我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
Thanks a lot
悠二想問下買火牛有冇得加理線梳?
不過如果唔會手動overclock係咪冇必要上K
係㗎不過依家Non-K個價好唔抵玩,所以Budget夠的話有你冇你上K就冇死
可以 同我客服夾就得
一陣幫你睇睇
wtsapp左無反應 我想即拎
sry心急
下星期內送俾你
1 x [1月優惠]AMD Ryzen™ 5 7600X AM5
價錢:$2,188

1 x [1月優惠]Gigabyte B650 AORUS ELITE AX AM5 DDR5 ATX
價錢:$1,599

1 x G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) 6000MHz C32 F5-6000J3238F16GX2-TZ5NR AMD EXPO
價錢:$1,780

1 x (預訂) MSI MPG A1000G PCIE5 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$1,399

1 x Scythe SCMG-5100 Mugen 5 Black Edition 無限五 闇黑版 CPU Cooler
價錢:$489

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,535
https://www.faroll.com/customize#NDE4MSw1ODgyLDU5MDEsNTkwOSw2MDY3
本身有張msi 4090
條list有無問題
知唔知隻psu幾時有貨?
4090 無msi ventus? 細機箱放唔落其他款
唔該窮狗巴打
想求個砌機list, $9500 budget, 用來打apex, FIFA, 有時3A遊戲
本身用緊ASUS ROG Strix XG249CM monitor

唔該各位巴打
用 3060 ti gddr6x
難搞喎唔係話呢個Budget出唔到List…係我覺得咁都夾硬砌的話條List會好肉酸。。。再加上咁砌會連你依家個FHD 270Hz螢幕一半實力都發揮唔到所以建議你最低要求都起碼有翻$11-12K先好砌。

**依家呢個時間點砌機嘅Sweet Spot我覺得係$13.5-15K**
究竟仲要拖到幾時先有機….
上個月中拖到今日了…
唔該巴打 但都想求一條砌機list先 因為最近要換電腦 我諗預算最多可以到$10000 budget 之後我可以再換某part零件
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NiwzODQzLDM4NTQsNDg5Niw1MDcxLDYyMjAsNjMzNiw2Mzk0

$10K List我俾個方向你啦 (咁嘅Budget下顯示卡其實非常建議二手,最高上到3080添)呢個亦都係最極限嘅底線
我覺得如果砌差過呢個組合就真係寧願唔好砌著啦
同埋你話你之後會換某Part零件,斷估你睇完呢個List之後最大機會都係之後會換顯示卡 (或者好少少嘅CPU啦),特別係顯示卡依家就更加應該二手。如果好似入面咁砌全新嘅話,之後賣出去人地理得你幾時買/用咗幾耐,直接全新價x0.5更加血本無歸啊…
我會諗下用唔用二手顯卡好 thx巴打嘅建議
粒u 緊要啲,
真係13600k 走唔甩
用3060 ti gddr6x
10000蚊反而有啲唔上唔落
電話聯絡左你 唔好意思
想問下點解用 FurMark 煲緊機時頭兩把風扇都唔轉嘅
冇事, 知點解了
悠二,Giga 4070ti Aero 張白卡仲有無貨 想星期一上門自取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞