我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
b760有無itx?
如果無 b660 itx揀邊塊好
見得3塊
ddr4 asrock/giga
ddr5 asus rog
一皮嘢包埋Windows有啲曳喎…
一定要正版Windows? 有商業用途定點?
啲Games都唔係重點,重點係你玩咩解析度同Hz數?
買咗Mon未?
今晚就知有冇囉
如果冇嘅話一定係Giga DDR4算
B板ROG又貴而且又令到DDR5高不成低不就
解析度同Hz數
係咪即果D 2K 定4K果 D ??
唔洗 4K 我諗

我有MON 而家只係想換過部機
一萬蚊唔駛諗4K啦本身都冇預你4K…我頂曬籠預你2K 165Hz。所以你依家嗰個Mon係咩型號咩牌子? 我先可以知你玩咩解析度同Hz數。
MON 係 AOC
咩型號 就唔知
好似都用左3至5年
你依家開唔開到機㗎? 舊電腦仲存在嗎?
仲開到 而家我仲用緊
救命頭都大哂 新組13700k開ai oc
跑cin23都冇事 係平日無啦啦死機 開機開一半又死機
如果舊電腦喺度而且開到機的話,依家「Windows桌面右Click➡️顯示設定➡️高級顯示設定」

入面就會睇到「解析度」「刷新率」「色深幾多Bit」「顏色格式範圍」等等嘅嘢,你影嗰一頁出嚟。
唔好開AI超頻,預設電壓同頻率都開到好高
要超頻就自己手動超,唔係嘅話就開XMP就算啦唔好搞佢
懷疑係防掉壓 / Offset Voltage嗰度出事,跑分/燒機好穩定但係待機嗰陣就會電壓過低而碌柒。
高會係死機原因? 通常聽係唔夠高
如果開到差唔多max會唔會出事
準確啲講應該係大部分設定嘅預設數值好高
每部機唔一樣呢啲要逐樣逐樣試就咁答你唔到
搞咗兩日好撚灰 垃圾win11有時逼你重裝

我只搵到呢個
原來係呢種舊你解析度撳一撳個表出嚟,我想睇(建議)嗰個解析度,嗰個代表你隻Mon原生支援嘅解析度。同埋進階設定應該多啲嘢睇。
B760全數已上架
https://www.faroll.com/search?query=B760

同埋13代Non K都上架了

咁樣
師兄門幫下手, 想砌部4080白色機, 諗住用5 年以上,for 打機。想做到效能RT全開for 2k ultrawide。少少corsair 信仰。應該用corsair 5000x 機殼。

因為唔喺香港,價錢唔同所以無講budget先。

做左好多research都仲有好多問題想問, 麻煩晒

1. 底板仲簡ddr4 會唔會不智? 因為想要白色底板, 睇黎睇去要唔係咁貴就只有Asus ROG strix z690-a/Z790-a gaming wifi d4,兩隻都得ddr4.。哩隻底板如何?如果唔差應該簡z690 定z790?

2. 有無其他底板選擇?

3. 上面個款配4080, i7-13700k 夾唔夾到?會唔會有樽頸位?

3. Ram 係4×8 定2×16 快d? Corsair vengence 同dominator 分別係咩?

4. 火牛850 夠唔夠? 有無推介?

5. 1TB ssd 推介

唔該晒各位師兄
想問下B760有冇support x8/x8既板
定你真係換買個Mon算?十年前4:3正方形螢幕嚟……
你部新機配個咁嘅Mon真係完全唔合理
13代Non-K…..我真係哭撚咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞