覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
部機要暖暖地先好聲 我部電腦都特登set死左個風扇唔轉黎聽歌
膽味算唔算味精?認真學術討論
想問咩叫暖d?
膽機放大訊號姐,失真未必太多,已經轉左analog, 有部6p6p千銀以內都推到大喇叭,仲要係8ohm,仲幾好聲,都係投資speaker好過
喇叭先天物理條件已經屌打左iem 耳牛 不過環境影響更大
只可以講愈貴(靚?)嘅線,個performance 愈唔線性

打比喻

100蚊條線可以有60分效果
1000蚊嘅線有80分
10000蚊嘅線有85分

去到某啲位真係好個人主觀「靚唔靚聲」

當然樓主你岩,依家有機去cross check cable 嘅performance, 例如check frequency response 去比例2條線嘅分別,但好多機都淨係check 到 20-20k 人耳範圍,再上講緊48k-192k 都未必睇到

而另一樣野,人耳聽到同感受到嘅frequency 係有分別

所以先會有好多人感受到條線嘅分別,當然,都係主觀啦
最撚離譜既係 d音響佬賣線 話條線可以調音
調條撚咩 9唔閪搭8
另外,電源都係會影響音質

始終聲音都係由電轉做動能,最基本就係隔唔隔到「noise」即係d Dee Dee 聲/ohm

再嚟就可能係d電會唔會對d電子零件有影響,呢part 都好神學,好難解釋,不過講緊係d 大部amp 先會咁仔細有影響

總之每買一樣野之前,要自己發現到問題先,唔好盲目upgrade
抗音姐,味唔味精可以加eq set, 唔同喇叭聲分別仲大,跟本就唔同聲,反而玩喇叭先投資大,amp夠唔夠力推,不過香港地方細,買大speaker都無用,長期都開唔到20%,買完返黎都未開過,震到自己都頂唔順。

Dali option 6 5.1 加 Marantz Sr 7015, 已經夠退燒,聽歌睇投影真係無投訴
仲有人耳會懶,10分鐘左右人腦開始會filter走好多聲,好多聲人腦自然會消失左,如果人腦長期唔隔走d聲,人腦會負擔太重變精神衰弱
最大問題會震到隔離屋投訴
如果再討論,一隻喇叭嘅構造,物料,裝工都影響緊音色(tone)

木箱/膠箱已經2個世界,就算2隻聲稱自己frequency response 一樣都好,聽感都好大分別

我覺得好似煮餸咁,電磁爐同酒樓大火爐(唔同膽/器材)

就算用嘅材料(audio 的話就係個sound source)一樣,出嚟嘅味都唔同

咁係咪算味精?我會話風味唔同效果唔同,除非本身已經有preset eq 會改變聲音個texture 啦
其實真係有,銀線冷 銅線暖 都幾明顯,不過都係投資左source amp 喇叭先
依d物理野我係同意的
請返果隊band返黎屋企演奏咪仲真實清晰
同埋聆聽環境都係另一大影響

聲音經過空氣傳播,然後撞落牆再反彈 (reverb)

而聲音唔只彈一次,對於聽嘅感覺就好大影響

Eg 係廁所播歌同係廳播同係樓下公園播都已經係3個世界

好多玩機嘅人淨係著重d器材點點點貴

但本身間房100尺4面牆,點upgrade 都係呃自己
音響佬會同你講 佢套高級設備係唔同的
你坐係條友前面聽 同佢隻超高級超巨型音場耳機左右聲直接入耳會有聽感大提升
幾錢先叫貴
屌你呢個真
啲音響成撚日推7、80年代啲碟試音
老老實實而家好多3線玩音樂嘅歌
都屌打哂什麼蔡琴鄧麗君幾百條街
(錄音上)
又話數到幾枝樂器,定位距離點點點
唔知可唔可以搵到跌場刊條友座第幾排邊個位
我估係因為有幾多energy lost響條線上?銀線阻值低d 少lost, 出到接近原聲,銅線出既聲因為有lost變朦,感覺上會圓滑d
呢d人盲左都唔驚
呢樣又係另一個話題

舊年代錄音係行analog , 無經過Adda 呢個過程,而d processor 每部都有自己嘅聲音

所以舊年代嘅CD 的確係有陣analog 味而依家digital 世界扮唔到

至少嗰隻帶小小電noise 嘅感覺係做唔到出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞