買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
佢送PS5個優惠應該係做到3月尾
其實我本身已經轉左會XBOX
係黎緊要搬屋(around 4~5月)要買新電視 想買sony而佢又咁啱做緊呢個優惠 計埋好似同出面行貨街價差唔多又可以分期 所以有少少心動
其實咪又係羊毛出自羊身上
想買個60吋掛牆
會唔會分非承重牆掛唔到咁重架?
step 巴,電視近窗會比較曬,65吋買邊部好,萬七蚊budget,主要睇youtube netflix,間唔中打機同睇nba。可以水貨。
巴打問左好多次
Samsung 65QN85B
$174XX 行貨
$10XXX 水貨
1. 120hz 廣色域 量子點 ADS PANEL(IPS), 對比度高(8000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 720分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 65QN90B 水貨
12xxx
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 約720分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1700nits, 最高2000nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 防反光
出左b 仔,可以加budget
一半b仔交稅 一半買老婆手袋 淨底少少買電視
咁多bonus

5萬bonus
0.5b + 0.5b - b = 17000

唔識計
佢竟然話A95K好過S95C。。。叫Samsung情何以堪

我覺得唔同尺寸比較都係唔公平
Tcl 話自己有60fps 通常會唔會比足60
點啊60FPS畀唔畀得足都其實只係信佢,何況60FPS其實都唔係算好流暢
點解x85k系列 50寸會貴過55寸
唔好理啦
有需要就買
60FPS最基本啦~
部x8500g用左2年多左幾點黑點,有無得保
自己打電話問SONY, 有都係換PANEL
你係想問50hz/100hz分別定係點啊
電視面板規格係直接睇hz數,未聽過fps

fps係用喺內容上,你本身玩/睇個樣野無60fps就算比部100hz你都唔會變到個高framerate出嚟
50Hz係等於60Hz

100Hz係等於120Hz

120Hz係等於144Hz

左邊右邊純粹唔同scale,香港官方係用左邊scale,不過好多人鍾意跟台灣叫60Hz/120Hz/144Hz,除6乘5就會換得返香港scale出嚟
Samsung QD OLED49’有消息未 諗緊佢定a90 50’或者等埋三月一個發佈
今年好似沒有49吋QD-OLED
QD-OLED電視只有55 65 77
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞