覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
啲電都好緊要,水電靚聲過核電同煤電
HKEPC
你呢個邏輯就係食 奧媽家姐 嘅人,如果唔係 奧媽家姐 廚師,就冇資格評論 奧媽家姐 好唔好食,講完都唔覺自反智嗰下勁👍🏻 唔通個個 奧媽家姐 食評人都係廚師 ?
係咪玩膠咋
係真嘅話 腦場文化真係又進化左
CAS本身都多餘,仲要吹到audio grade SSD
又係呢個FB GROUP , 成班所謂音響佬 有無電腦常識 ????
電腦SSD 入面係行DIGITAL ( 即係 BIT 既世界, 0同1 ), 唔撚係 ANALOG , 點撚樣有分別 ????? 當人ON9 ???
果班FB GROUP 既人讀下電腦FUNDAMENTAL
因為好多年前罪大都當人ON9
Sony 不嬲都係玄學專家 其他廠都係跟佢呃錢
這也是一個有些褒貶不一的問題。在音響學的專業領域中,有一些科學的理論和實踐,例如音頻信號的傳遞、音響設備的設計和測試等。在這些方面,音響發燒友的觀點和理論可能與專業人士的觀點不一致,甚至是錯誤的。

然而,音響發燒友的偏好和選擇是基於主觀的感知和喜好,這是不可以用科學方法確切衡量的。因此,不能簡單地說音響發燒友的理論大多是錯誤的。

總的來說,音響發燒友的觀點和選擇是有其特定價值和意義的,但需要在專業的音響科學的觀點和技術的支持下進行評價和判斷。

連人工智能都曲線恥笑
幫手問埋煲機 AB test
煲機係人腦接收耐咗 習慣咗個調音 唔係聲好咗 又係myth嚟
最緊要煲夠七日 等你無得退貨
說出重點來
有無見過epc班大師貼聽力學家報告或願意做盲測

班友絕對係攪宗教
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=124&tid=2614898&page=1

Hkepc都會有諗野正常既人 但係最終結果一定係比人bam ,原因無他 ,得罪晒班無良商家 實要整死你
民用機已經可以一分 8,有特殊需要叫工廠整多多都有
跟手寫程式自動轉歌,音量,時間

班友話煲完既口味唔一定中feel
班大神講煲機有標準流程,跟流程結果應該一樣
煲耳機都唔夠 煲完耳機 煲晶片 煲電容 煲耳機線 煲數據線 煲埋電源
務求1碗水煲出3碗雞湯既味
Cat 6 唔係digital signal 咩,shield 到識飛都用唔係傳統hifi
我理解音響線係power + analog signal

利申唔識,唔會玩
所以聽歌係咪每次聽10分鐘就要停
唔太重要
計下自己聽歌個分貝重要好多 好多金耳佬 聽歌大聲到呢 10個有9個都弱聽
線就係一條Transmission Line, 如果嗰條線個SPEC頂得順咁高FREQ
& BANDWIDTH, 人耳20 - 20K 更加冇問題
聽歌既訊息量應該細過你行街好多
貼一張升價十倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞