陳柏宇真係好勁,the first take條片一日已經80萬,仲多過好多日本歌手

597 回覆
1008 Like 73 Dislike
但地才真是幫佢整走蔡抄抄個名

講音樂性,藝術性佢勁得過朱哲琴、kokia ?
容祖兒出幾十隻碟都比不上阿姐鼓、野花

應該是話容祖兒一生都出不到一張驚艷亞洲的唱片

佢有邊張唱片是震撼亞洲?

佢有邊張唱片推出時在香港以外的地區引起效應?

你覺得冇人比得上,並不等於佢是亞洲第一
不認同你不等於踩,咁你有冇回應你偶像,人地不肯賣歌比佢就找人整首差唔多,不止一首,是好多首都是咁

蔡依林極其量是抄look,但歌佢是貨真價實同歐洲佬傾掂數,真金白銀比錢買

仲要d producer 認左是容祖兒叫佢整首差不多

點解人地覺得你偶像不適合唱,佢都照唱出商業歌,咁又有尊重個藝術咩?

參考不是不問題,問題是佢好多時照搬
你講到容祖兒咁勁,佢有冇好似李貞賢咁一首歌就帶起成個kpop, 宇多田光一出道就橫掃亞洲,講緊是台灣都賣60萬張,容祖兒當年打天后牌,又天價宣傳,但在台灣銷量連twins 10份一都冇

講大中華,唱得差過容祖兒的楊千嬅d歌在大陸都真是hit 過佢,起碼佢首處處吻是真是hit

在大陸佢是keep 住上節目,但從來沒話連續幾多首top 10, 幾多首top one, 持續霸榜, 講唱佢唱得勁過韓紅?

講藝術性佢真是唱到天路、印象西湖、左手指月呢d 歌?
佢唱極都是口水k 歌,你有幾何見佢唱需要極強文學底、聲樂技巧、藝術領悟力的歌?

我個人就好支持香港音樂,但不好夾硬吹,吹到自己口味就是亞洲口味同世界標準
建議望下kepler先
柒到唔敢睇
人地只係揀一首做代表作avril lavigne 都係唱complimented
呢個版本越聽越有味道,好撚正
叫你評論下原來都係得把口
咁你收皮啦
本身期待你會有d咩comment
原來就係一堆感覺

我從頭到尾都無覺得有無資格嘅分別
呢樣野就從頭到尾
都係按你自己所謂嘅資格去judge

問你係咩又答唔到
又話唔同層次又點

連最基本 唱功 感情 技術 語調 台風
你都無評論過
求奇放個韋禮安出黎
逐樣同你品評佢
你又無comment

不如你認真答問題啦
淨係識避
講真呢d咁嘅嘴臉
肯定生活中無乜朋友
你老味,你自己乜鳩嘢都講唔出
唔該收皮啦垃圾講嚟講去都係講唔出
你每一句都係懶勁。
到你評論啦,我評左陳柏宇,你覺得我講得唔好唔緊要
但到評韋禮安
最後嗰句送返俾你真係唔識照鏡?
你係咪唱下K就當自己係識聲樂香港特別多唱吓歌就當自己識音樂
不過算啦,討論下都冇壞

你話唔識編曲、樂理,但你對聲樂好熟悉
咁講吓聲樂
佢哋兩個邊個炒得多車好難講,
不如直接喺the first take比較陳柏宇同埋韋禮安兩條片唱歌嘅音色

陳柏宇:
低音部份明顯唔夠飽和(唔夠厚)個音色過於尖銳

每一隻字嘅延音亦都好明顯係冇乜,丹田力度唔夠,維持唔到每一粒音嘅飽和度令到每一隻字都唔夠飽滿
唔談論穿透力同高音釘唔釘喇,始終佢唔係專業

佢好明顯選擇左一個唔適合佢喉嚨嘅音域,
副歌音色相對比較好,呢度反而係佢舒適嘅音域範圍,但揀歌係講整體
所以我點解講佢唔係世界級,佢選擇一個唔適合自己嘅key
你話業餘嘅話,我覺得佢真係唱得唔錯,
但如果同中島美嘉、韋禮安果啲比,的確係唔同級別

粗略分析,希望見諒
到你呢位聲樂大師分析韋禮安,唔好逃避
同埋我想問你係聲樂方面有啲乜嘢專業資格?講到咁勁,介唔介意同我互相分享吓音樂資歷?等我學下野
陳伯:
成首歌嘅發展十分穩定
今次佢選擇左低喉頭去處理
技術層面黎講 係唱得好安全
低音實淨 亦有足夠氣息支撐
尾音嘅處理亦都非常好
會按首調低左嘅歌去拿捏番發聲同感情嘅balance
所以呢首歌嘅賣點只係佢把靚聲

而首歌嘅技巧相對較少
氣氛 感染力亦都可以話好少
連首歌嘅賣點 “親親親”都變到好sell聲
而失去呢首歌嘅感染力

簡單d黎講就係安全遊戲
而佢呢把聲攞嘅低音共鳴都絕對唔尖銳
今次降key嘅音域係佢嘅舒適範圍
只係佢嘅假音亦都真係差左
結論係he can play bigger but he chose to not take risk

上唔上到台我就唔敢恭維啦
個人睇法同分析就係咁
其實你的分析仲外行過我
我唔係專業玩聲樂,但係我起碼係音樂老師+又幫人做開音樂剪接,基本嘢都仲係有
我睇得出你耳仔麻麻哋,同埋睇你用詞都知你係興趣鍾意唱歌嘅普通人
低音實淨你都講得出,咁都冇嘢好討論了
反社會毒撚
呢個真
咁你可唔可以用你所謂音樂知識評價一下容祖兒的N6演唱會喺亞洲黎講算係咩水平
你認為台灣/日本有邊個女歌手的演唱會做得比joey n6
可以,我得閒睇晒成個演唱會再完整評論
但係我隨便聽咗裏面幾首歌,佢呢場演唱會唱得比我想像中好,成個舞台亦都好震撼
但對我嚟講,一個地方或者一個國家嘅音樂水平,係睇大部份音樂作品,當中亦包括演奏樂器、唱歌、作曲、編曲、風格嘅多元化
演唱會、band show、音樂會唔係一個指標
又spin
一有唔同意見
就開始起晒鋼
講晒自己係權威

我唔係老師
不過我學聲樂都學左好幾年
係外國都跟專業老師學過年幾
點都有d墨水

講真
無人會係低音去嘴嚼佢嘅voice 尖唔尖
由陳伯開始轉去chest voice 嘅時候
(睇你個樣都唔會知佢嘅主要發聲係邊)
已經唔會咁評論

低音都雖要氣息支撐
陳伯嘅低音同以前比有強大穿透力嘅改善
你又聽唔出佢嘅變化
懶叻唔緊要 唔好功課都未做
就自以為清高
真係好肉酸

最後一句啦
相信你都無乜朋友
學習聆聽同接受
不難怪你身邊無乜朋友
「陳伯嘅低音同以前比有強大穿透力嘅改善
你又聽唔出佢嘅變化」
做乜撚?佢以前點樣關我鬼事?
我同你講緊條片
你話佢低音實淨,已經知道你耳仔廢
咪撚喺度死撐,講乜嘢佢比以前好wtf

冇天份就算啦,學咗咁多年都咁樣

你最後一句我都係送返俾你,你都係話緊你自己

聲樂又外行,又明知自己唔識音樂唔識作曲
連和弦進行都聽唔出
一日到黑淨係識講身體結構喉頭胸腔
我同你評論塊牛扒好唔好食,你食唔出咩味,淨係識喺度同我講塊扒係牛身體邊個位置、點樣切出嚟?

真心算吧啦,好肉酸
我梗係知 ...咁陳佰咁多年仲有無一首可以超越/相同成績?
其實外國真是不好用 「全面」就等於好, 仲要好多歌是抄

簡單咁問一個東南亞人士 Mariah Carey 的MTV unplugged 演唱會勁d 還是容祖兒的n6 勁d
10個東南亞10個都會答mariah carey

呢個世界就是有歌手的全盛期完全不使跳舞,
淨靠聲同創作都已經驚天動地,根本不使學容搞咁多花臣

正常音樂雜誌選最偉大歌手,
一是看出過幾多張驚世大碟,
一是看銷量,
一是看有幾多跨地域傳世歌曲,
一是就看你的音域,唱法的創新性,影響力
一是就看歌手的詞曲創作

根本冇專業樂評人藝評人會用一個演唱會全不全面去肯定一個歌手

容祖兒講唱片,講創作,講舞蹈的難度、音域的闊度、特別音色、講大中華的傳唱歌曲,容祖兒是冇一樣拿得出手

但咁樣並不等於佢差,佢是每樣都合格但冇樣標青
調返轉人地日文歌,摒除出晒名果幾個,都係 local view 多既。
第一次上到 first take 無謂計較邊個捧場多。
覺得韋禮安唱得太浮誇感覺到好明顯係chok出嚟
覺得韋禮安唱得太浮誇感覺到好明顯係chok出嚟
佢係輕鬆玩緊咁唱
但玩得來d 音色靚到樂器聲咁
高下立見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞