陳柏宇真係好勁,the first take條片一日已經80萬,仲多過好多日本歌手

597 回覆
1008 Like 73 Dislike
喂唔係好叻咩?
講啦 又唔答問題
唔係showoff撚聲就叫好聽架
佢編到冇左原本首歌陣味
反而陳伯降左key係好平淡
但係編完個feel都仲係度
做乜鳩啫?佢嗰啲係乜嘢問題?
係咪要我答佢嗰條「咩級別先上到」咪撚幼稚啦
識音樂嘅都知乜嘢先係高質素嘅聲喎聲底
要我教嘅咁不如唔好講嘢啦喺度問埋晒啲廢話
連編曲都唔識,我同你講都係對牛彈琴

唔識聽歌就唔識聽歌,唔好成日喺度駁嘴
香港最撚賤就係唔撚識,又要扮勁
與其喺度爭拗,不如問心果句
就算你唔係玩音樂,都問吓自己係咪真係聽得多種類音樂?
如果唔係嘅話,真係唔好喺度搏啦

我唔想爭拗,係因為真係有聽開歌嘅人,聽你哋講嘢已經想笑。
不過我都估到你地會話我喺度扮大師
唔好意思,我呢個水平喺外國通街都係,不過係我先咁多口水同你地講咁耐,其他識嘢嘅睇到都費事回應

算吧啦
多得你哋,香港音樂先係亞洲最廢
唔係自己人踩自己人,係真係廢
唔係音樂人廢,而係你聽眾廢
唔使喺度引我教精你哋,我冇興趣教你地
佢唱出黎比起以前係多左技巧
只係好多人覺得假音轉音呢啲先係技巧
佢係頭兩句低得濟

不過我覺得佢係專登,好似同你講緊野咁 ..

拉返低小小,唔用假音,唱出來情感更好,更易感動聽聚 ...

當然,我都相信佢因為年紀大左,d 假音同年青時都幾大分別(你聽返佢一個月chill club 條片,佢個日d 假音真係已經退化)

仲有,好心Sony 就依家呢個機會,搵多幾首好歌比佢啦 ...唱十幾年都仲係唱「你瞞我瞞」
失望,

首歌咁有potential,

降哂key不如唔好唱,返屋企啦,

認真d練返高key版明明可以威返次,

新編曲又練唔熟,有幾part 甩哂beat仲差過中學sing con
叫你評論又唔評論
編曲呢我就真係唔識呢
不過唱歌聲樂就明顯比你略勝一籌

韋禮安成日live炒車嘅歌手
First take又鐘意玩技術
成首歌炒晒車
又比你吹上大台
叫你比例子咩係上得大台又唔肯比
問你陳伯差d咩又答唔到

講真呀 唔識唱歌真係唔好扮識
我驚你連M12 喉頭音色都唔識
好肉酸呀
真係唔好侮辱聲樂
佢依家都係有高有低,唔係咩。正如我頭先講無言的親親親個到,咪有高低起伏。只係成首歌冇以前咁高囉。好似hello咁有高低起伏
btw我只係提出我所諗同感受,我都唔清楚閣下係音樂上有幾高造詣。唔啱聽咪講下例證等做個討論囉,可以唔洗成個老屎忽咁話人駁咀既。
好心唔好學埋d支那式爭地盤啦
欣賞下人地嘅好
你係咪唱下K就當自己係識聲樂香港特別多唱吓歌就當自己識音樂
不過算啦,討論下都冇壞

你話唔識編曲、樂理,但你對聲樂好熟悉
咁講吓聲樂
佢哋兩個邊個炒得多車好難講,
不如直接喺the first take比較陳柏宇同埋韋禮安兩條片唱歌嘅音色

陳柏宇:
低音部份明顯唔夠飽和(唔夠厚)個音色過於尖銳

每一隻字嘅延音亦都好明顯係冇乜,丹田力度唔夠,維持唔到每一粒音嘅飽和度令到每一隻字都唔夠飽滿
唔談論穿透力同高音釘唔釘喇,始終佢唔係專業

佢好明顯選擇左一個唔適合佢喉嚨嘅音域,
副歌音色相對比較好,呢度反而係佢舒適嘅音域範圍,但揀歌係講整體
所以我點解講佢唔係世界級,佢選擇一個唔適合自己嘅key
你話業餘嘅話,我覺得佢真係唱得唔錯,
但如果同中島美嘉、韋禮安果啲比,的確係唔同級別

至於韋禮安,我留俾你分析?
成個連登咪就係呢種風氣
見人好 唔會讚 跟手屌老母
連登一向多反社會毒撚
睇你最後一句我都斷估你係上網睇YouTube教學,當自己識聲樂
唔好意思,音樂係用耳仔聽
音色靚唔靚、適唔適合、飽唔飽滿
一聽就知,唔好拉到去講咩胸腔、喉頭、鼻腔、頭腔喺度懶專業
音樂唔係生物學,呢啲係玩聲樂嘅人要研究,但唔係拎出嚟拋書包
音樂分析就係音樂分析,每一粒音係用耳仔聽
lm
呢位音樂大師
你話香港音樂係亞洲最廢
咁我想問下你
而家全亞洲有無一個女歌手可以做得出等同容祖兒N6同等水準的演唱會出黎?
我香港台灣日本韓國的所有女歌手演唱會睇過哂
但係可以比得上容祖兒N6的演唱會,係無
https://www.youtube.com/watch?v=EGQwABtxN94&t=2s
你用「規模、財力」同「藝術、作品」畫上對等?
咁我可以答你,你贏咗
香港係亞洲最有錢,
我認同你所表達:香港人搵錢能力的確好勁
吓我幾時有講過我欣賞容祖兒的n6係因為規模同財力
容祖兒n6之所以被冠以「亞洲Best one」係因為呢場演唱會的音樂性同唱跳水準都係極高層次,已經去到藝術層面

你所講的所謂只有「規模財力」
日本演唱會大把
仲有概念性
大把由其是live , 基本上唱得的就算cd 不是咁, live 都是咁,不好講christina,相對gentle d 的Alicia key 或者歐洲果班都是咁
音樂大師
香港音樂廢唔係因為藝人/ 聽眾廢
係行內呢班音樂大師自視過高

講得無錯嘅係呢個水平外國一街都係
但係人地絕對唔會咁串
對住其他人就你班濕柴廢事教精你地
對牛彈琴唔想討論乜乜柒柒

唔識音樂唔配聽流行曲?
咁聽咩?Bach 定Tchaikovsky
同時間呢班人會屌鳩香港聽眾唔識野
低質 垃圾
不斷去證明自己好有料
一有反對聲音 就群起圍攻
好好笑
我真是冇聽過有人讚容 (廣東地區以外)
容祖兒好多野是抄kylie

容祖兒從來都同音樂性、藝術感沒關係
不好講話台灣東南亞久攻不下
就連內地都是靠掛住香港天后個名加綜藝上位,但內地的專業推介從來沒推過容祖兒

講演唱會震撼性同原創性佢勁得過地才?
蔡依林本身是蔡抄抄,但一場地才,一張舞孃真是洗底

容祖兒咁多年都仲是抄,人地不肯賣隻歌比佢唱就叫人作首差唔多

香港是不差,但拿得出手同其他地方鬥,
是野花、石頭記、蓋亞、寓言
你講事實
你踩港撚
你準備收負皮啦
嘩笑死人 蔡依林地才
你知唔知佢個地才演唱會咁多年俾台灣人/大陸人恥笑佢跳到做緊物理治療
成堆meme圖都有
你拿佢Play呸演唱會都仲有說服力d,不都整體都係不如N6

好心你唔好諗住求其撻一個其他地方演唱會就可以踩joey
我樓上都講過,2004-2019年全亞洲所有solo女歌手的演唱會我全部睇過哂
一場不漏
但無一場喺音樂性/概念性/唱跳實力 可以比得上joey n6
我求下你真係唔好侮辱聲樂
要話比人知自己有思想 咪懶係用另一角度睇野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞