覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
其實線材去到後面對音響都係講調音同心理作用姐,講到換完就識飛果d就
真靚野留返科研用啦
震驚14億人口
咁又太誇張
線材點都有物理特性
長度、電阻值等等都唔可以太離譜
Software signal processing係有影響㗎
用Apple TV 4K睇Netflix長期好多雜訊
換線都係咁
後面先發覺根本係佢Apple版個app有問題
asr班鬼佬都話線材係冇影響
5年前上淘寶買過一條耳機線 8舊水
聽落好on9係咪?
但係真係好撚大分別 條線粗到核爆
勁柔軟勁襟用 依家都未壞
行雷電撚死
幾十萬買係生活品味
Tara Labs The One 點睇都唔算平線呱

The One CX speaker cables use SA-OF8N copper conductors. (Super-Annealed, Oxygen-Free, Mono-Crystal, Frequency-Tuned, 8-Nines-99.999999% copper conductors)

https://www.taralabs.com/speaker-cables/item/29-pr-the-one-cx
你淘寶買火牛?
咁講,換完條靚線之後換返條Belden、Canare、Mogami 依啲studio 線,再聽就可以聽到啲發燒線係咪真係值咁貴。唔少貴線其實都係攞走咗啲嘢然後令你覺得清晰咗/厚聲咗
相機冇咁多痴線配件雖然果班玩CCD DC 嘅傻佬其實都有依種傾向
睇下咩火牛
唔介意兩腳
叉手機嗰d就可以買
選擇大品牌就冇問題
其他就不了
淘寶買線性牛
真 幾千蚊條線啪得住啲十幾萬嘅歐洲貨
高音甜低音準
音響設備,簡單嚟講要三樣嘢互相配合

1)音源
2)線材
3)喇叭/耳機

垃圾音源,畀幾萬到幾十萬嘅 線材同喇叭/耳機你聽,結果都係垃圾。

如此類推,垃圾線材,畀你有高質音源同幾萬到幾十萬嘅 喇叭/耳機你聽,結果都係垃圾;垃圾喇叭/耳機 都係一樣如事。

一分錢一分貨,正常消費者都會明白嘅道理。
其實唔同電會唔會真係有唔同效果
你呢條香港可能改個名賣8千
用黎抗干擾嫁ching
有分別又唔一定好咗同差咗, 好似HDMI , 偏冷偏暖睇你咩取態
你鐘意偏冷, 原本用緊條偏暖既色換咗偏冷, 可以覺得好咗,
掉返你鐘意偏暖, 原本條用緊偏冷既色換咗偏暖, 都係會覺得好咗
我覺得最最最on9 係話audio router / switch 可以改變data / 失真, 如果咁易改到data , 你開個excel file 出黎啲內容改咗好L大鑊
識淘寶買配件就堅係醒
例如ipad架
明明淘寶同深水埗一模一樣
淘寶唔洗一百蚊
深水埗可以賣你二百幾
Siu4 轉晒所有耳機用無線好耐
依家連無線都有hires standard
有線咁唔方便點解仲要追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞