買電視機 / 換電視機 集中討論區 (136)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
謝謝你
sony 今年係咪仲未有新款出
3月左右先海外發佈
巴打42C2用成點?
大鋪我推薦AVLIFE
細鋪我推薦AVOUTLET
睇個電視啫
攪成咁有乜謂
所以所有TCL資料都delete哂,費事煩
如果5k內 50inch 係咪sony 80k 最好了 唔該各位
睇你需要可視角定對比度

Panasonic TH-49LX800H 行貨
$50XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養

Sony KD-50X80K 行貨
$51XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
又有啲心郁郁想買OLED
但平時成日開電視台睇係咪唔太岩
電視台睇咩多?
想平玩咪試下LG A2
睇viu 平日慣開成晚
咁其實最多都係ViuTV個台徽Burn In

LG電視可以set將台徽光度減少

其他牌子就自動做

巴打平時只是睇ViuTV, 其實不太需要OLED
你岩 都係weekend先會睇波同Netflix 揀番普通LCD算 唔該step巴
其實你想試都可以搏,唔係真係咁易燒印

OLED睇波會幾好,因為0殘影

Netflix就更加正
而家唔知係咪夾埋嘅

越來越多畫面用全黑底
突出個主角
訪問又係
電影又係

真係型到黐線

非oled 電視真係情何以堪
平有平睇囉~
非oled唯有較暗個畫面...
不需要啦~
VA都黑既
最近發覺 isf 暗房mode 都幾好
我個廳偏暗,C2 太光太殘眼
雖然呢個mode default 開咗 trumotion 電影效果
算,食少少味精都ok 嘅
其實以標準MODE黎計, 我覺得LG畫面最搶眼, 光暗對比強烈, 畫面銳利, TRUMOTION又夠順
直頭連底板,chips都唔同
Carousell 有人賣緊 1500 Samsung 55RU7100 想知係咪伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞