買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
冇得解
我估係晶圓切割後利用率高低問題
我諗迪b係專業人士會清楚d
請問陳列品lg 55NANO76CPA 會唔會好快壞
CPA 2021年款

仲有冇保養?

價錢?
一年保 3399
放心起碼用到一年先壞
同級別2022新款全新機都係以下價,值唔值我買部播左兩年既機

LG 55NANO76CQA 行貨
$59XX
1. 60hz NANOCELL 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
想裝部電視掛落床腳對上嘅位,平時會訓/坐落床睇netflix

1. 諗緊揀以下邊部好
2. 想買外國水貨去邊搵?盛澤兩部都冇
3. 有時訓落床,部電視有需要稍微傾斜向下。想裝返個掛牆架,有冇推介?
4. 牆身至我對眼大概係150cm (未計部機同掛架嘅厚度),買43吋會唔會不自量力

Samsung 43Q60B 行貨
$46XX
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度450nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Sony KD-43X85K 行貨
$55XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
澳洲撚,想問 55inch 點揀好

q60b $1180 ~HKD6300
x80k 標$1295 我未講價應該同q60b
x85k $1310 ~$7000

我見q60b 薄好多,但contrast 同暗嘅時候好似x80k 好d,x85k 未實物睇。

平時主要Netflix, YouTube, 睇波
咁細尺寸買行貨算啦,水貨就算有都唔靚價

1.5米 43吋差不多啦
X85K
掛牆架有冇推介
補充:活動式掛牆架
定是但買搵人裝就得
想問下大家點睇三叔 32" M7
空間有限,最大只係擺到32吋
主要for經常打機同睇片
可能放假會開著半日但會不停換畫面
兩者沒有關係,X和XR是兩個概念
最後買左三叔qn90b 50’
扣埋禮券8000有找
感覺幾抵屌
你要向前斜喎
可以去馬
恭喜巴打
我用緊呢隻
ECHOGEAR Swivel Full Motion TV... https://www.amazon.com/dp/B085CNGBPG?ref=ppx_pop_mob_ap_share
希望出完新款 舊款會降價
新款會有咩升級
$5000內 55吋有咩推薦
用黎睇netfilx disney youtube viutv
淨係用黎打switch 係咪唔需要120hz?
而家標配系統係google tv?
唔該
得Sony用Google TV系統

Samsung用自家Tizen

LG用Webos
呢個budget唔夠買120hz電視

120hz電視唔係只供打機用,睇片都有分別

5千內55吋只有最入門機

LG 55UQ8100PCB 行貨
$47XX
1. 60HZ IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x2, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度300nits

Sony KD-55X80K 行貨
$54XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞