我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
我見話13500都係用12代架構 但未見有評測
好多軟件真係仲未支援得好好係真
就算佢打住做影視為主都好,davinci 同pr 有時都用得唔順暢
用緊m1max 嘅mbp
係 我今晚俾你
悠二 睇官網砌機list 對條細機箱list有興趣
想問下條list
1. 係咪粒U轉i5-13400F好啲?
2. 啲優惠仲有冇?
3. 有冇散熱器推介?

1 x Intel Core i5-12400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,290

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$390

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$769

1 x ASUS Dual GeForce RTX 3060 Ti V2 MINI 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,650

1 x [12月優惠]ASRock DeskMeet B660 Mini-ITX Platform (送AX210 Wifi Kit)
價錢:$1,899

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,078
https://www.faroll.com/customize#Mzc3OCwzODUzLDQ2NzksNDk2MSw1NDM4
想請問4070ti係咪都可以跟你喱個list?
定cpu同火牛可以平啲?
可以CPU按翻你Budget同需求去選擇,齋打機咪13600K,有多工要求就13700K。火牛如果唔上4090 / i9的話都未需要1000W,850W已經足夠 (不過因為ATX 3.0版本嘅850W同1000W價差不大,所以好多人寧願加$100買1000W)
Thank you
咁13600係咪都係水冷最穩陣?

乜都唔識,對主機殼都冇要求
係咪買返你list嗰個就ok?
500dx 唔建議用360aio
10點
13600唔需要上水冷,但最好就上T30 / FC140呢啲高階嘅風冷,都係三四舊水啦冇必要慳,然後機殼風道設計正常就得
想問
而家砌機
13700 用B660定B760好
同埋用DDR4 定 DDR5 好
唔熟電腦硬件
每月問一次atome 傾掂?
4070 Ti
悠二
我如果 網上落左訂
送到貨上門先比錢
我洗唔洗上黎 比定訂金先
法奧係咪聽晚準時十點開賣
Gigabyte GeForce® GTX 1660 OC 6GB GDDR5
SALE
可以配咩營幕?
Thx thx
對唔住各位.我要聽晚10點先可以出文章

暫時睇.全世界未有人做我做既某個測試

所以都係有可睇之處
想砌部機用黎打機 需要4k 60
Gpu 想用4070ti
Ssd 要2tb
如果Budget 15k內係咪ok?
唔好意思問個蠢問題,見你啲組合冇寫埋風扇,係咪都會包埋㗎?使唔使我自己另外買㗎?
睇你咩機箱
Eagle神卡

本身想買4080
但係好似偏偏得msi嗰幾張塞得入
但張張都成10k
宜家考慮70ti算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞