覺唔覺識得係淘寶買音響線既人好醒

792 回覆
703 Like 99 Dislike
最大公屋白卡集中地 哪有錢
呢啲冇播歌都已經聽到靚聲
留意返 依條友係認真識玩 你見佢個線座就知
雖然我唔知用咩物質整 但起馬咁樣托住條線會有10隻木耳既聽感提升
好多公屋連登仔連房都冇
香港玩音響最大問題首先一定係空間
D屋三尖八角, 是但係個廳度就放SET音響真係唔知做乜柒
搵巴打整個hifi電箱 搵hifi電線同hifi插蘇
用返歐盟標準會好聲過英標 ,你見英國佬聽歌聽到地中海就知大影響
同埋你揀樓要查返係咪咸水樓黎 d咸氣會影響聽感
點解科技都去到2023年,班音響撚仲日日講盲測,呢個世界有樣野叫示波器,有冇分別一check就知,佢地日日講科技,但音響介過光纖標準仲慢過usb2.0
隨住音響技術發展 人耳已經進化到可以聽到超高頻單元聲音
超純超冷凍99n *99絞 *99層絕緣防干擾
再煲機7749日
(usb2.0)
因為人地鐘意講feeling,等你無得用measurement完全counter佢
佢哋比左高價去買,點都要扮聽到有分別
否則自己心靈接受唔到自己中左伏
拗唔過佢地 當hires去到384kHz/32bit嘅時候佢地會話聽cd黑膠碟有陣味道
依樣野係有得解釋既
就好似武俠小說咁 音響大神已經臻至化境 聽歌不滯於外物 ,玩音響講求一個心境念頭通達,講數據 只會傷感情
依樣我都解釋到比你聽
好似金庸d武功咁 越耐歷史既武功就越勁 新不如舊
錄音室亦都同理 2023年錄既碟始終都無80年代錄既咁醇
咁音樂又真係唔係純數據嘅
睇埋環境場合心情,比如便秘爆緊石,果陣比隊維也納愛樂係你面前serve你都唔好聽啦
咁你話佢"洗錢"換左條線開心d"好聽"左又唔奇
大神始終係你大神!數據係比外行人睇既
膠碟都係用模去碑,幾十年前科技都未去到有精雕機去鑼銅公去電蝕個模肉。

家下一粒ic都存到過萬張黑膠data, 都唔明點解黑膠會高質d, 唔通以前d搞盤電話仲好聲過家下d咩耳機
不知道最近發什麼神經,突然對HIFI有興趣了,每天晚上都到各大音響耳機論壇閒逛,
別說還真的知道不少:玩音箱的瞧不起玩耳機的,玩耳機的鄙視電腦PCFI一族,每一族
還細分為音源,解碼器、功放等細分類,業有專攻,玩線材也不少,一根好一點的音頻
線要6999元,supra skytop ii,還是美金。最叫絕的是放置音響的設備的檯面也很有說
道,一個好點檯面上萬元,更有甚者買檯面不帶腳釘,一套貴點的腳釘也幾千元,asics
casual shoes。即便都用最好的,還沒有完事, 電源也很重要,必須還要上幾萬或十
萬的電源淨化設備,不是說:玩音響最後就是玩電源!
玩音響最後就是玩電源!是嗎?!我覺得那太小兒科
了,在此不得不大聲疾呼:玩音響最後其實就是玩電網!到這一步才算有點境界!本人
在這方面有一點體會向大家匯報一下。
1)竊以為
用火電的力度大點
聲音偏暖
用水電的聲底偏冷
但解析力很高
水電中
以葛州壩的電音色最好
火電中以北崙電廠的電音質最好
因為燒的無菸煤的比例最高
2)同一套器材
晚上8點到10點的時候音色就感覺有點偏冷
晚上11點之後聲音明顯偏暖
後來才發現高峰電用的是外省的水電
低谷電以本地火電為主
鐵證如山!
3)風力發的電層次感很差
聽感朦朧
聽菜可婦司機的A大調B小調
音場明顯收縮
小提琴部都混在一起
4)風力發電的單機功率在500w以下的音色都偏薄
電是三相和兩相和音色關係不大
關鍵是平衡感
三相電播放大編制的交響樂陣腳明顯比兩相的要穩!核電適合播放《終結者》之類的大片伴音
但遺憾水、火、風、核電都並在了國家電網上了
所以放什麼聲音都是混論一片
5)有位燒友為此從上海搬家到廣州
聲音好很多
因為南方電網以大亞灣核電和兩廣水電為主
音響既有力度
又比較清澈
最近準備投資建設獨立不並網的雅魯藏布江水電站
高山雪原的天水
將使音響脫胎換骨
但可研報告遭到印度的反對
6)太陽能發電
有何不同?聲音偏向溫暖,不冷,但是有點薄有個自翔為國內最資深的耳機發燒友
7)不久前,我一位朋友,國內最資深的耳機發燒友,一日試聽鐵三角AT-HA25D耳放配
AD2000耳機(隱形廣告),聽著聽著突然摘下耳機說“今天沒法聽了,一定是水電站的
水位又漲了”, 令在場其他燒友目瞪口呆!第二天果然報導山洪爆發,小豐滿水電站
水庫水位暴漲,buy clae shoes,達到1953年來最高水位!要知道遼寧電網只有1%的電
力來自小豐滿!
"藝術野"係咁架啦
唔通吶喊星夜又可以量化佢點解係名畫咩
解畫果個講,睇果個又接受,咪有"feel"囉
淘寶係咪好就真唔知,睇筆直做人,支國大把土豪,傻人仲多,記得疫情前香港有個套餐sell大陸人買耳機,好似過20萬,係香港訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞