我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
cls 真係叫人直接買k
唔係咁嫁
我張卡 裝左個 驅動程式就藍畫面
所以而家我係冇裝驅動程式
加上部機又舊好多GAME都玩唔到所以先砌
如果裝左 個解釋度 好似都有1900 X XXX
定係你影一影個Mon後面插線嗰啲位應該有Serial No. / 型號嗰個貼紙?
差距很小的意思?
求8k 打機list 收左張二手3060ti 得返$5400
144 1080 請出招

佢背後得呢張野
唔洗咁愛惜部古董喎
連HDMI都無 是但幾舊水執隻二手24吋都好過佢多多聲
如果要買埋MON
要2月先再有錢買MON
最主要係唔夠錢丫 得10000 所以砌住先
如果係咁,我都冇必要知你個Mon咩Spec了 (BTW你影嗰個貼紙係啱,我就係要嗰張嘢)

你二月有$2600就得,MSI MAG274QRF-QD (27吋2K 165Hz)等緊你。

**記得度位**
係2月就有得買MON

但我10000 有冇得砌左部機 包埋 WINDOWS
呢度夠你玩中/中高畫質嘅2K 165Hz Gaming
https://www.faroll.com/customize#Mzc1MSwzODU0LDQ5NDksNTA3MSw1NDA3LDU0MzIsNTUxMCw2MTU3LDYzOTQ

其實13500真係揀唔落手…理應賣$1700-$1800,不過你唯有揀B板真係冇計而且13600KF配B板電壓會稍高,本身13600KF已經幾熱下…..PA120有機會壓唔著,散熱/主板/CPU嘅錢一闊三大了同埋留翻兩百幾蚊你去淘翻幾把機箱風扇。至於機箱我就撳翻呢期大熱門嘅姐,唔順眼可以換翻其他啱Size嘅。
$10000包埋正版OEM Windows 10 Key其實就少難搞始終嗰度都成千銀。。。一定唔Crack得?有商業用途定點先?
https://www.faroll.com/customize#Mzg1Myw1MDcxLDUxMzIsNTQwNyw1NTEwLDYxNTcsNjM5Mw

其實都冇咩選擇至於RAM我就建議2x16GB嘅 (暫時都幫你撳著2x8GB先),可以加多$360 Budget就好啦
好 謝謝妳
以為NON-K版只係貴gen 12小小
而家諗唔到理由買
想問下悠二LIST係咪都會更新NON K LIST?
法奧幾時上架NON K 同B760?
我仲估計13500大約千七八蚊全線都貴成兩三舊水….好貼甚至超越K U嘅價錢
Non-K U同埋B760已經上咗架了
如果其實Budget唔太緊嘅話衰極好建議上13500 (當然呢個時間冇一粒Non-K買得過但都冇計),13400F本來$1200-$1300嘅U都接近$1700真係笑咗,礙於你依家Budget所限所以難調度。

所以你有$6000 (俾多$600)的話就可以升級到RAM同CPU去到一個合理啲嘅Lv.。
岩岩見到,
NON K同K U價錢唔係差好遠
B760 同 Z790都唔係差好遠
仲度緊

1 x [12月優惠]GIGABYTE Z690 AORUS MASTER DDR5 E-ATX
價錢:$2,199

1 x Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX (現貨)
價錢:$2,199

一樣價錢邊隻好
用E-ATX殼唔用E-ATX板硬係唔知點咁lny
個人認為
一係上K尾 Z板
一係NON-K + B660
係啊其實依家都好唔建議砌Non-K了
最理想嘅最平組合係13600KF配Z690底板

雖然真係差一百幾十…但一Upgrade的話其實CPU / 主板 / CPU散熱器就呢度加少少嗰度加少少,對於Budget好緊嘅人嚟講都係一筆唔少嘅錢,唉都係幾唔抵但冇計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞