陳柏宇真係好勁,the first take條片一日已經80萬,仲多過好多日本歌手

597 回覆
1008 Like 73 Dislike
爭光
好韋禮安好多
外國人都話幾好
不過可惜既係,基本上冇真嘅日本人 comment,
扣除啲寫曬日文嘅香港 account,
真嘅日本網民 comment 得返 20 個內
點解支那唱歌節目一定要編曲編到個dynamic 大到不能再大 個音要推到最高最爆最長?
建議你聽返廁田係支那唱二百年後再一起算啦
mirror 就會
陳伯
各大媒體又有post出了
呢個世上有變奏曲、任何曲風都會俾人拎去改
高登音樂將一啲歌詞改咗,令大家有共鳴
咁你會唔會走出嚟,原曲係講失戀你走去講政治?

知唔知乜嘢叫改編?我喺世界舞台表演呢首歌,我想用另一種意境去表達,我就一定要跟住呢套電影?

咁我問你,Canon in D,俾人改編成電結他搖滾版
全世界都受歡迎
好多古典樂手鍾意玩

你同我講卡農本身就係溫柔,你格硬改成搖滾即係唔掂?

意境同意義,喺任何人心目中都唔同,技術嘅追求亦都唔同
你可以話唔好聽,你唔鍾意,
但你話佢本身唔掂你諗清楚有冇資格先啦
本身首歌就唔高音 仲要降
搞到主歌好似朗誦咁
咪好囉外國人唔阻住佢地打飛機
我覺得有啲唔同
現場表演 帶動氣氛嘅成份高啲
現場音響出嚟嘅瑕疵都冇咁覺眼

First take係錄音室 仲要支mic咁撚靚
氣息、聲音穩定度都要求高好多
呢個世上有變奏曲、任何曲風都會俾人拎去改
咁你會唔會走出嚟話:原曲係講失戀你走去講政治?

知唔知乜嘢叫改編?我喺世界舞台表演呢首歌,我想用另一種意境去表達,我就一定要跟住呢套電影?

咁我問你,Canon in D,俾人改編成電結他搖滾版
全世界都受歡迎
好多古典樂手鍾意玩

你同我講卡農本身就係溫柔,你格硬改成搖滾即係唔掂?

意境同意義,喺任何人心目中都唔同,技術嘅追求亦都唔同
你可以話唔好聽,你唔鍾意,
但你話佢本身唔掂你諗清楚有冇資格先啦
我話比你聽
講得好!
連登定香港人?
兩樣好唔同
無點
我只係想講出我覺得呢條片咁高view數既原因
有啲人好玻璃心好似小粉紅
諗嘢從來都唔識開放
笑撚死人
我就識大撚把台灣人既
基本上全部都屌緊韋禮安個編曲
佢自己本身都7下7下咁當然
咁你去屌埋啲台灣人lo
懶係識好撚多野既獨醒撚
連大眾口味係咩都唔知就出黎7
可能你啲音樂撚覺得好撚正好撚有料啦
但絕大部份人都屌緊既話咁我都唔知叫唔叫有料
咁撚叻以後啲歌淨係作比自己聽咪撚出街lo
希望大家唔好再理條音樂膠,先唔講佢將佢自己所聽既音樂 "藝術"化,乜都用"藝術"之名話大家唔需要評論大家都無資格評價
但佢自己就係咁係到評

之後連姜濤 紅唔紅都要關"藝術" 事,佢都CLS
希望佢知咩係偶像,希望佢去屌鳩KPOP JPOP 堆IDOL先
道出真理
我無講過有問題
我自己都係度不停聽緊
拎數據出黎講啦,主觀感受真係任吹
姐係sony成班人覺得有資格係佢地on9
你覺得無資格就話人地失敗品
音樂大師 失敬失敬
我認同你最後嗰句喎
作一首音樂,你選擇忠於自我、定係商業化?
如果太過自我,市場唔鍾意
咁又的確冇人聽,亦都賺唔到錢

但係而家講緊品味嘅問題、講過藝術嘅問題
樓上嗰條友話係唔掂喎邊到唔掂?
你係咪應該話「韋禮安好唔主流?」
或者嚴格啲講
「韋禮安好唔夠台灣香港主流」
香港人劣根性
創新永遠都係踩
咪大部份都唔掂,大家玩下膠上唔到大台囉

真係改得好既咪一兩首,原唱都話好自己舉例子都錯晒啦
完啦好麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞