府公立醫院睇緊精神科同臨床心理學家,呢間醫院我睇過幾個醫生都比較hea,淨係開藥,加藥,野1都唔多會同你傾多句,但個心理學家就幾有用,傾完真係覺得有幫助,舒服好多,不過人夾人啦,我早兩年果個幾好,幫左我走出黑暗,我真心感激佢,不過而家換左人未知夾唔夾我,12月先再見。

另外我亦都有腸易激IBS,嚴重到試過好幾次胃抽筋痛到要入院,照過胃鏡check過晒無事,下個月尾照埋腸鏡,我估最差都係有息肉姐,聽講好似好平常咁,當然touch wood希望我乜事都無啦。

睇過大家咁多post我諗我唔算嚴重,不過都有keep住食血清同胃藥,雖然成日唔記得食,不過影響應該唔大卦

其實我覺得應付我地呢種情緒病,同人傾訴真係最有效,我最大問題係好易亂諗野,小小事都諗到好遠,,諗到勁灰,個心會那住那住,好失落,想喊,無胃口,但其實呢d時候更加應該俾自己喊下,發洩加釋放下負面情緒,推介大家睇下一套迪士尼卡通片,玩轉腦朋友 ,套戲勁好睇,好有意思,教人唔好過份壓抑負面情緒,有時容許自己唔開心一下,反而紓發左出黎仲好d,當年我睇完呢套動畫之後釋懷左好多,希望都幫到大家,記得睇廣東話粵語版呀,好好睇!

絲打個情況同我好似 不過我冇睇心理醫生

絲打 講得好啱 我之前又係睇醫生 醫生一味就係識開藥 食藥 開藥食藥 最後我同個醫生要求 叫佢轉介去睇臨床心理學家 見左兩次 唔知係唔係因為身邊冇人可以傾訴 每次同心理學家傾完都好似好好多咁 即刻咩事都冇曬(我有恐嚇同焦慮症)依個係我既經驗 醫生從生理上去解決問題 而心理學家係從心理上嘗試去幫你解決心結 而往往情緒病治療既人都會係生理上居多 從而忽略左心理 所以先一直好唔到

絲打個情況同我好似 不過我冇睇心理醫生

其實心理醫生 我覺得會有效果多少少
要好返需要時間,可以休息可以咩都唔理
但香港最缺乏嘅就係時間
不如直接治本
要好返需要時間,可以休息可以咩都唔理
但香港最缺乏嘅就係時間
不如直接治本

所以好多人都係只會睇醫生 而唔睇心理學家 但求快快手靠食藥解決 但往往會越走越差
想即刻去醫院拎下個月嘅藥
好想食安眠藥
新朋友留名
點先死到?

有冇咩可以幫到手

想要一個舒服嘅方法死

儲錢去瑞士睇醫生做評估睇下適唔適合安樂死,預7、8萬應該ok
新朋友留名
點先死到?

有冇咩可以幫到手

想要一個舒服嘅方法死

儲錢去瑞士睇醫生做評估睇下適唔適合安樂死,預7、8萬應該ok

你死左仲邊有人推小田
利申天使飯

唔好咁,黎啦,同我地傾下啦

唔好咁,黎啦,同我地傾下啦

唔知佢依家點
留名
食左大半年藥 但屋企人話我食到個人鈍鈍地
自己覺得情緒係平定左少少
但間唔中都會好重負能量
唔敢同男朋友講自己有抑鬱 唔知佢點諗

利申: 絲
留名
但間唔中都會好重負能量

加油呀 絲打 祝你早日康復 主要係食咩藥
留名
但間唔中都會好重負能量

多謝你
一開始果時都食好多 又安眠又鎮靜 血清素 情緒藥
一日要食6 7 粒
而家慢慢減藥 變左食4分1粒血清素 同半粒抗抑鬱藥
但副作用係個人真係鈍鈍地 講野諗野都會慢半拍
留名
但間唔中都會好重負能量

多謝你
一開始果時都食好多 又安眠又鎮靜 血清素 情緒藥
一日要食6 7 粒
而家慢慢減藥 變左食4分1粒血清素 同半粒抗抑鬱藥
但副作用係個人真係鈍鈍地 講野諗野都會慢半拍

咁姐依家開始減緊藥啦 唔洗好耐就會好 唔好擔心太多 主動同醫生商量下啦
唔知自己係情緒化定有抑鬱
呢年黎嚴重左 成日晚晚都無啦啦喊到收唔到聲
好大食又突然瘦左好多 狂loop 腸胃又好差
自殺念頭不停出現
係直頭搵埋地方果隻 寫定左d信比男朋友同朋友
呢排自己一個去d靜既地方
個腦係好似兩邊爭扎咁
我唔識形容
即係一邊叫我跳落去 另一邊禁得好辛苦咁叫我唔好
但暫時仲控制到話唔好跳落去
好辛苦
其實係咪死左去會對自己好d

初初唔敢同人講自己有呢d野
好驚朋友會覺得我有問題
但最近同左一個好朋友&男朋友講
話就話會陪我一齊面對果d
但我其實好想死

好廢 令到人地又會擔心咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞