覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
shure 215 換條 9N16絞單晶銅 出黎D聲可以變846既聲
隻耳機隔音唔好 : 音響佬:開大聲D咪隔音好D囉
我846跟原廠線
地盒係真係有用,地線處理一向係模擬電路上最重要問題之一。
最早出地盒係Tara Labs The One, e家個d老翻佢
條友假膠啦, 佢吹少左條線仲要鍍埋金
846換左條線之後可以聽到多一粒動鐵單元既聲 聽感大提升 十分抵玩
人耳聽唔聽到分別
淘寶未聽過,第一代the one聽過,插左地盒靜如深海,成個背景乾淨晒
ching住唐樓?
我比較鐘意iphone 插9n渡金冷凍單晶銅線,出黎個效果=金磚95%十分抵玩
條電線我幫佢拉的
漏左要12 絞線
金磚垃圾聲黎 我一早黑名單晒索尼所有產品 包括索尼錄音室出品d聲一聽就知揸流撻
咁要轉條鍍銀,出聲會似翻hugo2
係咪智商稅?

點解會用19紅黑線 同埋條線點解會咁幼?
呢個post真係高質
發燒到痴撚哂線
十年前係星街同個大師講無分別 俾人話木耳,
我用sony ericson 部手機播首淘汰問佢首歌咩調
背景有幾多種樂器 後期tune音tune咗幾多?
我播緊首歌行緊咩格式 咪又係口啞啞 收皮啦
噏都噏唔撚出學人叫大師

樓主好波
聽歌必要條件
1:居住係荒郊野外 背景要夠【靜】先可以有至尊級既播放效果
2:必需用電池電黎推HIFI , 市面上你買唔到醫療級發電機 你買d行貨 d電會唔夠純 所以都係用返電池安全d
Chord Hugo2 銅殼拆換教程 原文網址:https://itw01.com/UFUB6E2.html

銅殼版整體聲音更寬鬆,高頻略微壓住些,聽感上更舒服,中頻潤些,低頻散開些。具體聽感還等落定一段時間後,配合手頭一些耳塞耳機再細說。
lm
其實傳遞返音樂本身先係重點,手機/藍牙耳機播鋼琴聲根本就唔係現實會聽到既鋼琴聲,又點傳遞到

音樂>>音質,不過音質我覺得至少要似現實會聽到既聲,至少唔好似一堆藍牙耳機、手機播出黎咁樣垃圾,所以係要音響器材黎獲取嗰個聲

聽過貴器材出黎係唔啱聲既,係好聽、不過唔係原本個聲,小提琴現實中聽上去根本就冇咁順,咁就偏離左

出黎聲只要係「正確」就得,正確既聲包括空間、立體感既呈現,咁先係接近現實既聲

坂本龍一錄出黎d曲一路都真實,聽藍牙耳機嗰d偏離左教授原本想你聽到個聲,教授一路都致力於錄音係冇染色,冇mic本身個聲,冇錄音介面本身帶黎個聲。
然後你拎藍牙耳機、垃圾電腦喇叭、甚至手機播出黎根本就偏離曬,咁教授一開始做咁多為乜?

https://www.commmons.com/schola/interview3.html
坂本龍一訪談

音響友本身個出發點係冇錯,不過大部分唔識停,唔知咩聲係啱、係夠,成日都想更加「好聽」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞