陳柏宇真係好勁,the first take條片一日已經80萬,仲多過好多日本歌手

597 回覆
1008 Like 73 Dislike
真心中意新版多啲
可能舊版聽得太多年 宜家聽新版先覺得有感情

不過都明白香港人一聽到降key仲要降咁多就失咗望先
未必個個咁認真細心聽
Sony識刷view佢唔使霉到咁
你真好好笑,單論曲風格 同 詞
同原本隻歌個意思,套電影月老入面的場景

係完全唔夾0,JAZZ 笑死人
硬套JAZZ 咩藍調就隻歌高級左阿? 爛就爛啦 笑死人
你聽唔聽得出係乜嘢和弦進行?
你知唔知係乜嘢風格?你有冇聽開呢種風格?呢種係乜jazz?
如果你成世未食過牛扒嘅話,你有冇資格話呢塊牛扒唔掂?

你當然可以話唔好食,因為真係可以好主觀去評價你鍾唔鍾意
但係你用掂唔掂去評價?
喺藝術嘅角度去評價佢唔掂⋯
係又點?
老實講 中規中矩
咁我問你,Canon in D,俾人改編成電結他搖滾版
全世界都受歡迎
你好多古典樂手鍾意玩

你同我講卡農本身就係溫柔,你格眼改成搖滾即係唔掂?

意境同意義,喺任何人心目中都,技術嘅追求亦都唔同
你可以話唔好聽,你唔鍾意,
但你話佢本身唔掂你諗清楚有冇資格先啦
韋禮安條友唱到屎咁
咁講有咩問題
是撚但啦,你屌返佢地轉頭就會話一定要跑得快過隻馬先評得馬呀,由鳩佢地啦,佢地最撚勁最撚有品味㗎啦
真心好難聽
真心唔明低key有咩問題
不如不見夠低音夠「易唱」啦,比支咪你 睇下你唱得好唔好聽
高音係一種feel 低音係另一種
係班友自己聽慣左高音接受唔到另一種味道姐
你都幾智障,一首歌得 曲?
詞/唱/意境無樣掂
依家無人講 曲唔掂,你就一味話: 哇,隻歌D個改編好撚正阿
你地唔識欣賞渣

其他樣樣0分你都可以話OK,你鍾意食朱古力味既屎 你慢慢啦
我覺得幾好聽
我自己就係度洗緊
香港人要有自信啲
都有台仔 同 同日本文留言既,重有班追住THE FIRST TAKE黎比REACTION既鬼佬聽
https://www.youtube.com/watch?v=W34CoKVr_eg

岡崎體育真頭拎首玩嘢歌上去,Yes得一下添啦,班撚樣邊鳩到知啫
台灣人當然唔會洗陳柏宇
Ching好撚勁好撚識聽
音樂上等人
但the first take係原汁原味一take過,等於現場表演
香港樂壇靠你了
但都希望你串人唔識野之餘,都可以解釋下比我地呢啲凡夫俗子聽
意景,意義上,唱法,任何人嘅尺度都唔同
呢樣嘢,我同你都冇資格評

認同?

技術上編排上、編曲上
我認為好好
你認為唔好,係因為你聽得多少定係你唔識樂理?我唔太知道

有冇反駁?

我明白香港人工作比較忙,聽嘅歌真係比較少
雖然外國都好多人,淨係識聽垃圾pop

但係我識過咁多外國人同埋中港台
香港人真係聽得最少種類嘅人,等於你食嘢食得最少,日日食饅頭,但係好有型咁喺度批評米芝蓮餐廳嘅食物好唔好食,真係會比較好笑
一樣會
但我覺得無我地咁誇張
香港精神 咩都屌先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞