召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥
我開左兩個月藥都係100蚊

咁平??? 我2個月藥要3600
點樣可以求診?

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

但係邊度可以寫轉介信?

你叫私家醫生寫俾你就得 好多人都係睇住私家排公立

等我下次覆診叫醫生開畀我先
thz

我都仲排緊, 我都係3k 兩個月藥, 仲捱緊, 你叫醫生寫信轉介, 佢無得say no, 不過你預寫信又要比多幾舊

3k得一個月
加adhd藥真係好貴

台北揮個手 一個人響第二到係辛苦d架啦 頂住呀

你仲有幾多年呀?
雖然係台北無人無物,但讀完想留台

兩年 仲考慮緊要唔要留
情緒狀況完全影響呢個問題

btw我又衰嘅 臨走之前覆診同醫生講拎過d藥嚟od 搞到佢都唔開太多藥 叫我有問題記得要響香港睇

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?
我睇慈濟,唔知點解覺得好hea

新光 覺得個醫生開始唔想理我
不過返去應該會排諮商
愈睇愈貴 由開始睇$5xx到走之前比成$7xx
窮人冇資格病

排諮商係咩?
我個醫生會真係覺得係醫生同病人嘅感覺
唔似睇家庭醫生咁同我傾計
我睇都係$400-550

應該同香港嘅cp差唔多 (sorry for唔識英文)
咩叫傾計
我次次入到去都係問我呢個排點
然後問有冇自殘
然後到咗上下十零廿分鐘就講開藥嘅嘢
之後叫我可以走啦
每日都唔想返工做野
一諗到返工就想死
但返到屋企又可以無事
咩情況

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

但係邊度可以寫轉介信?

thz

我都仲排緊, 我都係3k 兩個月藥, 仲捱緊, 你叫醫生寫信轉介, 佢無得say no, 不過你預寫信又要比多幾舊

3k得一個月
加adhd藥真係好貴

好貴 我千五一個月都已經覺得貴

我都係千五一個月
最近痾屎順暢返

你係咪話夜晚食deanxit, 你平時有無好坐立不安既感覺
每日都唔想返工做野
一諗到返工就想死
但返到屋企又可以無事
咩情況

我以前返工都係咁,一諗到聽日又要返我就放工都放鬆唔到
每日都唔想返工做野
一諗到返工就想死
但返到屋企又可以無事
咩情況

可能轉工 避開個壓力來源會對你好d

轉工又唔知搵咩做好
醫生又唔敢睇

但係邊度可以寫轉介信?

thz

3k得一個月
加adhd藥真係好貴

好貴 我千五一個月都已經覺得貴

我都係千五一個月

真係負擔唔起公立又有排等
[quote]每日都唔想返工做野
一諗到返工就想死
但返到屋企又可以無事
咩情況

轉工又唔知搵咩做好
醫生又唔敢睇

我同你差唔多情況
準備辭職
但轉工唔知搵咩好+1
又發夢同屋企人嘈交
之後喊醒左

兩年 仲考慮緊要唔要留

btw我又衰嘅 臨走之前覆診同醫生講拎過d藥嚟od 搞到佢都唔開太多藥 叫我有問題記得要響香港睇

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?

不過返去應該會排諮商
窮人冇資格病

排諮商係咩?

咩叫傾計
然後問有冇自殘
之後叫我可以走啦

我次次入去佢就問我最近點
之後我講完我嘅情況就完
基本上每次五分鐘左右就睇完
最近痾屎順暢返

仲未有得屙
2日無屙過
最近痾屎順暢返

你係咪話夜晚食deanxit, 你平時有無好坐立不安既感覺

係呀 冇咩坐立不安
除左起身會攰少少都冇咩特別副作用
可能我好彩

爭札緊轉唔轉藥, 因為都知隻隻藥總有d 副作用咁
最近痾屎順暢返

仲未有得屙
2日無屙過

我都係

兩年 仲考慮緊要唔要留

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?

不過返去應該會排諮商
窮人冇資格病

排諮商係咩?

咩叫傾計
然後問有冇自殘
之後叫我可以走啦

我次次入去佢就問我最近點
之後我講完我嘅情況就完
基本上每次五分鐘左右就睇完

其實我嗰個都係似醫生病人嘅關係
次次去睇都feel到佢做緊認知行為治療
睇完仲down過平時
每日都唔想返工做野
一諗到返工就想死
但返到屋企又可以無事
咩情況

轉工又唔知搵咩做好
醫生又唔敢睇

點解唔敢睇

驚接受唔到掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞