覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
Focal不嬲賣樣同法國貨
個價係聲音水平3倍
唔是,心理聲學係要客觀因素同主觀因素一起構建出黎得出既聽感統計。

實驗係要代入「人」呢樣嘢,因為人腦認知聲音係有誤差並有心理因素既
你係咪講緊調音個問題 ?
點解啲人講到聆聽能力好似係prefect pitch咁, 天生冇得練, 甚至無諗過係需要練?

讀書學mixing, audio engineer, 咪全部都要練返嚟, 你估個個天生?
仲要係有系統咁練先有用, 你日日鳩睇西片, 你英文都唔會有咩大進步 (即係好似hifi佬齋聽咁)

啲hifi阿叔多數band又冇夾過, production 又冇做過, 就係度9up"還原樂器原聲/冇味精/錄得好靚聲),你信班撚樣真係識聽? 聽力會有幾好
例如一個天生五音不全嘅人,去學人唱歌,畀佢練足一世都可能只有少少技術上嘅進步,同唱得好係遙不可及,聽力亦然。
就算reviewer都未必識聽啦
一係睇數據腦補 一係賣廣告
同埋佢地覺得要成條fr郁先叫有唔同

Measurement唔完全反映聽感都講左好耐
https://youtu.be/Cq12Uhh6VIU
不過啲線既價格係非常scam
請問聲你用開咩呢
😭我用開啲普通嘢㗎咋,講出嚟會畀用開貴嘢嘅人笑on9,用開 cheap 嘢嘅人又會笑on9,都係唔好獻醜😜
我有XM4 + XM5
係屋企一定開空氣清新機
PM 2.5 太高會影響高音,人聲會矇左
買線可以調音我解釋比你聽 主要係有兩個專有名詞
logo調音
價錢調音

兩樣野齊全 自然腦放大開 膽機有無損hires監聽味動鐵聽出圈味
呢啲野我都唔識
你可以入條片comment同佢交流下
一個物理博士拍左3粒鐘片解釋點解線會影響聲
k3003 真係要煲
唔煲啲齒音勁撚到
越多人做越多油水
好似無嗰粒野
我嗰期係fiio x7 同dx200, 之後個廠出埋d唔同模組比你換呃9 你錢

AI話重要喎
Ai有無金耳?
買卡拉ok機醒啲買完提醒住喺你既隔離左右會著火

同d 人飯都未識煮, 但又係咁j omakase 魚生好鮮,個豆腐咁煮好有技巧
玩音響不如玩女

換線如換女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞