陳柏宇真係好勁,the first take條片一日已經80萬,仲多過好多日本歌手

597 回覆
1008 Like 73 Dislike
講日本
當年AKB隻隻碟都初日破百萬
幾多毒撚一箱箱去買要券唔要碟
講南韓
當年洗到YouTube 都要ban撚咗佢地ip

點會冇「我地」咁誇張
回憶,回憶
要回憶聽返舊版啦…
邊撚個陳柏宇?
係咪唱唱下歌扯旗果條粉腸
反而呢個版本感覺好似講緊歌詞入面嘅主角已經接受咗對方有外偶
開頭有d平淡,最後又真係有嗰種已經接受嘅feel
一首歌3分鐘內可以演繹到有感覺畀聽眾
唔係聽開陳柏宇都有感覺,感染到人就係好歌手
好多人用十二年前嘅回憶去講
而家陳伯去呢個channel
係有更更更多從未聽過呢首歌嘅人聽
佢編一個現代啲 易入口啲嘅曲
唔覺有咩問題
你好聽既高音咪享受囉
冇啦啦係到嗌咪難受囉
好似Adele 個首Hello 咁有高低音聽落幾舒服
好似GEM個首聾捲風,頭中尾嗌3次咪我唔懂得享受囉
我唔覺得所有歌一定要高音先好聽。我都唔明點解冇高音就唔係好歌
似係跟唔到拍子所以即興玩下節奏掩飾左佢?
唔聽歌詞嘅更加唔會鍾意呢個版本啦
沉撚到咁
香港人真係雜種黎咁都有得嘈
所以whitney houston,mariah carey,misia等真正既巨星,港豬都當晒係垃圾,所有高音、長氣等等要苦練同珍貴既技巧,港豬都當唔係野,港豬覺得感情遠大於任何歌唱技巧,最緊要有感情就贏晒,而究竟點樣先叫有感情?以港豬既標準就一定係要係幫viu既節目唱,一定要幫viu,或者幫小薯茄呢d viu打手媒體做節目既,就叫做有感情,係其他地方唱,冇viu撐,就係冇感情

港豬亦都唔重視曲,只重視詞,所以現時香港既曲好似佛經咁都唔係問題(好曲難寫丫嘛),咩叫好詞?港豬認為係viu唱歌既歌手既歌就係好詞,其他地方既詞就唔掂

咁樣既樂壇,有班咁樣品味既樂迷,呢個地方會變成點?今次就真係要問邊個最開心
…都是果句, Gem 不算好跨,是香港有一期聽太多easy listening 口水歌,林憶蓮都會升key show off

Adele 都有講過自己是好envy mariah carey 的無敵高音

是香港人先會話GEM 是嗌,台灣星馬都知呢d 是用 技術配合共鳴的優勢 的強大輸出,

黑人音樂女皇 全盛期可以全首歌都是重炮型
其實一開始怪怪地
但後面好聽返
可惜睇完嘅人好多唔收貨不特止仲要彈佢
所以咪話唔係高音就鬧,雖然唔明點解低音就一定係唔好
而係你高音個位會唔會覺得突兀
你所講個d黑人重炮個d,真係會有冇啦啦冇歌詞咁頭中尾咁嗌3野?
我明係配合共嗚呀,個個地方d領導人都係咁演講架
The first take 應該搵衛蘭呢d級數 陳伯仲爭少少
AL先有資格 攬住枝咪屌空氣唱歌
韋禮安個編曲仲鳩
編曲鳩還鳩,
但人地係勁從容不迫咁撚緊隻歌,
佢係玩咁,但玩得來d 音色都勁靚,樂器咁靚
你都識講hello 係有高有低呢首去到副歌都係上高音
,你試下自己低八度唱個副歌睇下咩感覺。講高只係相對verse姐 ,而陳呢首搞到全首都低低地 咪多人話悶

人哋唔係因為冇高音而覺得悶 而係覺得悶然後搵出個原因係冇高音,
我就一向唔妥啲踩港撚
韋禮安改到如果可以好柒
冇歌詞意境
冇高音真音
冇左段bridge
1M!! 陳伯你好叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞