買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
原來係咁 我又無試側睇 不過睇到光暈好勁嗰時係咁啱個畫面係黑底 白logo先明顯 平時使用應該少遇到呢啲情況 所以最後都係買大買大 放棄部90b
好 唔該曬巴打 部機星期三就到 希望完美無問題啦 不過條友真係好唔專業囉 十點以上先包都講得出 仲要講到似層層咁 咁耐無買電視真係差啲比佢呃到 以為自己outdate唔知宜加玩法係咁

不過好搞笑 部機係今日係啲booth到買嘅 sell我嗰個係著住samsung衫嘅sales 但幫我開單 張單mark佢個staff no 嘅就係boradxxy啲人 唔知啲佣點樣拆架呢
應該真係百記人,只係指定佢賣三星
可能d佣都有分多少少掛
想平平地買部43吋劏房用,
Samsung BU8100同LG UQ8100邊個好?
行貨有無推薦邊度買?
另外 水貨係盛x買係咪要話你介紹? 有優惠?
平時睇咩多?
睇你要可視角定係黑位
行貨推薦Avlife, Avoutlet

水貨Sony唔推薦

話係連登巴打就可以
畫面42C2>>>>>>Q61>NANO76

不過OLED使用上要留意平時睇咩
我朋友唔打FIFA,部機已經封印左一年

佢哋都玩Steam

仲要玩嗰年一年壞哂兩隻手制,次次都要拎去TSO等換新
搭單一問,LX800 好唔好? 以前屋企有部LG,過2年就壞左
其實呢到多唔多巴打買水貨?
同Nano76差不多

最大優點長保養
都有一定數量
水貨我只推薦盛澤
因為都差成5千蚊 盛澤我見巴打都好推 如果買水應該都搵佢
話係連登巴打就OK, 因為價錢唔同街客
睇黎只係換左影像晶片,新加電視同LG soundbar共同發聲功能

佢個bright booster只是比non evo model光,咁咪即係同C2差不多

一切等評測
Step巴 想搵部65吋 PS5 Netflix
筆直8k
行水都得
購買水貨電視推薦盛澤

Samsung 65Q70B 水
7XXX
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 光度550nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
我見到avlife x80k 做緊8k
呢部同x80k 邊部好d?
當然Q70B, Q70B係X85K級別
當然如果要3年保養,就買行貨

X80K優勢係可視角比較好,不過黑位漏光嚴重,對比度低
頭先睇到的
sony電視用唔到hdmi2.0 連接n記3000/4000系問題
可以係更新firmware V6.6474後得到解決
唔使再用hdmi2.1 set vrr mode
https://www.avsforum.com/threads/hdmi-is-broken-on-newer-sony-tvs-with-nvidia-rtx-3000-4000-series-cards.3260397/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞