買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
sony a90k

睇4k碟時天空d藍色好明顯一層層由淺入深咁,係咪只有屏幕漸層嗰個調較岩用?
但我set到最高都好似無咩效咁,係咪要從藍光機入手 set咩4:4:4、4:2:0呢d?
電視 - 平滑漸層
4:4:4
藍光機有冇10BIT, 12BIT色輸出?

開12BIT睇下點
好的thx
有無高手指點下
bravia sync有冇開?

有,但唔知點解有時睇會閂左
然後想開佢又唔比我揀呢個選項去轉
電視更新Firmware睇下
感謝step巴同之前各位巴打問答
頭先喺生命買左42 c2 月尾送貨

遲下收到機再報告
恭喜巴打進入OLED新世界
另外今朝問sound bar
頭先都有問店員 佢介紹用天龍 唔記得型嘅號好似715定725 平平地都唔差
但係佢話一般擺房 純電視output 都夠 未必要另外買
叫我睇下到時唔夠先再加
Denon s216, s217, s517
如果我買50寸電視 Sony a90k 48寸係咪算最頂級?
算係
Sony最貴功能最齊。同級仲有LG C2 同Panasonic LZ1000H。
Thx
想買55 oled,見巴打都係推a95k s95b. 落去睇過色水覺得sony順眼d, samsung有d sharp得濟. 但如果我用samsung sound bar係唔係建議用番samsung電視?

同我係新屋用,5月先入伙,係唔係應該等3 4月出新機會再跌價? 我見而家生命好多減價贈品好似幾抵
想平等4月,不過通常唔會急降
迪路BB報到!

有咩技術問題可以問下我架
好,咁我等下,早買又未用得。 thx step爸
LM
如果想用Q-SYMPHONY功能, 先需要SAMSUNG TV + SAMSUNG SOUNDBAR

Q-SYMPHONY功能即係電視喇叭同SOUNDBAR一同出聲
見不時有人話擔心 oled 消印,喺度分享下

我部機係 2018 年 4 月買入嘅 LG B7 55", 喺個幾月前發現消印

部機主要用途 打機 65% 睇劇/電影 30% 電視 5%

其實一直都係普通咁用,冇刻意要避開消印,用咗足足 4 年半有多都冇問題

而消印嘅原因係,呢幾個月係咁煲 Tetris (玩親閒閒地超過一個鐘,一個星期至少玩四五日), 仲要係屋企人會玩玩下唔 quit game 行咗去,由得佢停留喺同一畫面,先引致消印

我覺得即使係四五年前嘅oled機,正常使用都唔駛特別就住用,其實應該都唔容易消印,除非真係經常長時間停留同一比較靜態嘅畫面 (打機我都經常煲同一隻game 好耐,但大多都會轉下畫面的)

俾擔心嘅巴絲參考下

當時價錢都係萬幾,享受咗 4 年 8 個月嘅畫質,抵到爛

仲加送換機借口 (講笑,其實都唔想多舊電子垃圾)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞