覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
專出電子垃圾
其實都係物理

無論咩signal, 要防干擾一對 twisted pair 就夠, 再多幾紋係無乜意思, 一係就加shielding, 用導電體包住

power 或者 current 就係講impedance
姐係電阻、電容同電感
乜乜單晶銅果d 都係廢up 黎,電阻差果少少,條銅線粗返少少咪得

以上簡單用儀器check 下noise / signal ratio 同 impedance 就知龍與鳳

係d 音響玄學大師先要搞咁多高深野
大師: 聽感不可量化
算唔算係現代最大騙案
10個有9個都弱聽
2019年,距离大清被推翻已经一百年有余。通过一代又一代人的不懈努力,终于把中国人民从封建迷信中解救。越来越多的人相信科学,不会出现那个鲁迅笔下“一个孩子得了肺痨,传说中人血馒头可以治好。所以他父亲去刑场给了刀手钱。要来了沾有人血的馒头!”的事情。大众的教育水平也越来越高,大学生的比例也越高越高。但似乎这一切的一切,在HiFi这个领域并行不通。声音的本质是一种机械振动,符合所有已知的物理定律和数学规律。不论是耳机还是立体声音箱系统,人对HiFi系统的主观感受也被研究的非常透彻。但HiFi这个圈子的人,竭尽全力的不愿意相信科学,而是表现出强烈的自以为是。编造出一个又一个完全不存在的概念,企图证明自己的选择是正确的。例如耳机的“素质”,实际上,对于耳机而言,正如我前文所说,声音的本质是一种机械振动,不论是耳机单元本身,还是耳机与人耳耦合的系统。任意时刻的状态,都是可以计算、模拟和测量的。在通过系统的科学研究,证明了不论客观上还是主观上,耳机的音质与售价无关,但依旧有如潮水般的人,一遍又一遍的重复,在TS参数与常见的电声参数以外,还存在一个叫“素质“、”解析力”之类的的概念。贵的耳机之所以好,是因为它们的“素质”和“解析力”很好,而不是已知的参数,也不是盲听评分,即便这些人完全不知道什么是TS参数。
我特意亲自去了三峡大坝一趟,就为了考察他们的发电机组,他们的发电机组是轮班的,我特意搞到了排班表,用西门子发电机组的时候我就听听贝多芬莫扎特一类的,用阿尔斯通发电机组的时候我一般听听Chanson。结果有一天我正听着小贝的《英雄》呢,怎么突然觉得低音的部分多了一丝俗气,德味丧失殆尽,赶快打电话去三峡大坝总指挥部,才知道那天西门子的机组检修,换了美国GE的机组了,靠,美国这种没文化的国家的发电机发的电流,也能用的吗?! 忍不住要给点建议: 1. 要在电厂旁边建听音室,用厂变出来的电。因为经过几次升压降压和长长的输电线路,干扰太大。有条件的话,封母和厂变都用单晶铜。 2. 如果火电要分清楚电厂用哪个厂的机组。上海的用西门子的机型,用烧友的话说是扑面而来的德国味,听德奥体系的作品肯定没错。哈尔滨和东方的用日本机,萝卜味重。还有的电厂很不厚道,不照顾音响发烧友的耳朵,竟然用哈尔滨的锅炉配上海的汽机,扰乱听觉效果。至于媒质也是相当重要的,劣质煤会严重影响频率的一致性。 3. 至于说核电适合放《终结者3》,完全是扯淡!核电的蒸汽温度和压力都远低于火电,哪有火电的激情澎湃的力量!还有,除了秦山核电以外,现在运行的和在建的核电机组全是法国机。所以核电应该适合听人声和室内乐。
如果你还认为不同的电网出来的电流是一样的,不会影响到电器的使用,竞还有这么多人用来当作讽刺笑话,都什么年代了?不要这么无知好不好?电流也会象河流里的水一样受污染的,不同地区的电网里的电流纯度和稳定度当然不同啊,这难道不会影响到电器的使用?音响设备也只是电器其中的一个部分,会受影响难道很奇怪吗?

點睇?
有無話邊啲發電啲聲好啲
核電係咪應該穩定啲 天燃氣同煤品質驚好難日日一致
自備發電機嘅話 燒柴油定無鉛汽油電流純啲
又唔知邊個產地燃料雜訊少啲 紅酒就知咩波爾多姐
好高深好難揀
發電機一定要用日本貨,Honda唔錯紅盤頭更好
中頻人聲都好出
用兩聲道hifi試玻璃CD,分別真係好大
可唔可以解釋一下點解大家都係digital 1/0 signal 跟red book規格 16/44.1 ,玻璃CD同普通CD都可以唔同聲?

試吓將d歌抄落Ramdisk播,同sata hdd/ssd播都係唔同聲
又可唔可以解釋下?我就真係唔明點解可以有分別,但實驗結果係咁
1秒中有幾萬次1/0組成,其中有錯咪會有影響
所以會有(除錯)呢樣野
我就未見過有認真數據化嘅測試,人類聽覺就一定冇得量化。
假如唔同 media 儲存嘅 digital signal,播出黎會有分別,咁點先為之標準? 點先為之好聽?
你隻碟點燒出黎的
你買隻辣雞
看翻兩隻youtube焊接教學
進入淘寶
購入進口線材
仲平鳩過你出街買
邊度講過燒碟?

參考返玻璃CD
https://www.audiotechnique.com/product-page/crystal-cd
所以令我更加唔明白
CD機有buffer, CRC,識error correction
SATA hdd我抄2TB data都未有corrupted file出現

1秒幾萬次1/0係電腦世界嚟講已經好慢,ram一個cycle 3200MHz
就算有error,都無理由聽到分別(除非隻碟真係刮花到好嚴重)
又咁

CD都有分數據嘅CD-ROM定係CD-DA

裝數據就係CD ROM,會用多啲Correction bit,差唔多10%左右。

而CD-DA就得簡單Correction 無Redundancy

不過認真就係,就算有錯bit影響嘅都唔係音質,直接係拆聲或者會因為read error pause咗個PCM flow而無聲。

而一隻新碟就算經Correction都會撞到錯bit嘅機會,係低到可以忽略。

咩時基嗰啲又係鳩噏。
話隻碟轉速唔勻均會影響聲調

但其實十部Reader十部都會有buffer handle呢啲問題,但班柒頭當正黑膠嗰種全analog咁玩法。

簡單結論:十個講碟機,十個都係鳩噏多。
咁講法其實無線(非藍牙)有源喇叭音質最好
個解碼音源同Amp內置, 線都唔使用,完全屌打
但班友一聽到無線又話音質差 晒氣
識唔識分analog同digital
樓主順手記低啲發燒友嘅id
下次再有呢啲po睇吓係咪又係呢幾個傻仔入嚟

fuse 可以點慢燒
唔係一過個a 數就要即斷咩
又咁講
我都試過買啲幾百蚊線玩吓
純銅VS鍍銀線
AB test係聽到分別嘅,但純粹係聽到vocal把聲個projection高咗低咗咁,音質音場嗰啲冇咩分別
雖然解釋唔到,但又真係幾個人都有同樣感覺
但至於唔係ab test 情況,我就分唔出了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞