[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
都唔一定閣規劃事,好可能係地理本身限制
大埔中心直頭無火車站啦
你咁問完即刻搵下資料,原來當年戰後國鐵係將鹿兒島駅同西鹿兒島駅分工,鹿兒島駅負責貨運、西鹿兒島駅負責客運,所以先會西鹿兒島駅旺咁多
cont.
收工後小更新

落咗車就行去呢三晚酒店,Hotel Route Inn,喺博多駅行五分鐘就到,幾方便,千二蚊港紙,算係咁

呢兩隻嘢想點

重見到未日落嘅博多駅

單跳軌重未處理完,成個北九州在來線都難搞

去咗在來線月台,先有行福北豐線嘅817系,福北豐線係指將一部份鹿兒島本線+築豐本線同篠栗線組成嘅運行系統,姐係同湘南新宿線、仙石東北線一樣
btw福北豐線運行緊全國唯一用緊以仍然在世人物命名嘅特急KAIO(魁皇)

然後就到我上車,去鳥栖嘅普通列車,用嘅係813系

其實都係搭咗一個站去竹下

隔離係竹下車輛派出所,有暫時無家可歸嘅883系泊住先

開始日落

行咗十分鐘左右就去到lala port福岡,其實可以喺博多駅或者竹下駅搭巴士去,但都係行下開心d
同埋博多同福岡係因為合拼問題,以前兩個地區係平起平坐,合拼後揀左用福岡做市名但車站唔改
去到日本好鍾意行路,有時10分鐘路程係香港一定搭車但去到日本會行
cont.
返工前又小更新一下

LALAPORT福岡係三井不動產旗下一個大型商場,之前喺東京都行過一次,就係LALAPORT TOKYO BAY,喺南船橋駅附近,
而福岡呢個係第一間喺九州嘅據點,22年4月底先開幕,重遲過支那同馬拉

嚟到呢度當然唔係特登行街喇,都係為咗呢隻福岡1:1Nu Gundam
不過夜晚d燈搞到隻嘢奇奇怪怪咁

呢隻Nu Gundam係以Nu Gundam為藍本設計,除咗顏色唔同之外,最大分別就係將Nu Gundam本身背部6支Fin Funnel改做一支巨型Fin Funnel,同機體一樣咁高,亦可以當做大型鐳射炮同大型光束軍刀,一雞三味(有另一說指如果跟原本設計係撐唔起嗰6支Fin Funnel,所以就重新設計整支同機體一樣咁高,座地就最穩陣)

https://www.youtube.com/watch?v=Lg7bYlLjwEo&ab_channel=GundamBoy
搵到段宣傳動畫,我對入面隻沙薩比嘅新Funnel有興趣多d

KidZania福岡,可以畀小朋友做工作體驗嘅主題樂園,有趣
重有個波音737嘅機頭,喺美國買返嚟再上ANA logo,唔係ANA嘅退役機
香港好似會喺機場嘅新商場「11 SKIES」開,期待一下

之後都係喺LALAPORT入面行下街,又大又舒服,好好行

反而喺度先買到少少嘢,喺橫濱GUNDAM BASE乜都買唔到

有各套高達嘅介紹,最緊要係有模型成品睇

用「高達合金」整嘅模型,而家香港好似返咗貨?萬三蚊隻

重有兩款解體匠機展示,睇咗當買咗,超級空間殺手

隔離間機鋪有歷代高達街機玩,原來戰場之絆出咗2

太鼓之高達
cont.

重有好大嘅室內遊樂場,主要玩體感遊戲,以前香港機場T2都有,幾好玩,可惜.......而家德福間NAMCO有個小型嘅

重有得玩電動平衡車

成堆小火龍無人理

ERRRRRRR.............................

終於有時間坐低食個飯

食完臨走見到扭蛋鋪,燒下錢,一套以鐵道做主題扭蛋,最後扭到乘務員個公事包同兩支旗

伏味濃

之後又行返去竹下駅,隔離就係鹿兒島本線,當然有唔少車經過,拍下片感受下幾正

稀客KIHA200系回送

今次坐811系返博多,都唔少人上車

成十個鐘都未搞掂,之後再喺鳥栖一段鹿兒島本線都運轉見合,
成個北九州在來線收哂皮
最後嗰段要到第二朝先通返車

最後買個宵夜返酒店,牛奶加炸雞無得輸,又完一日
估唔到日本都有紙杯凍飲
可能因為武漢肺炎?
Lm
推推
又放工後小更新
DAY7

又上車,今次去返博多駅新幹線月台

11番線,只做博多始發嘅九州新幹線/博多南線列車

上車,去熊本嘅九州新幹線嘅TSUBAME,博多熊本之間各站停車
用嘅係800系新幹線,九州新幹線鹿兒島段主力用車,亦係JR九州唯一自己設計嘅新幹線列車(JR東海同西日本有提供技術協助
佢係基於700系去開發,為咗應付九州新幹線嘅坡度,所以全部6卡都係動力車(6M0T)

個位同西九州新幹線N700S差唔多,都係薄櫈,無張見得人嘅枱

有張車內案內

皮已收嘅公眾電話
九州啲櫈硬係要奇奇怪怪
水戶d設計
明明架車好靚,但坐落真係唔舒服
成個九州都係水戸
近年已經有擴散跡象 其他地方都有
都唔係跡象,直頭係擴散晒

同埋就算其他地方唔係水戶岡銳治設計都好,都硬係覺得差唔多風格咁
唔係話唔靚,但睇得多都審美疲勞
水戶都有唔少弟子喇,鹿兒島市電已經有個
繼續返工前小更新
cont.

50分鐘就到咗終點熊本

新幹線大堂有呢隻嘢,不過今日主角唔係佢

都係碌返去在來線月台,又嚟喇

今日其中一個主角,去別府嘅豐肥本線特急ASO BOY!,用嘅係KIHA183系,引擎、變速器同北海道嗰堆KIHA183系(N183系)一樣,當然外觀差好遠喇

抽車一開始係行特急「オランダ村特急」(姐係而家特急「Huis Ten Bosch」前身),之後就被改造成為特急「由布院之森」II世,再之後又被改造成為特急「シーボルト」、「由布DX」,到2011年改造成為而家見到嘅ASO BOY!

都係由水戶岡銳治設計,以吉祥物「KURO」做主題(雖然我唔清楚隻嘢嘅由來),同埋以小朋友都可以享受嘅特急為目標,所以車內有唔少為小朋友設計嘅嘢,同時架車真係好多小朋友坐,真係幾嘈

1號車,張櫈嘅recline有問題,lock唔實,一挨落去就跌去後面,好彩後面位叔叔無行李,真心唔好意思

車頭有前望席,但要額外加210yen+要喺綠色窗口先劃到,網上book唔到
btw 其實人地叫水戶岡 銳治,就算簡稱都應該係水戶岡
成日覺得呢啲logo睇落有刪除線好奇怪

成日以為佢姓水戶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞