召集所有精神病情緒病患者(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

政府睇醫生貴唔貴?? 我都覺有抑鬱真係會影響工作 承受唔到壓力

真係影響工作
今日又犯左嚴重過失 準備比人炒
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥
我開左兩個月藥都係100蚊

咁平??? 我2個月藥要3600
點樣可以求診?

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

但係邊度可以寫轉介信?

你叫私家醫生寫俾你就得 好多人都係睇住私家排公立

我已經山窮水盡, 問屋企人借錢覆診, 而家排緊政府

我都係 問阿媽借錢咋 我睇私家醫生 一日藥都要成50蚊

我有返緊工都無曬錢睇醫生, 因為個病轉左份人工低d, 但無壓力既工, 其實唔係好夠洗

政府睇醫生貴唔貴?? 我都覺有抑鬱真係會影響工作 承受唔到壓力

政府幾十蚊咋嘛

幾十蚊係睇一次定點?
我幾十蚊一日

八十診金 加你每隻藥15蚊 幾多都係呢個價

Cp 100

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

佢上面嗰個喺台灣睇既

I SEE
我覺得我好弱智 去睇私家
啲錢就係洗曬黎睇佢 我決定睇埋今次唔睇算

唔好見貴就自己亂咁停藥呀

我有返緊工都無曬錢睇醫生, 因為個病轉左份人工低d, 但無壓力既工, 其實唔係好夠洗

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

唔係係香港睇
巴絲有冇諗過關於拍拖既問題?
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

我無同男朋友講 真係唔知佢會點諗
所以我有唔開心我唔會同佢講 驚啲負能量傳染左佢

唔敢再係男友面前發作

不過其實我好左好多 有工返下 有日文堂上
好少病發了 不過我自己份人不嬲都係收收埋埋果D
有咩都唔係咁中意同人講

我都覺日文
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

唔敢再係男友面前發作

有咩都唔係咁中意同人講

我都學日文

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

攞轉介信去俾公立醫院精神科 姑娘評估完再分流 快則幾星期 (緊急) 耐則年幾(穩定)

但係邊度可以寫轉介信?

等我下次覆診叫醫生開畀我先
thz

真係影響工作
都唔知去邊搵錢黎睇醫生

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

佢上面嗰個喺台灣睇既

I SEE

但係真係好貴
有病會唔會同伴侶講?
怕唔怕人地唔接受自己?

唔敢再係男友面前發作

有咩都唔係咁中意同人講

我都學日文

學日文正啊
[/quote]

I SEE
啲錢就係洗曬黎睇佢 我決定睇埋今次唔睇算 [/quote]
唔好見貴就自己亂咁停藥呀[/quote]

但係真係好貴 [/quote]

公立要排成年架, 突然停藥可能會惡化
到時慳埋慳埋都唔及影響咁大

I SEE
啲錢就係洗曬黎睇佢 我決定睇埋今次唔睇算 [/quote]
唔好見貴就自己亂咁停藥呀[/quote]

但係真係好貴 [/quote]

到時慳埋慳埋都唔及影響咁大[/quote]
睇住私家排政府啦

I SEE

但係真係好貴

到時慳埋慳埋都唔及影響咁大

睇住私家排政府啦
呢度有冇人係唔食藥喺度死頂?

覺得自己就黎唔得...
又失眠,長期失眠會唔會死架
食安眠藥又驚傷腦傷身

回應返樓上先,我當初都係睇普通私家醫生叫佢寫轉介信俾我去排政府精神科架,好似排左一年倒就有得睇,睇病情輕重而定,樓上咁多位覺得私家貴既巴絲,一於睇住私家同時排埋政府啦,平好多呀,我勁多藥多左係度,食唔曬,好浪費

同埋我覺得同伴侶講會好d,多個人關心自己同自己分擔下,當然大前提你要信得過佢,覺得佢可靠同關係穩定先啦

我果個都好體諒我,都會時不時聽我呻同埋開解我,等我無咁多亂諗野

覺得自己就黎唔得...

無事嗎你?點樣唔得法?講黎聽下?

覺得自己就黎唔得...

Adjustment disorder ==> Anxiety
嚟緊應該去返學校搵counselling

覺得自己就黎唔得...

覺得自己就黎失控做d自我傷害既行為
例如而家望住手機打字會好想大大力用個mon一野撼爆個頭

覺得自己就黎唔得...

我係一頂唔順好辛苦就揾把力狂𠝹開自己

覺得自己就黎唔得...

我係一頂唔順好辛苦就揾把刀狂𠝹開自己

政府幾十蚊咋嘛

幾十蚊係睇一次定點?
我幾十蚊一日

八十診金 加你每隻藥15蚊 幾多都係呢個價

點解我當初咁ON9睇私家醫生

你唔on9, 我頭4年都睇私家

返工搵錢睇醫生
最後因爲份工仲唔開心
惡性循環

我係睇醫生最平個個
但我竟然咁曳唔食藥

點樣可以求診?

但係邊度可以寫轉介信?

等我下次覆診叫醫生開畀我先
thz

我都仲排緊, 我都係3k 兩個月藥, 仲捱緊, 你叫醫生寫信轉介, 佢無得say no, 不過你預寫信又要比多幾舊

覺得自己就黎唔得...

我係一頂唔順好辛苦就揾把力狂𠝹開自己

有藥就食藥 自我傷害唔好架
利申 自殘L

係 用健保平好多
絲打都係? 台灣邊到

台北

台北揮個手 一個人響第二到係辛苦d架啦 頂住呀

你仲有幾多年呀?
雖然係台北無人無物,但讀完想留台

兩年 仲考慮緊要唔要留
情緒狀況完全影響呢個問題

btw我又衰嘅 臨走之前覆診同醫生講拎過d藥嚟od 搞到佢都唔開太多藥 叫我有問題記得要響香港睇

醫院 都諗緊要唔要轉

你邊間?
我睇慈濟,唔知點解覺得好hea

新光 覺得個醫生開始唔想理我
不過返去應該會排諮商
愈睇愈貴 由開始睇$5xx到走之前比成$7xx
窮人冇資格病

香港仲慘...貴到一個點

所以唔想又唔敢響香港睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞