買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我加入頭POST
謝謝分享~

遲啲換機都需要請教巴打意見
BURN-IN情況好嚴重嗎?
不過新OLED電視光度高左, 都值得換
等我遲啲有時間影張相 po 上嚟

又唔算好嚴重,如果黃色底會就現形(開黃 viu app 個起始 logo 畫面)

知道咗佢個印喺邊,個位置撞著套戲個人面時隱約見到咁(心理好自然刻意去搵),而膚色並非 sharp 黃色所以其實ok 唔覺的

Yes 仲要係見而家連 sony 都平咗好多 (當年out bud), 心思思想試下新嘢 (LG 當然又平咗亦吸引,尤其見到水貨個價,&一直都好滿意,好彩未用過佢service)
謝謝你~
Q symphony都吸引既, 如果呢兩部比,有冇話仲有d咩要考慮?其實價錢差唔多,我主要睇電視睇戲,唔打機
主要係SAMSUNG唔支援DOLBY VISION, 同埋冇散熱器, 其餘就分別不大
想問下用耐左 轉畫面
係轉一下台就去返原本畫面
定起碼轉一陣 ?
水貨都會降價嗎?
UNY APITA 之前復活節有9折
Sony Google TV可以落唔同Google account同裝到VPN,所有Tver,NHK等都睇到

而43x85k,只要係AVoutlet,偉明依啲價都係真,我見price.com.HK報$5590,不過未必包送貨,你要問一問,或者去AVlife問實價

Sony可以加幾百元去到4年保,即最長4年零3個月

P記43吋冇4k120
一向建議有大買大
77吋
可能
43X85K最平5590,avoutlet

你個櫃咁細係只可以43吋

電視壞唔壞好多時睇彩數
想請教一下

10,000 budget ,想買65吋

有無好介紹呢?
Sony KD-65X80K 行貨
$87XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Sony KD-65X85K 行貨
$107XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
SONY呢個remote按制太淺,好易hi中其他制,失敗!

唔該哂
想問下有eARC係咪就可以用電視remote控制埋soundbar音量?
YES
電視需要開BRAVIA SYNC功能
打上SONY問下有冇J系列REMOTE買, 500-600
再唔係上淘寶搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞