覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
USB storage 會對音質有影響
LAN 線有影響

聽到呢D 心諗做乜9
音響佬只有分蠢同唔蠢
唔蠢果d就係收錢推野比你
蠢果d就係聽唔蠢果d買野
switch bridge
買嗰班豬仔就人云亦云比人搵笨
講到防干擾會勁得過靚cat 6 線雙絞 + shielding?
cal mon 我都有, 前提係個mon既色都唔好屎, 如果根本出唔到啲色, 點cal都冇用
香港好似有條友專玩母帶
衰過風水擺設
其實而家中國啲後生仔都開始講科學hifi 用測量破除迷信,但香港好似大部份hifi友都仲係沉迷緊係聽感上。。。
上audiosciencereview睇吓數據
點解冇人提 ASI 調音聖杯?

部分 report 節錄:

一開聲果然有D唔同,不過佢地話要煲三日後會更好更不同,我又唸唔明,放木仔做咩要煲三日??咁我每次撞跌左放個或移前後木仔又要煲三日?
唔理啦,好左就得啦,希望會更好

有位師兄同我講,當器材平衡度夠時,玩到一個境界就唔需要再用聖杯呢類調音工具,呢個是我的夢想同目標,我要努力

呢隻好野,有錢必買,效果顯著!

曾有師兄帶了整套12隻聖杯、反相木同6隻餅餅到我家仲幫我set埋,俾我試用左一個星期左右,
好想俾錢佢叫佢唔好囉番,結果係好似初戀一樣捉不到的還是要走、但倩影永留心中從不磨滅,
能夠眼泛淚光看著它走的原因只會有一個,就是沒錢.....

各路大師請發功!
嗰條線就"理性啲" 呢條線就"感性啲"
話自己有beatles master 嗰個阿叔?啲留言全部都笑佢鳩up
仲有啲音響專用switch,好似係 linksys貼牌
樓主:求推薦前端推XX耳機(2000級別),預算5000
一樓:XX耳機是出了名的難推
二樓:這個預算太少了,推好XX耳機起碼得兩萬
三樓:這個耳機潛力巨大,要推好建議樓主加些預算,一步到位免得折騰

樓主:增加預算1w5,推XX耳機(2000級別),求推薦前端
一樓:圍觀,這年頭新燒都有米
二樓:二手XX+二手XX正好16000,略超出預算
三樓:這個預算推這個耳機,效果絕對不如hd800直推

樓主:我買了個hd800直推中
二樓:樓主不要糟蹋這個耳機了
三樓:hd800直推根本就不能入耳,還是老老實實加解碼和二房吧

樓主:預算3w推薦前端推hd800
二樓:想推好hd800,預算少了十萬想都別想
三樓:樓主還是不要YY了吧,hd800不是那麼好推的,樓主還是出了吧

樓主:預算10w推薦前端推hd800
二樓:樓主有毛病,這麼多錢不如去玩箱子
三樓:耳機和箱子比起來差太遠,在耳機上確實沒必要投入太多錢

樓主:預算10w,想玩箱子
二樓:箱子不是那麼好玩的,太複雜了
三樓:10w玩箱子只能算入門,樓主還是多花點米吧

樓主:預算20w,推薦箱子
一樓:不懂,路過
二樓:樓主有毛病,有那麼多錢不如天天去聽音樂會
三樓:錢多燒的,一天聽一場音樂會都不要這麼多錢

樓主:我現在天天聽音樂會
一樓:樓主真有錢,我還是老老實實聽耳機
二樓:現場的演奏太不入流了,我寧願聽大師演奏的錄音
三樓:樓主老發這種帖子乾嗎,這裡是耳機論壇,又不是音樂論壇
四樓:這裡不適合你,樓主還是去音樂論壇吧

一個月後,某音樂論壇
樓主:燒hifi的都有毛病
一樓:同意
二樓:同意
三樓:同意
衰極都叫做有條線用下,同埋最重要係, 買家自我感覺良好, 個人開心咗, 自欺欺人有時都唔係壞事
起碼好過NFT, 買JPG網址返嚟, 等發毛
下面有個post 既 hifi 友 會話你知
hifi 唔係睇數字
2023 年唔講數字講感覺架
已經有人做實驗證明貴線同鐵衣架無分別
買過幾條線係唔錯
只係佢d屏閉做得差少少 有時有干擾
2百幾3百蚊貨仔 唔錯啦
理論上雙絞就好夠,抗干擾要再勁d 就加shielding
唔講以為用緊過萬蚊的咸淫線
公道啲講,去到speaker果一個位,隻隻frequency response 都唔同,出嚟既聲好唔好聽,需然有reference 但都係講感覺既。

但成個digital part到amplifier, 都可以用數字去證實個signal 既quality.... Distortion, SNR, Dynamic Range, Gain ... 全部可以用儀器去度到。。。
睇到懷疑人生
到底係我學嘅知識有問題定呢班人痴左線
條友仲有講到好有分別咁
仲要咩電箱有無音色
煙花structure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞