【超大型奇幻系列】【五周年】地下城經營指南(7)

501 回覆
46 Like 3 Dislike
盧德一開頭好弱, 流血不可避
咁其他魔王冇乜點分魔王血出去即係
-佢地一開波就好強大? (打破壞神流既血呢)
-冇乜召喚眷屬? 血流落地最後冇人吸收=冇分出去?

期望樓主詳用依個設定
希望唔使等多幾章 (又幾年
依幾章好好睇
我都想問 既然魔王血咁強大 但係點解盧德一開始弱到仆街
盧德打J會唔會休克
一滴精十滴血
魔物娘強制榨精
滅蝕:「在戰爭中,破壞神使用了一種會留下咀咒的爆炎魔法,那種咀咒會毒害大地大海,甚至會使生物的模樣改變...天空被黑雲掩蓋、大海表面結凍、死亡之雨落下、毒殺之風捲動、走獸相食而亡...那是未曾見的死之畫卷。」

研發核彈
瑪瑪吉好有個性
究竟盤絲係咩來頭呢
其實我有諗過計呢個設定,會唔會係盧德本身好勁,但因為冇對比所以睇唔出,打完盤絲用魔王之力之後先變到我地所認知到既弱
因為我記得佢打傳入去d勇者個度,d細既都係輕鬆秒殺
BTW好鐘意作者d文戲,好有張力
多謝 文戲方面我有努力寫,因為我唔想好似史萊姆嗰D開會文戲咁 所以每次有長對話我都諗D idea令成件事好睇少少,今次係皮影戲,之前有3D投影之類,未來動畫化嗰陣都會好睇D
另外以ACG創作嚟講,我寫嘅對話基本上都幾短,好多時係你一句我一句咁,係要我呢種(係魔王勇者抄返嚟)「劇本式」對話寫法先做到 呢種玩法有助增加真實感同張力(因為現實好少有人連講幾句野都冇人應佢),但始終係非主流
睇嚟大家都get到係核戰,非常好
傳頌之物我無睇,但係google咗又好似幾似
最近身心都達到極限狀態,只能努力
精應該都有類似效果 但目前嚟講盧德嘅性功能到底係咩狀況,都係一個謎團
唐三藏
我覺得寫得夠緊湊,雙方有攻防已經好好
正經魔王係一開波就好強大 盧德完全係特殊情況中嘅特殊情況,佢同佢手下行錯任何一步都會當場BE
魔王都會繼承的,打破壞神嗰陣嘅魔王除咗滅蝕同拉麥之外都死晒 滅蝕同拉麥又係兩個特殊例子,滅蝕有獨特嘅吸收能力,流失咗嘅魔力可以吸返;拉麥作為世界圖書館嘅主人,通曉各種秘術為自己續命,但正如之前外傳描述,佢實際上已經好虛弱
因為佢話係話一萬年嚟第一個成功召喚嘅真正魔王,但實際上都仍然係不完全嘅狀態 好多外掛都比唔到佢,呢點以後會繼續講
其實神話大戰無描寫得咁簡單,唔係每個被破壞神召喚出來嘅種族都心甘情願為佢賣命,成件事你可以當係又一個伏筆
反正根據目前嘅情報,破壞神係盧德同鄉
另外一個重點係破壞神死咗未
唔知訓教前有冇文睇
紀錄三十七「火鳥事件」

地點:黑精靈區—[機密]
記錄者:
雷鳥(當時為少校)
大炎母(當時為少校)

簡報:
兩人作為駐軍被派往當地,並被委任調查寒流的情況。在調查途中,天翔鳥被目擊出現。

銅音節錄:

雷鳥:「好冷啊啊啊!!快點弄點火出來!!」

大炎母:「不要!!」

雷鳥:「有甚麼所謂嘛~母母~我的母母啊~」

大炎母:「別這麼叫我!噁心死了!」

[跳過無意義的爭吵]

大炎母:「...」

雷鳥:「...」

大炎母:「你可以開始了嗎?」

黑精靈婦女:「大人,抱歉...十分抱歉...小人只是...呃...很冷...」

大炎母:「當然,我們就是來問你這個的。你們這區現在有多冷?」

黑精靈婦女:「呃...真的很慘...村裡很多人都凍死了...老人...孩子們...」

大炎母:「我是在問你,有多冷?你不用告訴我這些。」

黑精靈婦女:「啊...這...多冷...呃...地裡的菜都不出來了...河水都凍住了...人們的...屍體都還...凍住...呃嗚...」

大炎母:「嗯,比以往都冷是吧。」

黑精靈婦女:「是...是的...真、真的很需要...國家的幫忙...」

大炎母:「你看著我的披風幹嘛?該不會是想要吧?」

黑精靈婦女:「不不不!小的怎麼敢...不是的...只是...冷...」

大炎母:「唉...一點用都沒有...算了...走吧,去別的地方問。」

雷鳥:「喂喂,你也問得太隨便了吧~等等我啊喂~」

黑精靈婦女:「啊...這...」

[跳過移動的過程]

大炎母:「倒是你新婚如何啊?」

雷鳥:「喔?很不錯喔!我男人第一晚就給了我七次呢!」

大炎母:「沒問這個。」

雷鳥:「嘻嘻,難道你在擔心我嗎?那傢伙是好男人啦!」

大炎母:「不不,我比較擔心他。一個正常男人到底為甚麼會選你啊。」

雷鳥:「當然是因為我那濕潤的小穴啦。」

大炎母:「這話題該到此為止了。」

[兩人抵達另一區]

黑精靈:「大人!兩位大人!是共和國的大人吧!!」

黑精靈:「太好了!我們有救了!!」

雷鳥:「嗯,看來這村子更慘呢,看上去真可憐,哈哈!」

黑精靈:「請救救我的孩子...!嗚...救救我們吧...兩位大人!」

大炎母:「別用你的手碰我!難以置信...」

雷鳥:「別這麼粗魯嘛~來來來,我車上有吃的~」

黑精靈:「真的嗎!太好了!」

大炎母:「雷鳥,你在做甚麼啊...?」

雷鳥:「嗯?就稍微幫幫他們嘛,又不會怎樣。來來來,吃吧!」

黑精靈:「謝謝大人!謝謝大人!」

大炎母:「你這人真奇怪...」

雷鳥:「大家都來吃吧~快來快來~」

大炎母:「認識你這麼久,我還是搞不懂你...你是想當所謂的好人嗎...愛每個種族的好人...是這樣嗎...」

[人群聚集的聲音]

雷鳥:「來來來!!所剩無幾了喔!!遲來的人要搶喔!!打架打架!!打贏的人才有喔哇哈哈哈哈!!大炎母快看快看!!他們開打了耶哈哈哈!!」

大炎母:「我把話收回去。」

[打鬥的聲音、孩童的哭喊聲]

大炎母:「嘖,真令人煩心...我要回去了,不管你了喔。」

雷鳥:「喂!等一下啦!!工作還沒完成不是嗎?」

大炎母:「隨便啦!在這裡根本問不出甚麼!反正就是氣溫突降,農作物失收,黑精靈大量死亡吧!沒人會在意的!」

雷鳥:「哎啊等等嘛~人家還想再玩——」

[巨大的爆炸聲]

雷鳥:「他媽!?」

大炎母:「怎麼了!?」

黑精靈:「那、那是甚麼!?」

[巨大的金屬吼叫聲,疑似是天翔鳥的叫聲]

雷鳥:「喔幹喔他媽的著火的雀喔喔我幹我幹我幹——

大炎母:「冷靜一點雷鳥!這...這...喔幹喔他媽甚麼玩意啊啊啊啊——

[魔力釋出的聲音]

黑精靈:「啊——好熱!這是甚麼!?」

黑精靈:「冰湖融化了!冰湖融化了!」

黑精靈:「是天翔鳥!我們有救了!謝謝!謝謝!」

雷鳥:「天翔鳥...?這就是...莫非...」

大炎母:「這火焰...這帶有生命力的火焰...竟然能存在於此世嗎...」

雷鳥:「喂!她朝這邊飛過來了啊!!」

大炎母:「快逃吧!!哇啊啊啊——!!」

補充:
「天翔鳥」逗留了三天之後,在爆炸中突然消失。「火鳥事件」發生後,[機密]區域內的溫度顯著回昇,在之後的五年內才逐步回復正常。根據報告,該區域的農產量在接下來的十年裡提昇了450%。雷鳥少校及大炎母少校未有受傷。
各位,終於要來了

首先我諗大家都留意到...蜘蛛腳呢? 繪師用自己風格創作,似乎唔肯畫蜘蛛腳 竟然唔明白蜘蛛腳嘅美好
不過,我其實都唔係無相關設定——正如大家所知,盤絲嘅本體係蜘蛛,佢嘅上半身係用絲線製作的人偶身體。因此,理論上佢係可以分離出嚟,用絲線操縱自己嘅人偶,就能達到圖中嘅效果
但無論如何,我仍然非常中意今次呢幅作品,繪師係皐月恵 https://twitter.com/kuroe16370547
而本作品係twitter已獲得13K likes, 超過2000次 retweet
我之前都講過,我第一眼見到呢位繪師嘅畫作之際,我就好想由佢畫盤絲
以下係原po:
https://twitter.com/kuroe16370547/status/1641087695006072832
我呢幾日都不停睇緊twitter留言,心情好神奇 雖然佢地唔知呢個角色叫「盤絲」,亦都唔知「地下城經營指南」係乜野,但睇到佢地讚嘆於呢個設計嘅美感,同埋有好多人可能會將呢幅作品轉為手機背景之類,我就好開心
我仲見到有好多人比盤絲嘅白骨手打中性癖 果然盤絲人設係無敵的

跟住落嚟仲有都靈、雷鳥同盧德,請期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞