我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
想問下3080 配咩底版會比較好
[悠二評測]RTX 4070 TI內藏隱秘性能模式?GIGABYTE EAGLE OC 性能測試
https://lih.kg/3269352\

eagle性能屌打期艦卡
可以參考下,btw張卡無貨

1 x Intel® Core™ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,470

1 x [12月優惠]Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR4 LGA 1700 ATX
價錢:$1,980

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3600MHz C18
價錢:$840

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x [優惠]配4070 Ti顯示卡 FSP Hydro G火牛減$200
價錢:-$200

1 x (預訂) Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti EAGLE OC 12GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$6,599

1 x [優惠]FSP Hydro GT PRO 1000W 80 PLUS® Gold Semi-Modular (送12vhpwr線)
價錢:$850

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,628
https://www.faroll.com/customize#NTA3MSw1MzgyLDUzODIsNTQzMiw2MTIyLDYyMDUsNjMzNiw2NDAxLDY0MTM
係睇你用乜cpu啫,你鐘意既話i5-12400+h610都配合到3080
我cpu 想用i7 12700KF 配 z690 得唔得
要2月 新年後了
正常黎講就tt

始終就新atx 3.0

不過fsp都冇所謂
Valkyrie c240 唔錯
13代已出唔好再砌1500蚊樓上既12代,打機既話i5-13600k夠嗮,多工就i7-13700k,配z690可以不過要更新Bios先用到
想問下手4070ti幾時會有貨??
Okok 唔該哂Ching
但係底板有冇話邊塊會仲好過z690
z790不過你唔超既話真心b660夠做,悠二特價緊嗰張$999 giga b660m推i5-13600k完全無問題
1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$2,080

1 x Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,049

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [1月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$699

1 x [1月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4080 EAGLE 16GB GDDR6X (可單買或砌機) (現貨)
價錢:$9,299

1 x [優惠]FSP Hydro GT PRO 1000W 80 PLUS® Gold Semi-Modular (送12vhpwr線)
價錢:$850

1 x [12月優惠]Antec DP503 ARGB Tempered Glass E-ATX
價錢:$580

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler
價錢:$329

總計: $15,666
https://www.faroll.com/customize#NDk0OSw1MDcxLDUyNTksNTI1OSw2MDIzLDYyMjksNjM4OSw2Mzk0LDY0MDE

點睇呢張LIST 但求4K 100HZ
揀好小小底版都得既
頭細身大
明白,如果13700k 就z690?
有建議?
如果我主要拎黎打機同上網 頭大身細其實係唔係影響不大?
其實係…今代連13600K都熱咗好多,所以13700K真係唔好睇少。雖然唔係話完全用唔到壓唔著,但都好勉強好易撞功耗牆上唔到高頻咁囉如果你可以俾多六舊幾水換GL360就最好啦如果真係攞唔到更加多Budget你可以換翻13600K然後Keep著T6風冷都OK,$16K有找添!! 同埋如果你主要用嚟打機嘅話其實13600K同13700K分別不大。
本身唔識/唔想超頻嗰啲就無腦Non-K U配B板就得,但係今代嘅Non-K U同B板都不合理地貴,非常貼近K U同Z板,所以有暫時嚟講就算你識唔識/想唔想超頻都好都唔會推Non-K U同埋B760直到佢地減價。

除非你Budget緊到係連平嗰幾十至一百蚊都覺得平咗好多的話咁就冇計了唔抵玩都要買。
聽聞係新年後你預最快都可能二月頭
知唔知大概幾時有?
打咩機
清貨平價z690 or z790
你喺悠二Post度話今代Eagle OC 4070Ti丐的話因著法奧特登跟甩曬你張單罰你去睇悠二/外國對Eagle OC 4070Ti嘅評測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞