我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
諗住玩6600-7000MHz高頻DDR5 RAM一定係Z790啦;否則6000-6400MHz止步的話就緊係Z690 Aorus Master,始終$2200嘅Z690 Aorus Master係對標緊依家都仲接近五千蚊嘅Z690 ROG Hero,你用緊E-ATX機箱更加唔駛講啦
所以覺得出NON-K都唔係話唔得
但係一定唔會出B760囉
我覺得唔係真係冇錢得好緊要的話Non-K都最起碼係13500然後配塊$1000-$1200嘅B660中階用料底板,再有錢少少就可以跳至下一級13600KF配Z690中階用料底板。睇下Intel之後會唔會減價啦
13500+B660只係平13600KF+Z690 唔夠一千 咁好kick
係㗎咪焗到啲Budget冇咁緊嘅人真係”俾多少少錢.jpg”買13600KF配Z690嘅組合囉,又清到舊貨又賺多啲錢何樂而不為至於Budget好緊嗰啲就算啦….係Kick係唔抵㗎啦,得幾多錢就買幾多啦
4070ti
無計 冇錢就係冇錢
廠佬計晒數同你講頂攻先有性價比 咁有咩計姐

暫定咁
自問手氣好臭砌機比多個0廢事煩咁多野
如果冇咩問題就聽日交單
星期四晚上
真係未知.要睇到時咩牌子出
但係你最多咩長度
見到待付款就可以.或者問客服都得
4070ti 有冇高度60mm內嘅卡
唔記得問
張卡想打直裝仲駛唔駛加配件
Take my money please
13400f/13500 短時間內價錢係咪唔會有變動?
你TG PM我
想問有邊張4080放唔入D31?
等giga個塊 遲少少 準備有
Giga 有冇邊咗 4070Ti 係短過 330mm
4070Ti 有冇得訂卡
其實依家6400同6800甚至7200既差價值唔值得上
6400C32就1899 6800C34就2280 7200C34就去到成2599
係成部機黎睇唔算多 但淨睇RAM黎講就貴左好多
我覺得真係好Depends個重點反而係你有心想超RAM就一定值,即插即用唔識超/唔想煩嘅話俾多一舊水都嫌貴。

我只能夠說新手/唔想玩RAM的話差極都最好6000MHz起跳,6400MHz就係頂啦。
姐係d人買呢類ram都係拎佢d高汁die黎超?
咁我買返6400算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞