買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
A80J暗一截囉,A80K都一樣,舊Panel
有信仰需要3年Sony保咪A80J
Step巴麻煩推薦下

屋企電視牆同sofa距離有4米以上
想搵部75” 4k 電視 會掛牆
屋企人會長開一個畫面,所以唔考慮OLED
筆直 大概 25K

屋企電視會擺近窗,屋企樓底比較高亦都幾光下
多數睇Netflix, 球賽,weekend就打下機

依架暫時心水就 SONY X90K X95K
(本身有睇緊85K但追post好似見你話夠budget就上90K好啲)
我見RTINGS X95K 有75寸但Price好似冇,係咪香港冇代理呢個size ?

另外介唔介意講下兩個主要分別係邊?
又或者有冇其他model 符合條件step巴都可以推薦下
4米85吋都勉強
X95K香港唔入75同85
熱門問題:

SONY:

X80K係入門款, 只有50"係OK, 因為50X80K用VA PANEL, 其他尺寸全部係用IPS, IPS黑位漏光比較嚴重, 黑位泛灰

X85K係進階版本, 全部尺寸都係用VA PANEL, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

X90K係再高階, 追加了分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區控光, 令黑白位更好, 換了最新XR影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X85K既2個加到4個, 日本組裝

X95K再高階, 轉左用MINI-LED背光系統, 令黑白位比X90K更好, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X90K 4個, 再加多2個低音SUBWOOFER, 另外有高可視角, 斜睇色彩下降相對少D, 日本組裝
85” 有啲太貴,屋企人唔會俾我買
Sony XR-75X90K 行貨
$238XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度870nits, 最高970nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
12. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC

====================================

以下係水貨,購買水貨電視我推薦 盛澤

Samsung 75QN85B 水貨 (1000分區控光)
15xxx
Samsung 85QN85B 水貨 (1210分區控光)
23xxx
1. 120hz 廣色域 量子點 ADS PANEL(IPS), 對比度高(8000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
除左 SONY x90K,有冇其他類似model係相近嘅級數?
你25K budget行貨最多只可能買X90K

Samsung 75QN95B
行貨37000
水貨23xxx
另外77吋OLED行貨係天價,係你budget既2倍以上
OLED 因為會長開,我驚會燒印,真係唔考慮
你也拎不到批文的
大尺寸OLED基本上所有巴打都係入水貨
總之你budget內行貨最高只可以75X90K, OK就可以去馬
我諗頂盡筆直上到35k.
行水都無所謂
有冇其他推薦?
冇啦,有我已經比哂你

頭post置頂有索引,就搵到價錢同資料

行貨75X90K

行貨75QN95B

水貨75QN85B
15xxx

水貨85QN85B
23xxx

水貨75QN95B
23xxx

水貨85QN90B
32xxx
我建議你買行貨75X90K算啦,本身你都想買Sony
好。我落現場睇睇呢幾款個分別先。唔該晒巴打
you are welcome
不是所有
我打機睇戲都無咩問題
用得舒服既
不過你55大d可能好d既
好癲呀,京東方錢就收咗,畀唔到面板畀Apple都唔使正式罰

京東方AMQLED冇料到,cap曬水都冇人譴責

京東方到底有啲咩特別地位可以不停信口雌黃冇後果
部電視有時開機變咗音量99,之前屋企人用電話投影睇劇,唔知關唔關事,用sony 43x85j
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞