我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 49 ) - Yujihw砌機List 13代非K 4070Ti 今星期

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
有位擺atx就用atx ,點都多位入風啲
純打機 Ddr5係好過ddr4小小
不過你塊底板fix死左你要用atx, ddr5
唔係嘅話個價又會唔同曬
有冇matx size既Z板 可以推到粒 13600k先
用13600k 唔差在果小小
A die要自己超
牛750w都夠 可以用hydro g 750/850 有得減200蚊
揀得p500a 不如等埋g500a上 雖然x馬已經上左
再唔係就lancool iii
水冷縮返去240都突 最平可以用雙塔
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX LGA 1700 DDR5 Micro-ATX
又貴幾舊
好撚窮呀無限升budget
即係由頭到尾都冇set個上限

BTW 巴打,可唔可以幫我執一執上面嗰個list
1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$2,080

1 x [1月優惠]ASRock B660M-ITX/ac DDR4 Mini-ITX
價錢:$899

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [12月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$710

1 x [12月優惠]Super Flower Leadex III Series 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$759

1 x Fractal Design Torrent Nano Soild Mini-ITX - Black
價錢:$800

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

總計: $6,177

點解網上好似無咩13500 13400 review
日常普通文書用 不過都預可能之後打下機所以唔用mini pc
如果轉13600k好似要加多$1000 (板 塔散都要up埋)
咁我應該揀隻最平既atx機箱就算
放左枱底咩都睇唔到

火牛個方面係咪有更好既推薦
Lancool 216有冇得訂埋filter
心郁郁
IntelCorei5-13600KF
MSI PRO Z690-A WFI
Kingston 1tb KC3000 .M 2
Thermalright Peerless Assassin 120
montech 1000 argb
fsp 750w

得返4k 買邊張display card好?
多謝晒悠二 4年前第一次幫襯 今次第二次 本身唔係好識電腦野 老板好有心機解答問題 仲幫我改左兩次單 以後繼續幫襯同推薦曬比親朋戚友

我愛悠二
利申打手
你係自己有RAM定打漏咗? 如果有嘅話係DDR4定5?

主板可以改翻做Z690 Tomahawk或者Aorus Elite呢啲級別。

Budget充裕的話俾多百零蚊買Non-F嘅U啦雖然平時基本上唔會用到但部機出起事上嚟內顯可以好好用,你當係買個方便。(Optional)

風冷轉Phanteks T6,散熱效能媲美甚至好過FC140但平過你依家揀嗰個PA120。

$4K內得翻3070 Gaming OC選擇。
都得啦.全部計
想問老闆係咪可以加150$.一日就有機

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,670

1 x MSI H610M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$575

1 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$390

1 x Intel SSD 670p Series 1TB M.2 Nvme PCIe 3.0 x4
價錢:$429

1 x [12月優惠]Gigabyte GeForce® GTX 1660 OC 6GB GDDR5
價錢:$1,299

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x [12月優惠]SAMA PT01 RGB Windows Side Micro-ATX
價錢:$160

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,102
https://www.faroll.com/customize#NTE4Myw1MjU5LDUzNzQsNjI1Niw2Mjc3LDYyOTMsNjM5Mw
悠二好咁多位巴打好
有個問題想問吓咁多位高手
因為自己唔係好熟電腦嘢
上網睇過一個講法係買兩隻SSD
一隻裝game另一隻裝Windows
想問功能上又或者喉嚨上係咪真係有分別
唔該晒各位
買箱會送埋 唔洗訂
如果係咁,我頭先嗰個list應該改一改個case就okay
有冇啲靚仔case介紹吓
我搵到TUF OC 同EAGLE都一樣短卡WO正,
想問單買卡係咪要自取?
應該就 幾日一星期

但都要睇你set咩畫質
4070Ti 需要支撐架嗎?
油二網很p500a
用13600k 唔差在果小小
A die要自己超
牛750w都夠 可以用hydro g 750/850 有得減200蚊
揀得p500a 不如等埋g500a上 雖然x馬已經上左
再唔係就lancool iii
水冷縮返去240都突 最平可以用雙塔
油二網無p500a
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞