陳柏宇真係好勁,the first take條片一日已經80萬,仲多過好多日本歌手

597 回覆
1008 Like 73 Dislike
學范徐麗泰話齋,咁唔滿意未移民返大灣區囉
怪還怪,
但人地唱功太好,音色都好靚
陳伯唱到路人唱k 咁,拎出去比人笑呀
聽完,個人唔太中意呢種唱法
如果你聽唔到個Channel 9成人同陳柏宇嘅分別,我同你講黎都冇用與其喺度爭拗,不如聽多少少唔同種類嘅歌
我意思就係而家係真心想聽咁loop
而唔係夾硬刷
想知你聽開咩
撈開咩
純粹好奇
唔係challenge你
有幾誇張
洗得幾百萬你以為好多

眼光放遠d啦

我唔係用口味去評論
我係用聲樂技術、穿透力、樂理(編曲)、藝術嘅角度去評
唔會因為唔岩口味就評論人唔掂
而且我上面解釋左,失敗品係極端嘅詞彙
陳柏宇唔差,但未去到平台上其他歌手嘅層次
可唔可以詳細小小
我講緊技術水平係世界級
例如韋禮安,佢唔係世界級知名度,但佢唱功係可以上世界枱面
相信同教育環境好有關係
唔明wor
覺得今版好聽過原版
正確,有啲係在日香港人留日文扮日本人
很正

首先大小提琴double左已經減弱左個單獨存在感更融合入背景,而陳個首係得個大提琴,兩個對等地位爭食咁

而大小提琴個melody出現時都係vocal空白位時補上,vocal開始又會停左,直到之後chorus先結合 完全係completment個vocal 帶出更高層次。

你再聽陳個首咁係個大提琴solo全程你一路唱我就一路自己拉咁,真係高低有別 ,仲有個鋼琴都編得好撚高準多謝你介紹呢首,兩首拍埋一齊真係覺得香港編曲差人十條街
9.9成
日本大把新人上去
先唔談論你講得岩唔岩,
但你係成個post第一有心評論音樂嘅人
係,一有機會自讚就大條道理,一俾自己人抽到水就剩係識一堆打手扮恥笑,半句道理都唔敢講
聽出黎
即係你鳩up啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞