我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
不過呢啲翻俾準·機主自己決定啦始終都係差五舊,我覺得值得俾唔代表佢覺得嘅。
問得LIST既佢都係唔識超
用3200既話直接用B板就算
用得DDR4就無謂放焦點落去3200MHz定3600MHz啦,至少影響細過K U配B板鬼叫依家Non-K個價咁柒…
唔超K U 配B板係冇問題
塊板夠電TURBO BOOST就得
我知係得嘅只不過…..Umm…我覺得真係好奇怪自己習慣就極少咁同人出List,唔係推唔推得郁嘅問題,係買完用唔著不如唔好買嘅問題。
未到
你都講左
唔識超買Z板就係用唔著
買KU 多0.幾MHZ都叫有用
所以其實我係一向都Recommend唔識超嘅全人類都買Non-K U㗎!! 係只不過依家個價真係….咁差咁少緊係決定買K U,再加上Z690都唔係好貴姐,所以呢啲位一不做二不休算數,至少依家唔識超之後有個超唔超嘅選擇權喺度啊
同埋有案例係B板配K U嘅預設電壓會俾得仲高過Z板配K U,意味著平均溫度都會高咗。不過我唔知係特定牌子/板先會咁定全部板都係咁。
所以Z板就建議3600MHZ, 至少唔會哂
咁係果塊BIOS寫得衰
RAM嗰度佢自己決定啦但你嗰度最好都係2x16GB,唔好單條16GB買兩條,套裝RAM實冇死。

我之前試過又係好似單條買兩條(Spec/牌子/型號完全一摸一樣),結果測試咁耐結論就係嗰兩條RAM係完全夾唔到
Bolt X 呢期神RAM黎
但得單條賣, 又都冇咩點出事
求張8000-1000list
主要打機同睇吓片
1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,670

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,110

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$710

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 3X OC 8GB GDDR6 LHR版本 (可單買或砌機)
價錢:$3,399

1 x FSP Hydro GE Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$699

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,026
https://www.faroll.com/customize#MTI2MywzMzA0LDM4NDMsNDkyNiw1MDcxLDUyNTksNTI1OSw1MjgxLDYzOTM
13代 non k 咩料
提示各位 今晚10點 我有 4070 ti 評測

有特別隱藏設定
係咪用ddr5會好啲我見r5 ram啲數值好似高好多咁
可能會學下超不過4090都應該夠勁啦
我就唔覺得值俾多千幾蚊上DDR5
同靚少少既DDR4冇咩分別
https://m.eprice.com.tw/tech/talk/1184/5715529/1

ddr4仲快過ddr5
千幾蚊智商稅
Budget 15k 地方所限 case 要用A4H2O
主要打機同多開手機模擬器
這個List有沒有問題呢?
唔值.都一定唔會咁砌

26000 7900 xtx is a joke
應該怎樣改動?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞