我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
如果你冇買windows.我都會幫你裝試用版windows.之後你自行入返key就OK
有好多人問4070 ti有冇短身d既卡

而且有留意我的話.會係我測試既個張

fit到入ITX
4070降左價未?
雖然你唔玩超頻但依家Non-K CPU咁嘅價……所以你揀K CPU係正確嘅選擇Z790買翻啲千尾二千頭嘅等級就好夠用,而配得Z790板就最低要求6600MHz或以上嘅高頻DDR5 RAM。不過如果你係完全冇諗住玩高頻DDR5 RAM又或者唔識超都唔諗住學的話,其實你可以買翻塊平價抵玩嘅Z690底板就夠例如$1200已經有兩千蚊等級嘅Z690 Aorus Elite (ATX)、$2200已經有四千零五千蚊等級嘅Z690 Aorus Master (E-ATX)等等,你Budget不是問題的話咁我會Prefer你買後者,然後買兩條行6000-6400MHz (盡量係CL30-32)嘅16GB,現階段DDR5如非必要強烈建議唔好插爆四條槽 (有興趣知原理可以自己Google)。

4080 Ti唔知幾時出,你當冇著因為每隻Games嘅要求其實完全唔同,所以我只能整體平均咁講,如果你諗住玩最高畫質4K 100Hz或者想戰未來五年以上甚至之後會換部55/65吋4K 120Hz電視,是但中一個都建議上4090㗎啦,當然你冇諗住換電視同埋只係中/中高畫質4K 100Hz就滿足的話就4080都夠。

用得13700K就絕對唔諗風冷㗎啦,今代13600K都已經幾熱下,預設Setting下(唔計降壓超頻嗰啲)頂級風冷先勉強壓得著13600K,所以你還定你Budget不是問題呢度啲錢就唔好慳,直接上360mm水冷啦。當然其實齋打機嚟講又好少會Full Load到咁熱,咁嘅情況下風冷都當然勉強夠壓啦,只不過我通常都好建議散熱要預多唔好預少,特別係Budget夠嘅情況下,最好就係個CPU咩遊戲/工作情況都好,Cooler都可以處理到。
幾時攞到機呢個真係要問翻悠二但喺佢嗰度砌你預真係會耐少少。
100% 4070 Ti

4070 ti你要用3090 ti去做對比
可以.都好多人砌呢隻

但你用途係?
但唔大既ITX機箱,點放得落大散熱壓住粒U
唔通買13100咩
13400都成140W TDP,細塔搞唔掂
4070ti 筆直$13000有無機會砌到
當然都有一段距離啦今代就13600或以上用新架構Raptor Lake,打落嗰啲用翻Intel 12代Alder Lake。

所以依家一律建議真係Budget超緊嘅唯有B660配13500加個AX120 / PA120,當然個個都知K U勁過Non-K U,但就係唔抵㗎啦因為冇錢就係冇錢,你夾硬Upgrade粒U盞一闊三大搞鳩自己,主板/CPU散熱器嗰度要一齊上當然冇咁手緊但又想平最理想就緊係Z690配13600KF加個FC140啦。
竟然用返舊架構 咁真係揀13600k好過了
因為無超頻需求 所以諗住等134/500 貪b版有多幾塊平itx順便用埋ddr5都得
z版itx我見得asrock係比較平

機箱用Torrent Nano Soild Mini-ITX
火牛用 Super Flower Leadex Ill Series 750W
SSD用 KC3000 1TB

FC140係咪1月優惠$389個個? AX120/PA120唔夠壓13600k?

1. 如果用13600k就
Asrock z690m-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
Klevv Bolt X Series 16GB DDR4 3600MHz C18

2. 13500就可以用
asus rog b660i ddr5個塊+ ddr5 ram(用corsair 5200mhz個條就同上面差唔多價錢)

知道ddr5 6000好d 但因為唔係主要打機 想日常使用快d 應該5200都好過ddr4 3200/3600?
想問下fs140係咪冇配lga 1700扣具定係要問你地先有
我而家唔買win住了
原來悠二有埋win 又可以慳返千蚊
咁部機再加多個風線 應該簡邊隻好呢
就咁google好似有wo
冇野了 問題解決
可唔可以睇下個list? 其實用AMD定Intel好? 主要用黎做workstation開VM, 有時會打下機. 推到2xQHD 144hz / 1xQHD 144hz+ 1x 4k moon就已經心滿意足

1 x Intel® Core™ i9-13900K BOX 聯強行貨 (現貨)
價錢:$4,530

1 x MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 LGA 1700 ATX
價錢:$1,899

1 x [12月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$710

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 2X 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,380

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x Thermalright Assassin X AX 120 Plus CPU Cooler
價錢:$259

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,407
https://www.faroll.com/customize#MjA3NiwzODE2LDM4NTQsNTA3MSw1MTMyLDU5NjAsNjI3MA
主要 多工工作用
開幾個chrome web scraping 咁
極少打機 最多打下lol
會執下相 業餘果隻
求指教
想問下換新火牛果陣 舊火牛d線可唔可以繼續用番 定一定要用新火牛比果堆線 都係full module 因為都係睇pin數 只係我唔firm咁樣會唔會燒
你唔識分既話一定要用新線
電既野唔好亂試 會出事
可以 但你要call定消防先開機
你好悠二,請問faroll 會入NZXT N7 Z790 主機板嗎?
多謝晒你啲意見
以下list ok嗎

1 x Intel® Core™ i7-13700KF LGA 1700 BOX 聯強行貨
價錢:$3,120

1 x [12月優惠]Gigabyte Z790 UD LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$1,680

1 x Kingston Fury Beast RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$1,799

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,520

1 x [12月優惠]FSP ATX 3.0火牛配4080 / 4090顯示卡 減$200
價錢:-$200

1 x [12月聖誕優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4080 EAGLE 16GB GDDR6X (可單買或砌機) (送Aorus AMP 900) (現貨)
價錢:$9,299

1 x FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (現貨)
價錢:$1,399

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x [2023 1月限量限時優惠]In Win NR Series Nebula NR36 360mm CPU AIO CPU Liquid Cooler
價錢:$450

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $19,886
https://www.faroll.com/customize#MzI1Myw1MDcyLDU5MDMsNTk3MCw2MDgzLDYxMjAsNjE0Miw2MjI5LDYyNDk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞